Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα – Τη Δευτέρα η κορύφωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Σε κλοιό χιονιά και παγετού βρίσκεται πλέον το μεγαλύτερο μέρος της χώρας λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας “Ελπίδα”. Ιπποκράτειος Πολιτεία, Πεντέλη, Πάρνηθα υποδέχθηκαν το πρώτο χιόνι στην Αττική, ενώ στη Λεωφόρο Πάρνηθος έχει κλείσει ο δρόμος και στα δύο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ.

Το πρωί της Κυριακής διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω χιονόπτωσης, σε διάφορα τμήματα του οδικού δικτύου της Αττικής. Ειδικότερα:

Στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του νοσοκομείου “414 ΣΝΕΝ” έως τη θέση “Αγιος Πέτρος”, καθώς και από το πάρκο Ανατολής έως το γήπεδο Διονύσου. και στα Δερβενοχώρια από το ύψος της καντίνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Βοιωτία.

Από τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, χωρίς όμως μέχρι τώρα η κακοκαιρία να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Από νωρίς το πρωι τα μηχανηματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Οι κάτοικοι στην ορεινή Σέτα Ευβοίας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη κακοκαιρία, ενώ φόβοι επικρατούν για τυχόν διακοπές ρεύματος εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών.

Στη Φλώρινα λευκό πέπλο έχει σκεπάσει τα πάντα με τις θερμοκρασίες που σημειώνονται να είναι πολικές. Η θερμοκρασία στη Φλώρινα άγγιξε τους -11 κατά τις πρωινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους -17 χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Τη νύχτα χιόνισε στα ορεινά της Λάρισας. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα δούλευαν πυρετωδώς. Συνολικά 189 μηχανήματα βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα – Τη Δευτέρα η κορύφωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένονται μετά από πολλά χρόνια και στις Κυκλάδες έχουν θέσει σε συναγερμό τις τοπικές αρχές. Στη Νάξο μέριμνα έχει ληφθεί για να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία κτηνοτροφικών μονάδων. Σε επιφυλακή είναι κάτοικοι και αρχές και στις Σποράδες.

Λίγα χιόνια έπεσαν σήμερα το πρωί στους ορεινούς όγκους της Λήμνου, στον Άγιο Αθανάσιο, στη Βίγλα και στον Άγιο Γεώργιο Σαρδών. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρδών, Διονύσης Μπαλδεράνος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί.

Λόγω της κακοκαιρίας το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν με κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας εργαζόμενους που απασχολούν σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι διανομείς.

Τα μέτρα τους έχουν πάρει κάτοικοι και τοπικές αρχές κυρίως στα βόρεια της Αττικής, όπου ήδη τα ορεινά έχουν ντυθεί στα λευκά. Στην Πεντέλη κάτοικοι προμηθεύτηκαν αλάτι για να ρίξουν στις εισόδους των κατοικιών τους.

Τα επόμενα 24ωρα τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν, ενώ για ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως τόνισε, τη Δευτέρα είναι πιθανό να δούμε χιονοκαταιγίδες στην Αττική, δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί), ενώ θεωρεί σίγουρη τη χιονόστρωση στο Σύνταγμα.

Σε κλοιό χιονιά η Ελλάδα – Τη Δευτέρα η κορύφωση της κακοκαιρίας «Ελπίδα»
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στη σύσταση πέντε Ειδικών Μονάδων Άμεσης Επέμβασης – Απεγκλωβισμού ασθενών και πολιτών κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων, προχωρά η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Η πολιτική προστασία συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Μέτρα για την προστασία των υδραυλικών εγκαταστάσεων (εξωτερικών σωληνώσεων και ηλιακών θερμοσιφώνων) από τον παγετό συστήνουν οι ειδικοί.

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αλυσίες

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Βαλέρια Δολαψάκη, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Μαίρη Σκανδάλη, Βαγγέλης Μητρούσιας, Θωμαΐς Αδάμου, Νίκος Κοντούρης, Νίκος Καπόγλης, Μαρία Σταθοπούλου, Φρόσω Παύλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος