“Τρομακτική η πίεση στις εφημερίες” – Εκπνέει η διορία για ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών (video)

Μόλις 50 γιατροί έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο κάλεσμα του Βασίλη Κικίλια, την ώρα που αναζητούνται πάνω από 200. “Κανένας ασθενής δεν θα μείνει χωρίς νοσηλεία”, διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, προειδοποιώντας με επίταξη σε περίπτωση που δεν συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός.

Την ίδια ώρα καλπάζει ο ρυθμός διασποράς του επικίνδυνου κορονοϊού.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 3.073. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 645, ενώ οι νέοι θάνατοι ασθενών ανήλθαν στους 45.

Παράλληλα πονοκέφαλο προκαλούν στις υγειονομικές αρχές οι μεταλλάξεις, καθώς στην Αθήνα εντοπίστηκε κρούσμα με το συνδυασμό της βρετανικής μετάλλαξης και μιας μετάλλαξης, που εντοπίζεται και στο νοτιοαφρικανικό και στο βραζιλιάνικο στέλεχος. Το κρούσμα που είναι υπό διερεύνηση, θεωρείται πιο μεταδοτικό, ενώ είναι πιθανό να είναι και πιο ανθεκτικό στα αντισώματα.

«Είναι πράγματα που τα βλέπουμε, συνήθως δημιουργούνται εμβόλια αν δεν είναι κατάλληλα για τις μεταλλάξεις, και τελειώνουν τα προβλήματα πολύ γρήγορα» είπε στην ΕΡΤ η Μινα Γκαγκα πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία».

Οι ειδικοί μιλούν για κορύφωση αυτές της μέρες με πιθανή επιπεδοποίηση της καμπύλης των κρουσμάτων μετά τις 20-25 Μαρτίου.

“Εδώ και μία εβδομάδα και λίγο αργότερα θα ζήσουμε το peak των μονάδων. Ελπίζω να σταματήσουμε στο 700 ή να μη πάμε πάνω από το 750 αλλά καλό θα είναι να το έχουμε υπόψη μας.” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Νικος Τζανακης, καθηγητής πνευμονολογίας – διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ Τα μεσάνυχτα λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Μεγάλη πίεση δέχονται και τα νοσοκομεία της περιφέρειας, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου εντοπίζονται τα μισά κρούσματα.

Νέο ρεκόρ καταγράφηκε στις εισαγωγές που έφτασαν τις 213, αλλά και στις διακομιδές ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid που ανήλθαν σε 270.

“Καθημερινή η μάχη για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ”

Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τις επόμενες ημέρες θα παραμείνει το ίδιο. Είμαστε στα κόκκινα. Το τελευταίο 20ημερο διακομίζουμε 180 με 200 περιστατικά το 24ωρο, από τα οποία το 90% βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό. Πρέπει να προσέχουμε όλοι, είπε στην εκπομπή από τις 6 ο Γιώργος Μαθιόπουλος πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ.

Ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώνονται ακόμη και εκτός ΜΕΘ, περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι. Οπως αναφέρει η ρεπορτερ Σοφία Πατραμάνη η αναμονή δεν κρατά πάνω από ένα 48ωρο.

“Μετά τις 14:00 η πίεση είναι τρομακτική. Ξεκινάμε με 18 κρεβάτια κενά στις κλινικές Covid ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 50. (…) Η ταχύτητα που καταλαμβάνονται αυτά τα λίγα κρεβάτια είναι αστραπιαία, και η διαστρωμάτωση ηλικιακά των ασθενών ξεκινά από πολύ χαμηλά τολμώ να πω από 18, 20, 22 ετών. (…) Τις τελευταίες μέρες μας αφήνουν 3-5 ασθενείς διασωληνωμένους με απλό αναπνευστήρα, στις απλές κλινικές Covid. Δυστυχώς το βράδυ χάθηκε ένας τέτοιος ασθενείς από τους 3 εναπομείναντες”, είπε ο Τάσος Αντωνόπουλος Πρόεδρος Εργαζομένων του Νοσοκομείου “Λαϊκό”.

Xθες έκλεισαν κλινικές του νοσοκομείου “Μεταξά”, καθώς δεκάδες μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και ασθενείς εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε “Μεταξά”: Συναγερμός για τα κρούσματα – Τι λέει ο διοικητής (audio)

Προς αποσυμφόρηση του του ΕΣΥ που δέχεται εφιαλτική πίεση μπαίνει σε εφαρμογή μπαίνει η επόμενη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Υγείας.

Ο ιδιωτικός τομέας θα συνδράμει με άλλες 550 κλίνες, 450 non covid στις οποίες θα μεταφέρονται ασθενείς από τα δημόσια νοσοκομεία και 100 κλίνες για ασθενείς με Covid. Παράλληλα το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» με 200 ασθενείς, θα έχει εκκενωθεί μέχρι την Κυριακή για να μετατραπεί σε νοσοκομείο 418 κλινών, αποκλειστικά για κορονοϊό, ενώ και το 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ για non covid περιστατικά.

Ανάγκη για γιατρούς – Τι λένε αυτοί που ανταποκρίθηκαν

Εν τω μεταξύ τα μεσάνυχτα λήγει η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρισιμότητα της κατάστασης στο ΕΣΥ.

Πριν  ήταν δικαιολογημένος ο φόβος. Ευχόμαστε τώρα που έχει γίνει ο εμβολιασμός να υπάρξει ανταπόκριση σχολίασε η κ. Γκαγκα.

Ένας από αυτούς που έχουν ήδη στρατευτεί στη μάχη ο πνευμονολόγος  Δημοσθένης Τσιπιλης μίλησε στην ΕΡΤ: Αποφάσισα ανιδιοτελώς να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Ερυθρό Σταυρό (…) Ο γιος μου είναι στην κλινική Covid στον Ευαγγελισμό. Εγώ δεν τα θέλω αυτά τα λεφτά να τα δώσουν στα νέα παιδιά που μάχονται με κίνδυνο της ζωής τους. Σε έναν πόλεμο είμαστε όλοι μάχιμοι δεν κάνουμε εξαίρεση ΕΣΥ και ιδιώτες γιατροί.

«Γνωρίζω από κοντά τις ανάγκες που υπάρχουν, δεν είχα δεύτερες σκέψεις, ήταν εύκολη απόφαση» είπε και η πνευμονολόγος Ιωάννα Κωστάρα.

Ο ΙΣΑ, με τη σημερινή ανακοίνωσή του, καλεί τα μέλη του να ανταποκριθούν στην έκκληση για στήριξη του ΕΣΥ και τονίζει ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς. Ζητά από το Υπουργείο Υγείας «στον σχεδιασμό του να λάβει υπόψη του την ανάγκη να παραμείνει ισχυρή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για να μείνουν ανοιχτά τα ιατρεία της γειτονιάς και να συνεχίσει η απρόσκοπτη παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων και να μη προβεί σε ενέργειες που μπορεί να αποβούν εις βάρος της δημόσιας υγείας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος