Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενώ λίγο μετά τις 13.00 αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς ολοκληρώθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι «θα συνεχίσουν αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, δεν θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους, για να πληρώσουν με νέες θυσίες την κρίση και τον πόλεμο».

Με συνθήματα που τιμούν τους εργατικούς αγώνες, από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο πριν από 137 χρόνια μέχρι και σήμερα, ολοκληρώθηκε η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς που οργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ). Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου βρέθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και άλλες συλλογικότητες.

Μεταξύ άλλων στην πλατεία Κλαυθμώνος παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, αρκετοί πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νάσος Ηλιόπουλος, Νίκος Παππάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι. Ακολούθησε πορεία και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα μετά τη 1:00 το μεσημέρι.

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά – Άνοιξαν οι δρόμοι

Πορείες στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν τους διαχρονικούς αγώνες της εργατικής τάξης με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά, και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης. Τρεις συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, ενώ ακολούθησαν πορείες στην πόλη.

Συγκέντρωση έξω από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο πραγματοποίησαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ. Σε αυτήν συμμετείχε και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Στις 11:00 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ νωρίτερα, στην Καμάρα, συγκεντρώθηκαν άτομα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου

Συγκέντρωση και στην Πάτρα

Με συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τιμήθηκε φέτος στην αχαϊκή πρωτεύουσα η Εργατική Πρωτομαγιά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, όπου κυριάρχησε το σύνθημα, «οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν», συμμετείχαν σωματεία, συνδικάτα, οργανώσεις, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι, πολιτικά κόμματα κ.α. Επίσης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, μαζί με τη δημοτική αρχή.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων του Εργατικού Κέντρου και σωματείων ακολούθησε πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το εργατικό κέντρο. Νωρίτερα, αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου και της δημοτικής αρχής κατέθεσαν στεφάνια στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, προς τιμήν των νεκρών εργατών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ίσχυσαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας, λόγω διεξαγωγής εορταστικών εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 08.00 και απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 06.00 ώρα, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων στις παρακάτω λεωφόρους και οδούς ως εξής:

  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις καθέτους αυτής.
  • Λ. Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Βασ. Όλγας και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Αλεξάνδρας και της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
  • Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Βασ. Κων/νου έως την Λ. Βασ. Αμαλίας, ρεύμα κυκλοφορίας προς την Πλ. Συντάγματος καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλη οδό.
Ολοκληρώθηκαν οι πορείες για την Εργατική Πρωτομαγιά – Άνοιξαν οι δρόμοι

Ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες τα χρονικά διαστήματα των παραπάνω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων δύναται να παραταθούν ή μειωθούν πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοστούν. Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ σήμερα Πρωτομαγιά

Με 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός, Τραμ) στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ως εκ τούτου ακινητοποιημένα θα είναι την Δευτέρα 1η Μαΐου, το Μετρό Γραμμή 1 – Γραμμές 2&3) και το Τραμ δυσκολεύοντας τους πολίτες στις μετακινήσεις τους.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος