Σε ετοιμότητα για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον – Μπαράζ συσκέψεων για νέα μέτρα

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να εξαπλώνεται ταχύτατα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι θέμα εβδομάδων για να κυριαρχήσει και στην χώρα μας. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του Γκίκα Μαγιορκίνη ότι βρισκόμαστε  προ της καταιγίδας.

Όταν έχουμε έναν ιό που μολύνει μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, είτε είναι πιο ήπιος, είτε δεν είναι, αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας και κυρίως ανεμβολίαστοι, θα οδηγηθούν σε νοσηλείες και ίσως με πιο δυσμενή αποτελέσματα” τονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλια.

Πριν ακόμα κοπάσει το τέταρτο πανδημικό κύμα που έφερε η μετάλλαξη Δέλτα, οι γιατροί στα νοσοκομεία βλέπουν κορύφωση της πανδημίας με την διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον. “Έχουμε μπροστά μας το χειρότερο σενάριο από την έναρξη της πανδημίας. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες στο Παπανικολάου από την Δέλτα, αλλά έχουμε ευτυχώς την δικλείδα ασφαλείας του ιδιωτικού τομέα” σημείωσε ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του νοσοκομείου “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Παρά το ότι λόγω Χριστουγέννων ήταν μικρός ο αριθμός των τεστ που έγιναν, καταγράφηκαν 4.036 νέα κρούσματα, 624 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 79 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας και η αξιολόγηση της εφαρμογής των νέων μέτρων θα τεθούν επί τάπητος στην κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης πάντως απέκλεισε στην παρούσα φάση τη λήψη ενδιάμεσων μέτρων. “Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή” είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία καταχώρησης αιτήματος χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα: “Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid.” Δικαιούχοι είναι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μπαράζ συσκέψεων για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Στην αυριανή πρωινή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης «Όμικρον», καθώς και το αποτύπωμα των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ από την προηγούμενη Παρασκευή.

Αμέσως μετά αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής των Ειδικών που θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση σχετικά με τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν. Και, όπως όλα δείχνουν, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δε θα έχουμε άμεσα μέτρα, αλλά το νέο κύμα παρεμβάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και θα έχει διάρκεια δύο εβδομάδων.

Τι εξετάζεται όσον αφορά στα μέτρα αναχαίτισης:

  • Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και ψυχαγωγίας.
  • Μείωση της πληρότητας τους.
  • Μόνο καθήμενοι στα κέντρα διασκέδασης.
  • Μείωση πληρότητας στα γήπεδα ή καθολική απαγόρευση φιλάθλων.
  • Αυξημένο testing.
  • Επέκταση τηλεργασίας
Σε ετοιμότητα για την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον – Μπαράζ συσκέψεων για νέα μέτρα
EUROKINISSI

Στο μέτωπο των σχολείων τα δεδομένα παραμένουν ως έχουν. Πάμε, δηλαδή, σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων με τα ίδια πρωτόκολλα, εκτός εάν τις επόμενες ημέρες προκύψουν δεδομένα που θα απαιτήσουν την αλλαγή τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένεται να έχουμε μία ακόμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία θα πραγματοποιηθεί είτε αύριο το απόγευμα, είτε το πρωί της Τρίτης. Για την Τρίτη τοποθετούνται, κατά πάσα πιθανότητα και οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα μέτρα που θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου.

Σαρωτικοί οι έλεγχοι με εκατοντάδες παραβάσεις

Χιλιάδες έλεγχοι για τα νέα μέτρα τα Χριστούγεννα έφεραν πρόστιμα για τη μάσκα, λουκέτα σε νυχτερινά κέντρα και συλλήψεις. Σε 55.005 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, συνολικά, σε όλη την Ελλάδα από την ΕΛΑΣ, ανήμερα των Χριστουγέννων, συνελήφθησαν 6 άτομα, ανεστάλη η λειτουργία 4 καταστημάτων και επιβλήθηκαν 369 πρόστιμα για μη χρήση μάσκας.

Φαινόμενα ασυδοσίας καταγράφηκαν σε δύο γνωστά κλαμπ της Αθήνας που συγκεντρώνουν εκατοντάδες θαμώνες. Οι αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν το βράδυ των Χριστουγέννων διαπίστωσαν ότι λειτουργούσαν κανονικά παρά το ότι μόλις μία ημέρα πριν τους είχαν βάλει λουκέτα επιβάλλοντας αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, σε μία κρίσιμη περίοδο για την εξέλιξη της πανδημίας, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών απέστειλε έγγραφο προς το Δήμο Αθηνών, με το οποίο ζητά την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας των δύο κλαμπ.

Να εξηγήσουμε ότι μόνο ο Δήμος στον οποίο υπάγεται το κάθε κατάστημα έχει δικαίωμα αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος