Πάνδημος αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη – Την Πέμπτη στον Γαλατά το τελευταίο «αντίο»

Βαθιά συγκίνηση, τιμή και σεβασμός. Πλήθος κόσμου όλων των γενεών έκλιναν το γόνυ στον Μίκη Θεοδωράκη. Το «αντίο» στον οικουμενικό Έλληνα συνοδεύτηκε από μία λέξη: ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Ο μεγάλος δημιουργός άρχισε το τελευταίο του ταξίδι για τη γη της Κρήτης. «Παιδαγωγό του έθνους, που κατόρθωσε να διαρρήξει την εθνική μας μοναξιά», τα λόγια αποχαιρετισμού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο ελληνικός λαός κλείνει το γόνυ στο Μεγάλο Έλληνα. Στον Μίκη Θεοδωράκη κάθε σπιτιού, κάθε πλατείας, κάθε συναυλίας, κάθε αγώνα… Στον Μίκη Θεοδωράκη που μας σήκωσε ψηλότερα.

Ο γκρίζος Αττικός ουρανός γέμισε μελωδίες του ανυπέρβλητου δημιουργού, σύσσωμοι οι Αθηναίοι, αλλά και πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδος πέρασαν από τη Μητρόπολη για να χαιρετήσουν και να ευχαριστήσουν το Μεγάλο Δημιουργό.

Στις 15.00 εψάλη τρισάγιο στη μνήμη του, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Πρώτοι στη Μητρόπολη μπήκαν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολούθησαν προσωπικότητες από όλους τους χώρους, η ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, πολιτικοί αρχηγοί αλλά και πλήθος καλλιτεχνών. Ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρία Φαραντούρη, ο Λάκης Λαζόπουλος και πολλοί ακόμη.

Εμφανώς συγκινημένη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τον μαχητικό, χειμαρρώδη και ακατάβλητο Μίκη Θεοδωράκη.

«Μολονότι πολιτικά υπήρξε μοναχικός –”μόνος, ανένταχτος, ανεξάρτητος, αυτοστρατευμένος”, αυτοχαρακτηριζόταν– δεν πρόδωσε ποτέ τις τρεις δεσπόζουσες της ζωής του: την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, την απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη, την αφοσίωση στα υψηλά προτάγματα της τέχνης του».

Επικήδειο εκφώνησε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μας έδειξες τη δύναμη του ελληνικού λαού, τη δύναμη των λαών του κόσμου. Χωρίς αμφιβολία ήξερες καλά να εδραιώνεις την πίστη πως το δίκιο, η ειρήνη, η ευτυχία, είναι πράγματα κατορθωτά. Όσο ρωμαλέα και στιβαρά αναμετριέται η τέχνη σου με την αδικία, τόσο τρυφερά και απαλά ξέρει να θωπεύει τα όμορφα και τα καλά στη ζωή και τον κόσμο».

«Ο Μίκης είναι συνώνυμο της ιστορίας της χώρας. Των ονείρων, των αγώνων, των νικών, των ηττών, των θριάμβων, των τραγουδιών. Είναι συνώνυμο της ιστορίας μας και συνώνυμο των αγώνων του λαού μας» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το έργο και η ζωή του Μίκη είναι παρακαταθήκη για την Ρωμιοσύνη. Ενότητα και αγώνας. Αυτό θα ήθελε. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό» είπε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε ότι «Όλοι πρέπει να κλείνουμε το γόνυ σε τέτοιες προσωπικότητες που δυστυχώς θα λείψουν από δω και πέρα».

Οι τρεις ημέρες λαϊκού προσκυνήματος στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου ήταν πολύ λίγες. Χιλιάδες πολίτες κατάφεραν να τον αποχαιρετήσουν. Χιλιάδες άλλοι, όχι. Όλοι όμως τον τιμούν και τον κρατούν στην καρδιά τους.

Στο πλοίο για την Κρήτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη

Λίγα λεπτά πριν από τις επτά το απόγευμα η σορός έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά οπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πολίτες. Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής για να ξεκινήσει το ταξίδι προς την ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Πάνδημος αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη – Την Πέμπτη στον Γαλατά το τελευταίο «αντίο»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI
Πάνδημος αποχαιρετισμός στον Μίκη Θεοδωράκη – Την Πέμπτη στον Γαλατά το τελευταίο «αντίο»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ /EUROKINISSI

Ο γιος του αδερφού του Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος, μιλώντας στη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Χαρά Γιαννοπούλου, που βρίσκεται πάνω στο πλοίο με κατεύθυνση την Κρήτη ανέφερε ότι «πραγματοποιούμε την τελευταία του επιθυμία, όπως το ζήτησε» ενώ τόνισε ότι «η αγάπη του κόσμου τους έχει συγκινήσει πολύ».

Στην Κρήτη έφτασε η οικογένεια και η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» 

Στις 7:30 το απόγευμα έφτασε στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτα με τα παιδιά της και τα εγγόνια της, συνοδευόμενη από τη Δημοτική Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης και υπεύθυνη συνοδό της οικογένειας, Λούλα Καρατζά. Με την ίδια πτήση, έφτασαν στα Χανιά ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Με την ίδια πτήση έφτασαν και δέκα από τα μέλη της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» για το ύστατο «χαίρε». Η ορχήστρα θα αποχαιρετήσει τον Μεγάλο Έλληνα, με ένα από τα αγαπημένα του ορχηστρικά του κομμάτια.

Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη στις 6 το πρωί. Ακολούθως, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων. Στη μία το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στον Άγιο Νικόλαο Γαλατά Χανίων. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, στην αγκαλιά της κρητικής γης, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Νίκος Καπόγλης, Ηλίας Καπόγλης, Ηλίας Κούκος, Διονύσης Μποτώνης, Μαίρη Σκανδάλη, Χαρά Γιαννοπούλου, Μαρίνα Μανδακάκη

Σχετικά Άρθρα: Στα Χανιά την Πέμπτη Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας για την κηδεία του Μ. Θεοδωράκη

Βίντεο: Η στιγμή που συγκινήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον αποχαιρετισμό της προς τον Μίκη Θεοδωράκη

Δ. Κουτσούμπας: «Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος