Σε συναγερμό για έντονα καιρικά φαινόμενα – Σκηνικό καταστροφής σε Βόρεια Εύβοια και Μαγνησία

Συνεχίζει την επέλασή της η «Αθηνά» στη χώρα, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στη Βόρεια Εύβοια και τη Μαγνησία ενώ και σήμερα τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην Εύβοια οι κάτοικοι μετρούν και πάλι τις πληγές τους. Εκτεταμένες πλημμύρες προκάλεσε η νεροποντή την Κυριακή 10/10/21 στο παραλιακό μέτωπο των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια έκταση – από το Ψαροπούλι και τα Βασιλικά έως την Κοτσικιά και από το Αχλάδι έως την Αγία Άννα και τη Στροφιλιά. Πάνω από 200 σπίτια και καταστήματα πλημμύρησαν, καταστράφηκαν δρόμοι, χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνες και κατολισθήσεις έκοψαν το οδικό δίκτυο στη δημοτική ενότητα Νηλέως. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της νύχτας (11/10) δεν σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα να επέμβει όπου θα ήταν αναγκαίο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Φάνης Σπανός τόνισε ότι είναι μια μεγάλη καταστροφή, απότοκος, της πυρκαγιάς του καλοκαιριού, καθώς περιορίστηκε δραματικά με την πυρκαγιά, η δυνατότητα του βουνού να συγκρατήσει όμβρια και βέβαια το ίδιο του το έδαφος. Ο κ. Σπανός υπογράμμισε ότι δίνεται “αγώνας δρόμου στα πεδινά ρέματα και στα δασαρχεία πάνω στο βουνό ώστε κάθε μέρα που περνά να κατακτάμε ένα επίπεδο ασφάλειας. Μετά από τον Δεκαπενταύγουστο ξεκινήσαμε ουσιαστικά με ένα πολύ μεγάλο στόλο μηχανημάτων σε όλα τα χωριά της βόρειας Εύβοιας και καθαρίσαμε τα ρέματα σε 31 σημεία”. Επεσήμανε ότι “το να αποφευχθούν οι πλημμύρες δεν είναι μονοσήμαντο, γίνεται ή δεν γίνεται. Σταδιακά αποκτάς ένα βαθμό ασφαλείας και εμείς εργαζόμαστε για να αποκτήσουμε ένα βαθμό ασφάλειας, αλλά δεν μπορείς όμως να έχεις απόλυτη αντιπλημμυρική θωράκιση σε μία έκταση μισού εκατ. στρεμμάτων μέσα σε 40 – 50 ημέρες”. Και υπογράμμισε ότι “είναι μία άσκηση χρόνου, πιθανότητας και δουλειάς, εμείς συνεισφέρουμε στην δουλειά και το κάνουμε με όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους”.

Μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαντουδίου- Λίμνης-Αγ. Άννας, Αργύρης Λιάσκος, ανέφερε ότι πάνω από 200 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Έχουν ανοίξει οι δρόμοι, περνούν τα αυτοκίνητα αλλά μετακινούνται με μεγάλη προσοχή, ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά». Ορισμένοι από τους κατοίκους της περιοχής φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών, σημείωσε ο αντιδήμαρχος, ωστόσο οι περισσότεροι μαζεύουν τις λάσπες και παραμένουν στις οικίες τους, παρά τις μεγάλες ζημιές.

Η κακοκαιρία έπληξε και την ανατολική Θεσσαλία και ιδιαίτερα την παραλία της Αγιάς, όπου καταστράφηκαν 30 σπίτια, φούσκωσαν οι χείμαρροι και πλημμύρισαν δρόμοι και καλλιέργειες. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν και στο Πήλιο, ενώ ζημιές υπέστη το υπό κατασκευή νέο λιμάνι του Χορευτού.

Τεράστιες ποσότητες νερού δέχθηκε και ο ορεινός όγκος του Πηλίου. Η Μακρυράχη, πάνω από την παραλία των Αγίων Σαράντα, ήταν από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Κατολισθήσεις και φερτά υλικά προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Όπως είπε στην ΕΡΤ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, Δωροθέα Κολυνδρίνη, στο Πήλιο έβρεχε επί δύο 24ωρα, δηλαδή όσο βρέχει στην Αθήνα δύο χειμώνες και επλήγησαν σοβαρά οι μηλοπαραγωγοί, ενώ σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε επαρχιακούς δρόμους.

Καταρρακτωδώς έβρεχε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κεντρική Μακεδονία χωρίς να δημιουργηθούν έντονα προβλήματα, ενώ έγιναν κλήσεις για άντληση υδάτων στην Κατερίνη, σε 8 υπόγεια σπίτια στην παραλία χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επίσης αναφέρθηκαν δεκάδες κλήσεις για πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων. Πλημμύρες προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην κοινότητα Συκιάς του δήμου Σιθωνίας στη Χαλκιδική, όπου παρέμεινα κλειστά σήμερα τα σχολεία.

Μικρής έκτασης προβλήματα προκλήθηκαν στην Κέρκυρα από το νέο, ηπιότερο, κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής. Η Π.Υ. επενέβη σε περιπτώσεις άντλησης υδάτων στις περιοχές Κοντόκαλι, Γουβιά και λιβάδι Ρόπα, ενώ δέντρο έπεσε στην περιοχή της Ανάληψης πάνω σε δυο σταθμευμένα αυτοκίνητα.
Επίσης στο βόρειο συγκρότημα φερτά υλικά “σκέπασαν” το δρόμο μπροστά από τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στην Κασσιόπη, ενώ κατέρρευσε τμήμα του οδοστρώματος προς τον οικισμό Ρου. Επιπλέον κατολίσθηση προκλήθηκε στους Καρουσάδες με τα μηχανήματα του δήμου βόρειας Κέρκυρας να παρεμβαίνουν άμεσα.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχουνε ξεκινήσει για τη θωράκιση στις ορεινές περιοχές και τον καθαρισμό ρεμάτων στις πεδινές. Δεν υπάρχει εύκολη λύση, αλλά μόνο δουλειά που πρέπει να γίνεται καθημερινά. Έργα που παλαιότερα ξεκινούσαν μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο, τώρα ξεκίνησαν σε λίγες εβδομάδες».

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κώστας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Ελένη Ραυτοπούλου, Τάσος Παντολέων

Η Πυροσβεστική, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, από τις 4 τα ξημερώματα χθες έως τις 8:30 το βράδυ, έλαβε 165 κλήσεις και επενέβη σε 145 περιπτώσεις, εκ των οποίων σε 26 για αντλήσεις υδάτων και σε 119 για κοπές δέντρων.

Αναλυτικά από τις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι τις 8:30 το βράδυ:

– Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δέχτηκε 11 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στις περιοχές Ψαροπούλι και Αγία Άννα στην Εύβοια.

– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δέχτηκε 16 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και 4 για κοπές δέντρων.

– Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δέχτηκε 26 κλήσεις εκ των οποίων 3 για αντλήσεις υδάτων και 23 για κοπές δέντρων.

– Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δέχτηκε 72 κλήσεις, για κοπές δέντρων στις περιοχές: Καλαμάτα, Τριφυλία, Τρίπολη, Οιχαλία, Πύλο, Μεσσήνη, Μεγαλόπολη, Άργος και Κόρινθο.

– Οι Περιφέρειες, Αττικής, Κ. Μακεδονίας, Δ. Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων δέχτηκαν 20 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Όπως επισημαίνεται παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Γίνεται έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα και σήμερα

Τοπικά ισχυρές καταιγίδες, με μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις χαλαζοπτώσεις, αναμένονται σήμερα Δευτέρα. Μεταξύ άλλων, σημαντικές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις παροδικά αυξημένες, στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και στο βόρειο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 20 βαθμούς, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 29 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ύφεση των φαινόμενων στην κεντρική Μακεδονία τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με πρόσκαιρη εξασθένηση στα βόρεια τις μεσημβρινές ώρες και στα νότια τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες νεφώσεις με ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες έως τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών ή όμβρων.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 και στην Κρήτη τοπικά έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειότερα νησιά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή καταιγίδες και εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα έως τις μεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων το μεσημέρι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος