Σαρώνει ο «Μπάλλος» τη χώρα (live χάρτης) – Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και στην Αττική

Σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάλλος». Ισχυρές βροχοπτώσεις καταγράφονται στη Δυτική, κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Ώρες αγωνίας για τους πυρόπληκτους στην Εύβοια και την Βαρυμπόμπη, όπου προσπαθούν με τσουβάλια να «οχυρώσουν» τα σπίτια τους, ενώ απροσπέλαστοι δρόμοι και κυκλοφοριακό χάος σε κεντρικούς άξονες είναι το σκηνικό στην Αττική. «Έχουμε μπροστά μας δύσκολο διήμερο, θα τα καταφέρουμε», τόνισε κατά την έκτακτη ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διακοπές ηλεκτροδότησης στην Καλλιθέα, τον Κεραμεικό και την περιοχή του Ρέντη, προκλήθηκαν το μεσημέρι εξαιτίας της κακοκαιρίας. Νωρίτερα σημειώθηκε βλάβη σε υποσταθμό στο Παγκράτι, που προκάλεσε διακοπή σε ένα τμήμα της περιοχής, η οποία ωστόσο έχει αποκατασταθεί.

Βροχοπτώσεις και χαλάζι στην Αττική

Στο Λεκανοπέδιο βρέχει κατά τόπους καταρρακτωδώς.

Στην Αττική, στα δυτικά προάστια έριξε αρκετή βροχή με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι. Στην Ελευσίνα, στη 01:00 τα ξημερώματα χρειάστηκε να γίνει από την Πυροσβεστική απεγκλωβισμός οδηγού στην Ελευσίνα, στον παραλιακό δρόμο στο ύψος της οδού Κανελλοπούλου όπου η κυκλοφορία διακόπηκε. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του.

Σταδιακά οι βροχές επεκτάθηκαν στο λεκανοπέδιο, ενώ ακόμα και χαλάζι έπεσε στην Ιερά Οδό λίγο μετά τις 08:00.

Η έντονη βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους της πρωτεύουσας σε ποτάμια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στους περισσότερους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου.

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, έκλεισε το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από το ύψος του Φάρου Ψυχικού. Η Τροχαία πραγματοποιεί εκτροπές της κυκλοφορίας στον παράδρομο.

Μεγάλες καθυστερήσεις συναντούν οι οδηγοί στην άνοδο και την κάθοδο του Κηφισού, στην κάθοδο της Μεσογείων στην Κατεχάκη και στην Κηφισίας.

Νωρίτερα διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Επίσης έκλεισε τμήμα των οδών Σκυλίτση και Τζαβέλλα, από το ύψος της παραλιακής λεωφόρου, στο ρεύμα προς Πειραιά ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Ολυμπιονικών, στα Γλυκά Νερά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την Λαυρίου έως την Σπάτων.

Το Κέντρο της Πυροσβεστικής στην Αττική έχει λάβει μέχρι στιγμής 251 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια σε όλο το λεκανοπέδιο, 8 για κοπές δέντρων και 9 για απομάκρυνση ατόμων που είχαν παγιδευτεί μέσα στα αυτοκίνητά τους. Οι παροχές για βοήθεια ήταν σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Μοσχάτο, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα.

Μικροζημιές στο κτίριο της Βουλής λόγω της σφοδρής καταιγίδας

Προβλήματα στην κίνηση των συρμών του τραμ έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στην Αττική.
Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ ΑΕ, η κίνηση των συρμών του τραμ διεξάγεται ως εξής:
-(Πλάτων) Κασομούλη – Πικροδάφνη
-(Αριστοτέλης) Κασομούλη -ΣΕΦ
-(Θουκιδίδης) Πικροδάφνη – ΣΕΦ

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια στον ΗΣΑΠ (γραμμή 1 Μετρό). Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ αποκαταστάθηκε η συγκοινωνία σε όλο το δίκτυο της γραμμής (Κηφισιά -Πειραιάς).

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι κλειστά θα είναι αύριο όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αττική με απόφαση της Περιφέρειας, λόγω της κακοκαιρίας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος στη 1 το μεσημέρι το ύψος της βροχής ξεπέρασε τα 80 χιλιοστά σε Περιστέρι και Πατήσια. Και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όπως γράφει «είμαστε ακόμα στην αρχή!».

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται και στην επικράτεια της ήδη πλημμυρόπληκτης Εύβοιας, κυρίως μετά το μεσημέρι της Πέμπτης έως και το πρωί της Παρασκευής, με τις αρχές να συστήνουν την προληπτική εκκένωση του χωριού Αχλάδι.

Σε εξέλιξη είναι βροχοπτώσεις και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν την Παρασκευή σε όλη τη χώρα με βαθμιαία εξασθένηση από το Σάββατο.

Σαρώνει ο «Μπάλλος» τη χώρα (live χάρτης) –  Πλημμύρες και διακοπές ρεύματος και στην Αττική
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ασταμάτητα βρέχει και στη Θεσσαλονίκη. Και εκεί στάλθηκε νωρίτερα μήνυμα από το 112.

Κλειστά σχολεία σε περιοχές σε Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Εύβοια

Με έντονες οι βροχοπτώσεις έκανε αισθητή την εμφάνισή του ο «Μπάλλος», στο νησί της Κεφαλονιάς, όπου στη Σάμη ο δήμαρχος ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων. Κλειστό και το νηπιαγωγείο και το δημοτικό Πόρου στο Αργοστόλι.

Σε κάποια χωριά στην Κέρκυρα υπάρχουν προβλήματα λόγω πλημμυρών.  Συγκεκριμένα καταγράφονται πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις σε Μπενίτσες και Πέραμα. Ακόμα υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία στον νότιο κεντρικό οδικό άξονα ενώ σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στο γυμναστήριο της Κέρκυρας.

Κλειστά για προληπτικούς λόγους παραμένουν και τα σχολεία στην Αιτωλοακαρνανία, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, όπως και στον Ευρώτα Λακωνίας, σήμερα και αύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου. Και στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Εύβοιας, για προληπτικούς λόγους, όπου τα μαθήματα γίνονται διαδικτυακά.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια μάλιστα πλημμύρισε το σχολικό συγκρότημα της οδού Εφέσου, με αποτέλεσμα οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου να φτιάξουν αυτοσχέδια γέφυρα πάνω από τα νερά με θρανία ώστε να μπορέσουν να βγουν από τις τάξεις.

Χιόνι στη Φλώρινα ενώ ο υδράργυρος έδειξε μηδέν.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Ο καιρός με την Αναστασία Τυράσκη: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» προ των πυλών (video)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία με την ονομασία «Μπάλλος», ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Αναστασία Τυράσκη. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που έχουν ήδη επηρεάσει τα νησιά του Ιονίου, τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη. Ισχυρές καταιγίδες έχουν πλήξει και την Αττική.

Έτσι λοιπόν για σήμερα Πέμπτη προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, που βαθμιαία θα επηρεάσουν σχεδόν όλη τη χώρα. Μεγάλα ποσά βροχής που οφείλονται σε βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νησιά και στα νότια τμήματα της χώρας. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοανατολικοί, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 6 με 7 και στα ανοιχτά του Ιονίου έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 22, στη δυτική Μακεδονία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου. Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα. Όμως από το απόγευμα στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα κεντρικά και βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 7 με 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα.

Ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής” είπε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας – Τι κάνουμε σε περίπτωση ανάγκης

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος