Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής

Με πολικό ψύχος και χιόνια πλησιάζει η κακοκαιρία “Ελπίς”, η οποία αναμένεται σφοδρή και παρατεταμένη. Προτεραιότητα όλων είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο καμία ανθρώπινη ζωή αλλά και να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική μηχανή εξοπλίζεται και οργανώνεται με αλάτι, εκχιονιστικά αλλά και οχήματα απεγκλωβισμού πολιτών, ενώ και τα νοικοκυριά προμηθεύονται τα αναγκαία για να αντιμετωπίσουν τα ακραία φαινόμενα και τυχόν αποκλεισμό τους.

Ενεργοποιείται το 112

Σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν και επαγρύπνηση ώστε να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική, θα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού καθ’όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας που θα πλήξει τις επόμενες μέρες της χώρας” ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα, παρουσία και του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα. Επιπλέον Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής
(ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλοι οι φορείς θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα νυχθημερόν καθ’ όλη τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων και υπογράμμισε ότι το σύνολο του μηχανισμού, σε πλήρη επαγρύπνηση, θα κάνει τα πάντα για να διατηρηθεί η χώρα λειτουργική και τυχόν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας να επιλύονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητα όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας». Όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Ένοπλες Δυνάμεις σε όλη την επικράτεια βρίσκονται επίσης σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν όπου χρειαστεί με προσωπικό και μέσα.

Ακόμη από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προς τους δήμους, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών και την απρόσκοπτη προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα. Επίσης γνωστοποιήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιο Μάνο ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε αναλυτικά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και όλους τους συμμετέχοντες για την πορεία που θα ακολουθήσει η επερχόμενη κακοκαιρία, ενώ το «παρών» έδωσαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος και εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρικής Οδό ΑΕ). Από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ τονίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι συνεργεία του ήδη μετακινούνται προς νησιωτικές και άλλες περιοχές με δύσκολη πρόσβαση, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, προκειμένου να είναι σε θέση να παρέμβουν άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί νέα συντονιστική σύσκεψη την Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, για εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης.

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής

Σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής

Τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής στη μάχη της κακοκαιρίας

Με τετρακίνητα οχήματα που αντί για ρόδες “φοράνε ” ελαστικές ερπύστριες και με διπλές λεπίδες ετοιμάζεται η περιφέρεια Αττικής να αντιμετωπίσει τον χιονιά. Τα οχήματα μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια οπουδήποτε και ανεξάρτητα από το ύψος του χιονιού. Οι ερπύστριες το βοηθούν να κινηθεί σε χιόνι και λάσπες, μπορεί να μεταφέρει αλάτι και έως 17 άτομα προσωπικό, όπως και φορείο με τουλάχιστον έναν ασθενή.

Η Περιφέρεια διαθέτει 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους. Οι ποσότητες αλατιού έχουν ήδη διανεμηθεί σε 10 επιλεγμένα σημεία σε όλη την Αττική, προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα και στοχευμένα, όπου απαιτηθεί.

Παράλληλα έχει θέσει στη διάθεση των πολιτών πάνω από 250 άτομα προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο, με στόχο την εξυπηρέτηση και την προστασία τους. «Η Περιφέρεια έχει προετοιμαστεί επαρκώς προκειμένου να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες αλλά και να συνδράμει τους Δήμους για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών» τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής

Η “Ελπίδα” έδειξε ήδη τα δόντια της στην Φλώρινα

Ισχυρός παγετός σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Φλώρινα χιονίζει ήδη, ενώ το θερμόμετρο έχει ήδη κατρακυλήσει.

Στις ορεινές περιοχές της Φλώρινας τις βραδυνές ώρες αναμένεται το θερμόμετρο να δείξει ακόμα και -20 βαθμούς, γι αυτό και οι κάτοικοι πρετοιμάζονται για δύσκολες ώρες.

Στις Πρέσπες από το πρωί χιονίζει στα ορεινά, ενώ αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας από χθες το βράδυ.

Στα ορεινά της περιφέρειας Ηπείρου τα εκχιονιστικά έπιασαν απο πολύ νωρίς δουλειά.

Για τους άστεγους κάνει συστάσεις το υπουργείο Εργασίας αποστέλοντας έγγραφο στους δήμους ώστε να είναι διαθέσιμα κλειστά θερμαινόμενα κτίρια.

Κακοκαιρία σε δύο μέτωπα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, το πρώτο καιρικό σύστημα θα μας επηρεάσει από το Σάββατο και το δεύτερο, που θα είναι πιο ισχυρό, από τη Δευτέρα. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και της ανατολικής Ελλάδας καθώς και στα νησιά του Αιγαίου και οι βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Χαμηλές θερμοκρασίες: Από το Σάββατο αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα. Επισημαίνεται ότι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

Χιονοπτώσεις: Το Σάββατο θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις ακόμα και πεδινές περιοχές αρχικά της Μακεδονίας και της Θράκης και βαθμιαία της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας. Προς το βράδυ χιονοπτώσεις θα ξεκινήσουν σε όλο το Αιγαίο και κατά τόπους στο κεντρικό και το βόρειο τμήμα του θα είναι πυκνές.

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής
(Φωτογραφία Αρχείου – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ / EUROKINISSI)

Την Κυριακή αναμένεται ύφεση των φαινομένων στα ηπειρωτικά, ενώ στην Εύβοια και σε όλο το Αιγαίο θα συνεχιστούν κατά διαστήματα οι πυκνές χιονοπτώσεις. Τη Δευτέρα 24/1/2022 οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη. Την Τρίτη τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

Θυελλώδεις Άνεμοι: Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Αγωνιούν τα νοικοκυριά για τη θέρμανση

Η βαρυχειμωνιά έρχεται να επιδεινώσει τη δυσκολία των νοικοκυριών να ζεσταθούν. Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε ρεύμα, φυσικό αέριο αλλά και πετρέλαιο δημιουργούν ανασφάλεια και αγωνία για την κάλυψη της βασικής ανάγκης για θέρμανση.

Το κύμα ψύχους των επόμενων ημερών μπορεί να μην είναι αφύσικο μιας και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως αυτό που προβληματίζει τα νοικοκυριά είναι ο συνδυασμός των χαμηλών θερμοκρασιών με τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 204,9 ευρώ τη μεγαβατώρα για αύριο, το φυσικό αέριο βρίσκεται στα 80 ευρώ την μεγαβατώρα από 19 ευρώ πέρυσι και το πετρέλαιο θέρμανσης από τα 0,90 λεπτά το λίτρο πέρυσι, φέτος αγγίζει σε μέσα επίπεδα το 1,20 ευρώ.

Μάλιστα σε ορισμένους νομούς με χαμηλές θερμοκρασίες η τιμή είναι ακόμα πιο υψηλή, όπως για παράδειγμα:

Στη Φωκίδα φτάνει το 1,24 ευρώ το λίτρο, στη Μαγνησία το 1,25 ευρώ και στην Ευρυτανία το 1,26 ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα περιθώρια περαιτέρω στήριξης των νοικοκυριών, ανάλογα με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα. “Καλύπτουμε ένα μέρος της ενεργειακής κρίσης, κάνουμε ότι μπορούμε, παρακολουθούμε κάθε μήνα και παρεμβαίνουμε έγκαιρα” σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Συναγερμός για την κακοκαιρία «Ελπίδα»: Ενεργοποιείται το 112, στη μάχη τα «θηρία» της Περιφέρειας Αττικής

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή τις ανατιμήσεις στην αγορά, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: “Οι αυξήσεις λοιπόν, που βλέπουμε στην ενέργεια στη χώρα μας, είναι εξωφρενικές και εδώ πρωταθλητές ήμασταν στην τιμή τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την τιμή της χονδρικής. Πρωταθλητές σε όλη την Ευρώπη. Είναι δυνατό να είμαστε και εκεί πρωταθλητές” διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αιχμηρή είναι η στάση και των υπόλοιπων κομμάτων, απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ζήτημα της ακρίβειας.

O Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας και την αύξηση του κόστους ενέργειας» και υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η υποστελεχωμένη επιτροπή ανταγωνισμού για να αυξηθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια σε βασικά προϊόντα και αγαθά».

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση που διαφήμιζαν και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχει ένα τεράστιο κόστος που το βλέπει ο κόσμος στα τιμολόγια του ρεύματος.

“Το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο χάνεται λόγω διαρροών, λόγω κλοπής, το πληρώνουν στο 100% οι ίδιοι οι πολίτες” υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, τον Δεκέμβριο η αύξηση του πληθωρισμού οδήγησε σε μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κατά 10,4% και του μέσου μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος κατά 7%.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Ζώης Κακκαβάς, Νικολέτα Ζιακοπούλου, Σοφία Ζουζέλη, Ειρήνη Τσακίρη, Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος