Επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται χιονοκαταιγίδες στην Αττική – Πού απαιτούνται αλυσίδες

Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις ανέμους και έντονες χιονοπτώσεις φέρνει η κακοκαιρία “Ελπίδα” που άρχισε να επηρεάζει τη χώρα από το πρωί. Ήδη στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια, όπου κατά τόπους είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αττική και συγκεκριμένα σε Κυψέλη, Παγκράτι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, αλλά και ανατολικότερα σε Σπάτα και Αρτέμιδα. Ελαφρά χιονόπτωση παρατηρείται και σε κάποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά της Πάρνηθας και της Πεντέλης, και η Τροχαία έχει διακόψει από νωρίς το πρωί την κυκλοφορία των οχημάτων από το τελεφερίκ προς το καζίνο.

Από τα ξημερώματα χιονίζει στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας, χωρίς όμως η κακοκαιρία να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Από τις πρώτες πρωινές ώρες άλλωστε τα εκχιονιστικά μηχανήματα δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στα ορεινά.

Τη νύχτα χιόνισε στα ορεινά της Θεσσαλίας. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας κράτησαν ανοιχτό το επαρχιακό οδικό δίκτυο με 189 μηχανήματα να βρίσκονται στους δρόμους, τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Ωστόσο η προσοχή των οδηγών σε ορισμένα σημεία είναι ενδεδειγμένη.

Επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται χιονοκαταιγίδες στην Αττική – Πού απαιτούνται αλυσίδες
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στη Φλώρινα και γενικά στη Δυτική Μακεδονία, έβγαλε ήλιο με δόντια, με κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία στη Φλώρινα άγγιξε και τους -11 βαθμούς Κελσίου κατά τις πρωινές ώρες ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσε και στους -17 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Λίγα χιόνια έπεσαν σήμερα το πρωί στους ορεινούς όγκους της Λήμνου, στον Άγιο Αθανάσιο, στη Βίγλα και στον Άγιο Γεώργιο Σαρδών. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρδών, Διονύσης Μπαλδεράνος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει συστάσεις αυτοπροστασίας στους πολίτες. Αρκετοί δήμοι διατηρούν ανοιχτές θερμαινόμενες αίθουσες για τους αστέγους.

Το κύμα του χιονιά αναμένεται σφοδρό και παρατεταμένο, ενώ για ένα σπάνιο φαινόμενο στην Αττική προειδοποιεί ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως τόνισε, τη Δευτέρα είναι πιθανό να δούμε χιονοκαταιγίδες στην Αττική, δηλαδή πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία ηλεκτρικών εκκενώσεων (αστραπές / κεραυνοί), ενώ θεωρεί σίγουρη τη χιονόστρωση στο Σύνταγμα.

Την Κυριακή στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο, προβλέπεται χιονόνερο ή χιονοπτώσεις οι οποίες στην Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. θα χιονίσει τοπικά σε Μακεδονία και Θράκη το πρωί και ξανά από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

Δευτέρα και Τρίτη το πολύ κρύο παραμένει, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις βοριάδες δημιουργώντας προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται την Τρίτη.

Ο κρατικός μηχανισμός σε όλη τη χώρα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα με δεκάδες εκχιονιστικά και αλατιέρες να ζεσταίνουν τις μηχανές τους. Η περιφέρεια Αττικής προμηθεύει τους δήμους με αλάτι σε τρία σημεία διανομής και συγκεκριμένα σε Οινόη, Πάρνηθα, Καπανδρίτι. Η Περιφέρεια διαθέτει επίσης 80 μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων εκχιονιστικά, χωματουργικά αλλά και 2 μηχανήματα απεγκλωβισμού σε περίπτωση που απαιτηθεί, ενώ υπάρχει πλήρης επάρκεια σε ποσότητα αλατιού η οποία αγγίζει τους 2.5 χιλιάδες τόνους.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής σύσκεψης αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία των φαινομένων, ενώ σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επελαύνει η κακοκαιρία «Ελπίδα»: Έρχονται χιονοκαταιγίδες στην Αττική – Πού απαιτούνται αλυσίδες
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΜΠΕΛΕΤΣΙ ΣΤΗ ΠΑΡΝΗΘΑ. Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επιπλέον Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα θα λειτουργήσουν στις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία για τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, όπως και στις περιπτώσεις των κακοκαιριών «Μπάλλος» και «Διομήδης».

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αλυσίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος