Στην αγκαλιά της γης της Κρήτης πια ο Μίκης — Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη

Στα Χανιά γράφτηκε η τελευταία πράξη αποχαιρετισμού στον οικουμενικό Έλληνα δημιουργό Μίκη Θεοδωράκη, με την κρητική γη να τον δέχεται στην παντοτινή αγκαλιά της, όπως εκείνος επιθυμούσε. Ολοκληρώθηκε το λαϊκό προκύνημα και η εξόδιος ακολουθία και πλέον η σορός του βρίσκεται στη τελευταία του κατοικία, στον Γαλατά. Η σορός του έφτασε ενώ ακουγόταν το τραγούδι του «Σώπα όπου να ‘ναι θα σημάνουν οι καμπάνες».

Με ριζίτικα αποχαιρέτησαν οι Κρήτες τον συμπατριώτη τους και η «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης» με τον Δημήτρη Μπάση να τραγουδά του αφιέρωσε συνοδεύοντάς τον το «Μάνα μου και Παναγιά». Η κόρη του, Μαργαρίτα, τραγούδησε το «Παλληκάρι» αμέσως μετά την εξόδιο ακολουθία, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Αποχαιρετούμε τον μεγάλο οικουμενικό Έλληνα της Ρωμιοσύνης».

Στην αγκαλιά της γης της Κρήτης πια ο Μίκης — Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Στην αγκαλιά της γης της Κρήτης πια ο Μίκης — Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη

Στην αγκαλιά της γης της Κρήτης πια ο Μίκης — Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη

Στην αγκαλιά της γης της Κρήτης πια ο Μίκης — Συγκίνηση και ευγνωμοσύνη

Η πομπή έφτασε νωρίτερα υπό το ήχο ακατάπαυστων χειροκροτημάτων στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, όπου τον τύλιξαν οι δικές του μελωδίες από τη φιλαρμονική του δήμου στο πλαίσιο σύντομου τελετουργικού. Συγκινητική πορεία της πομπής στα Χανιά, στον τόπο που τον καθόρισε, που ξεκίνησε το μουσικό του σύμπαν, όπως είχε πει η Μαρία Φαραντούρη.

Η σορός έφτασε υπό τη μελωδία της «Ομορφης Πόλης» στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου πέρασε ανάμεσα σε 96 βρακοφόρους στα μαύρα όσα και τα χρόνια του, Κρητικοπούλες με παραδοσιακές ενδυμασίες από πολιτιστικούς συλλόγους της Κρήτης, και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών που είχαν σπεύσει από το πρωί με λουλούδια στα χέρια για το λαϊκό προσκύνημα.

Στη Μητρόπολη εψάλη τρισάγιο και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Κατόπιν ξεκίνησε για το χωριό του, τον Γαλατά, στον ναό του Αγίου Νικολάου, όπου τελέστηεκ η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου βρέθηκαν η οικογένειά του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Η ταφή του έγινε στο κοιμητήριο του χωριού, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του, όπως ακριβώς ήθελε και είχε ζητήσει.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας, τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς, ίσχυσαν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους παραμένουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Το πλοίο της γραμμής με τη σορό του, μέλη της οικογένειάς του και πλήθος κόσμου έφτασαν από πολύ νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας. Στις 7.30 η πομπή με τη σορό του εξήλθε από το πλοίο και υπό τον ήχο χειροκροτημάτων και με το τραγούδι «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» ξεκίνησε για τη δημοτική αγορά των Χανίων.

Αυτό το ταξίδι δεν θα το ξεχάσει κανείς. Ένα ταξίδι σε καλή θάλασσα, το τελευταίο του Μίκη Θεοδωράκη προς τα Χανιά, και την τελευταία του κατοικία στον αγαπημένο του Γαλατά όπου είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε να ταφεί ώστε να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Στο καράβι μέλη της οικογένειάς του που μπορεί να είχαν χρόνια να έρθουν αλλά και αυτοί ήταν δεμένοι με αναμνήσεις από παιχνίδια στην αυλή του πατρικού τα καλοκαίρια, όπως εκμυστηρεύτηκαν στην αυθόρμητη παρέα που δημιουργήθηκε στο σαλόνι του πλοίου της γραμμής με τους ανθρώπους που συντρόφευσαν τη σορό του σε αυτό το τελευταίο ταξίδι προς τα Χανιά.

Στο ταξίδι αυτό βρέθηκε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Χ. Γιαννοπούλου κι έγινε μάρτυρας των ιστοριών που μοιράστηκαν με τον κόσμο. Σχολιάζοντας την επιθυμία του ο Γαλατάς να είναι η τελευταία του κατοικία έλεγαν πως ήταν κάτι που το συζητούσε με τον αδερφό του από τότε που ήταν νέοι.

Συνήθιζαν να το επισκέπτονται και να αστειεύονται μεταξύ τους για το ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για να χωρέσουν.  Μάλιστα μια φορά ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ξαπλώσει για να δείξει του λόγου το αληθές.

Οι ίδιοι αναφέρθηκαν και στην κόρη του Μαργαρίτα που έγινε στόχος αρνητικών σχολίων για την απουσία της από την κηδεία λέγοντας ότι αδικείται, διότι οι συναυλίες στη Βόρεια Ελλάδα ήταν και αυτές μέρος των επιθυμιών του πατέρα της. «Ήταν όλος της ο κόσμος» είπαν προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστεί.

Χτες πλήθη κόσμου όλων των γενεών συνέρρευσαν για ένα τελευταίο αντίο κλίνοντας το γόνυ στον μέγιστο παγκόσμιο Έλληνα, πλημμυρίζοντας με τις μελωδίες του το κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και στον Πειραιά, στο λιμάνι, πλήθη είχαν συγκεντρωθεί να τον κατευοδώσουν υπό τους ήχους του εθνικού ύμνου της φιλαρμονικής του Πειραιά.

Τα τραγούδια του αντηχούσαν τρεις μέρες στους δρόμους και τα δάκρυα περίσσευαν. “Αθάνατος” φώναζε ο κόσμος ξανά και ξανά. “Ορφανέψαμε” έλεγαν κάποιοι, άλλοι άφηναν κλαδάκια ελιάς στη σορό του, φόρο τιμής στους ακάματους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία. Γιατί ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος “που έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού δίπλα στο ποτήρι και στο ψωμί” όπως έλεγε ο άλλος μέγιστος Έλληνας Γιάννης Ρίτσος, εξύφανε την τέχνη του με την ταραχώδη ιστορία της πατρίδας και σήκωσε τον ελληνισμό πιο κοντά στο φως.

Η μουσική του, κιβωτός συλλογικής μνήμης, θα συντροφεύει για πάντα τις γενιές των Ελλήνων και θα εμπνέει τους αγώνες τους. Γιατί όπως πολύ εύστοχα είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας χθες στην ομιλία του «χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς»…

Η ΕΡΤ αποχαιρέτησε τον Μίκη με μια ξεχωριστή συναυλία στον κήπο του Ραδιομεγάρου (video)

Ρεπορτάζ Χ. Γιαννοπούλου, Π. Χουλάκης, Κ. Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος