“Στο κόκκινο” η ανησυχία για την έξαρση σε περιφέρειες – Νέα σύσκεψη σήμερα, ποιες οι εισηγήσεις

Με το θλιβερό ρεκόρ των 5.449 κρουσμάτων μπήκε ο Νοέμβριος επιβεβαιώνοντας ανησυχίες και εκτιμήσεις για σφοδρότητα του 4ου πανδημικού κύματος το οποίο ήδη εγκλωβίζει ασφυκτικά το ΕΣΥ σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου καταγράφεται χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμών.

Κυβέρνηση και ειδικοί ήδη βρίσκονται σε πυρετό συσκέψεων, που ενισχύθηκαν σήμερα και με την επιστροφή και του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την αναχαίτιση της έξαρσης που “χτυπά καμπανάκι” για πρώτη φορά ταυτόχρονα σε 14 περιφέρειες, με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων κορονοϊού. Η ανησυχία είναι διάχυτη. Σήμερα ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει νέα σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες, προκειμένου να κλειδώσουν τα μέτρα. Χθες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις – στη μια συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας- και νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο «τραπέζι» των λοιμωξιολόγων με την ανακοίνωση των όποιων αποφάσεων να αναμένεται την Τετάρτη, μετά την καθιερωμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ και η θωράκιση του πληθυσμού στο επίκεντρο

Οι παρεμβάσεις της πολιτείας, στις “κόκκινες” περιοχές, για τον περιορισμό της πανδημίας κινούνται σε τρεις άξονες :

• αυξημένοι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους αμιγείς χώρους με ενεργοποίηση ανάλογων κυρώσεων για τους παραβάτες
• ενίσχυση, των νοσοκομείων, με ιατρικό προσωπικό, μέσω αναδιάταξης δυνάμεων
• και θέσπιση κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας.

Παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση πειθούς για την αύξηση του εμβολιασμού, με τη συμμετοχή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την εφαρμογή νέων μέτρων που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως σε επίπεδο διαγνωστικού ελέγχου ή της προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους.

“Στο κόκκινο” η ανησυχία για την έξαρση σε περιφέρειες – Νέα σύσκεψη σήμερα, ποιες οι εισηγήσεις
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή εισηγείται στις κόκκινες περιοχές:

  • τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης να κλείνουν στη 1 τα ξημερώματα
  • αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας στους μικτούς χώρους, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο οι ημιυπαίθριοι να μετατρέπονται κατ΄ουσία σε κλειστούς χώρους με τα διάφορα προστατευτικά
  • απαγόρευση μουσικής στους μικτούς χώρους διασκέδασης
  • αύξηση των εργαστηριακών τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με δική τους οικονομική επιβάρυνση
  • επιστροφή της καθολικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις όπου το φορτίο είναι μεγάλο μπορεί ο ένας στους πέντε να είναι φορέας του ιού.

Οι εισηγήσεις θα οριστικοποιηθούν σήμερα καθώς ο χρόνος τρέχει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη των γιατρών που θέλουν να μεταβούν στην επαρχία και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι που έχει ήδη γίνεται πχ σε τουριστικού προορισμούς για τη στέγαση ή στο να κατευθύνουμε το προσωπικό από εμβολιαστικά κέντρα που περιορίζουν τη λειτουργία τους προς νοσοκομεία, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος ζήτησε να επιταχυνθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες κρίσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και εκκρεμούν, να δοθούν μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας συβάσεις στο επικουρικό προσωπικό, αλλά και να μετατραπούν σε μόνιμες οι θέσεις όπου χρειάζεται.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου σημείωσε πως ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί η κινητικότητα από τους εορτασμούς της 28ης Οκτωβρίου κάτι που αναμένεται σύντομα και σε επίπεδο λυμάτων είμαστε σε ήδη κατάσταση Απριλίου, που ήταν δραματική η κατάσταση, αν και πλέον είναι διαφορετικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Όλα κατατείνουν σε ένα και μόνο πράγμα, μεγαλύτερο εμβολιασμό για να σπάσει ο φαύλος κύκλος», είπε.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι έχει σκαρφαλώσει πλέον στους 430, ενώ υψηλός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται πιθανόν και σήμερα καθώς τις Δευτέρες γίνεται μαζική διεξαγωγή self test από τους μαθητές. Οι νέες μολύνσεις σε παιδιά πάντως εμφανίστηκαν ήδη αυξημένες στο διπλάσιο φτάνοντας στις 1.330 από την Κυριακή.

Συγκεκριμένα:
1.021 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική
828 στη Θεσσαλονίκη
339 στη Λάρισα
242 στη Μαγνησία
171 στην Αχαΐα
167 στον Έβρο
152 στην Πέλλα
152 στις Σέρρες
141 στην Ημαθία
133 στη Μεσσηνία
124 στην Πιερία
120 στην Κοζάνη
115 στην Αιτωλοακαρνανία
106 στη Δράμα

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η απελπιστική κατάσταση αποτυπώνεται στα νοσοκομεία της πόλης. Στην τελευταία εφημερία, το “Παπανικολάου” δεν είχε ούτε μια κενή κλίνη. Από σήμερα αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή και του χειρουργικού τομέα ενώ ήδη ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα που συμφώνησε να διαθέσει 200 κλίνες.

Από τη συμπρωτεύουσα ήρθε και η τραγική είδηση για την απώλεια 38χρονης εγκύου που έφερε στη ζωή το παιδί της ενώσω ήταν διασωληνωμένη. Το νεογνό είναι καλά, όμως θα μεγαλώσει χωρίς εκείνη. Άλλη μια έγκυος στον 7ο μήνα νοσηλεύεται επίσης διασωληνωμένη, όπως και 27χρονη κοπέλα, η οποία δεν είναι έγκυος.

“Κάθε μέρα έχουμε μια μικρή επιδείνωση. Η πίεση είναι μεγάλη. Έχει αυξηθεί η συχνότητα των διασωληνώσεων, είναι πιο βαριά οι άρρωστοι, δεν αρνητικοποιούνται εύκολα. Όλοι οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Είναι μεγάλο το ρίσκο που παίρνουν, είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Διαμαντής Χλωρός, Διευθυντής Πνευμονολογικής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου.

Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας “κρατούν την ανάσα τους”. Ασφυκτικά γεμάτα στέλνουν περιστατικά και στο νοσοκομείο της Λαμίας, ενώ ενδεικτικό είναι ότι τα περιστατικά όταν φτάνουν είναι σε πολύ βαριά κατάσταση πλέον, καθώς για λόγους άρνησης καθυστερούν πολύ να μεταβούν στο νοσοκομείο. Σήμερα αναμένεται να αναπτυχθούν και άλλες κλίνες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα υπόλοιπα non-covid περιστατικά που μπαίνουν σε αναμονή.

Στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η πληρότητα είναι στο 100%, κι ενδέχεται να ανοίξει μια νέα πτέρυγα για να αντιμετωπισθούν τα αυξημένα περιστατικά Covid.

Στα Γιάννενα, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο τριήμερο, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα να μην υπάρχει διαθεσιμότητα για νοσηλεία νέων ασθενών.

Μονόδρομος ο εμβολιασμός, το μήνυμα των επιστημόνων, δεδομένου ότι στην πλειονότητά τους όσοι μολύνονται πλέον και νοσούν σοβαρά είναι ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προσφέρει υψηλή και σταθερή ανοσία, η οποία υπερτερεί της ανοσίας που προσφέρει η φυσική νόσηση, τόνισε χθες η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε μελέτη, βάσει της οποίας ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν αρρωστήσει. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλη μελέτη για την τρίτη δόση με mRNA εμβόλια, σύμφωνα με την οποία, επτά ημέρες αφότου χορηγήθηκε «διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε κατά 93% η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, κατά 92% η σοβαρή νόσηση/νοσηλεία και κατά 81% η πιθανότητα θανάτου».

Σήμερα Τρίτη συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με αντικείμενο την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, στους κάτω των 50 ετών, ενώ στις 5 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ώστε μετά το πέρας δύο μηνών από την ημερομηνία εμβολιασμού τους, να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την αναμνηστική δόση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος