Σύσκεψη στο Μαξίμου για την επιδημιολογική κατάσταση – Σε τρεις άξονες τα μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Επικρατείας, Υγείας και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για την αξιολόγηση και τη δρομολόγηση μέτρων τοπικού χαρακτήρα σε περιοχές με μεγάλη έξαρση. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη οπότε είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις του υπουργείου Υγείας με τους ειδικούς και αν κάτι πρόκειται να αλλάξει στο πλαίσιο των μέτρων,  θα αφορά τους ανεμβολίαστους, ενδεχομένως κάποιον αυξημένο διαγνωστικό έλεγχο ή την προσβασιμότητά τους σε μεικτούς χώρους. Όπως είπε, όταν αποφασιστούν θα ανακοινωθούν έγκαιρα το επόμενο διάστημα.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην ατζέντα της οποίας βρέθηκαν η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, η τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων και η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα και των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου. Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν επίσης μέρος οι περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μέτρα τοπικού χαρακτήρα στις επιβαρυμένες περιοχές

Στο πλαίσιο της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία. Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κορονοϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Το πρόβλημα με την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών είναι οξύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, που υπολείπεται κατά πολύ στα ποσοστά εμβολιασμού. Οι αριθμοί περιγράφουν μια όλο και πιο ζοφερή κατάσταση. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν, με την πλειονότητα των νοσηλευομένων να είναι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικό είναι ότι στο Νοσοκομείου Παπανικολάου η εφημερία έκλεισε με μόνο ένα απλό κρεβάτι άδειο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως οι πνευμονολόγοι θα ζητήσουν τη συνδρομή του χειρουργικού τομέα, ενώ από σήμερα θα συμβάλουν και μικρά ιδιωτικά νοσοκομεία με τη διάθεση περίπου 200 κλινών στο ΕΣΥ.

Αυξητική η τάση του ιικού φορτίου και στη Θεσσαλία, όπου τα δύο δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Μέχρι και σε γραφείο γιατρών μπήκαν δύο κρεβάτια την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να φιλοξενηθούν ασθενείς με κορονοϊό. Για την κατάσταση πραγματοποιείται σύσκεψη των διοικητών υπό την υφυπουργό Μίνα Γκάγκα με τη συμμετοχή και του Περιφερειάρχη.

Τα σενάρια που βρίσκονται ήδη επί τάπητος για τον περιορισμό της, επικεντρώνονται στους ανεμβολίαστους.

Εξετάζεται μεταξύ άλλων, οι εξωτερικοί μικτοί χώροι διασκέδασης να έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο, καθώς και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης δεν αποκλείεται να απαιτούνται περισσότερα rapid από το ανεμβολίαστο προσωπικό.

Διαβάστε επίσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος