Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Ταυτοποιήθηκαν 278 από τους 291 επιβάτες – 11 αγνοούμενοι και 2 εγκλωβισμένοι (live-upd)

Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των επιβαινόντων του πλοίου «Euroferry Olympia». Σύμφωνα με το Υπουργείο Ναυτιλίας, 278 έχουν ταυτοποιηθεί στην Κέρκυρα από τους 290 επιβαίνοντες του πλοίου, ενώ υπήρχε και ένα ακόμη άτομο που ήταν λαθρεπιβάτης. Οι αγνοούμενοι είναι 11 άτομα μεταξύ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί τρεις Έλληνες, ενώ δύο Βούλγαροι οδηγοί είναι εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Εν τω μεταξύ, στο λιμάνι της Κέρκυρας έφτασαν το πρωί πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής που μετέφερε τους διασωθέντες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Euroferry Olympia» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα σε θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της νήσου Ερεικούσας καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από την Ηγουμενίτσα προς το Μπρίντεζι. Στο λιμάνι βρίσκονται τρία ασθενοφόρα, δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ1

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του «Euroferry Olympia» με τις πληροφορίες από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας να αναφέρουν ότι γίνεται μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ατόμων από το γκαράζ του πλοίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Αρχές προσπαθούν να τους καθοδηγήσουν προκειμένου να βρουν ασφαλή διέξοδο και να μπορέσουν να τους διασώσουν. Είναι άγνωστο ακόμα αν πρόκειται για μέλη του πληρώματος ή επιβάτες. Όπως ανακοινώθηκε στο καράβι επέβαιναν 22 Έλληνες εκ των οποίων οι 15 είναι επιβάτες και 7 μέλη του πληρώματος.

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Ταυτοποιήθηκαν 278 από τους 291 επιβάτες – 11 αγνοούμενοι και 2 εγκλωβισμένοι (live-upd)

Το χρονικό 

Πυρκαγιά ξέσπασε στις 4:30 τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia», με σημαία Ιταλίας, ενώ έπλεε ανοιχτά της Ερείκουσας, από Ηγουμενίτσα στο Πρίντεζι. Το πλοίο εκκενώθηκε από τους 231 επιβάτες και το 51μελές πλήρωμά του μετά από αίτημα του πλοιάρχου και επιβιβάστηκαν ασφαλείς σε λέμβους. Το πλοίο καίγεται ολοσχερώς ενώ κάτω από το κατάστρωμα που ξέσπασε η φωτιά υπήρχαν περίπου 160 φορτηγά.

Σκάφος του Λιμενικού μετέφερε έναν ελαφρά τραυματία, πιθανότατα μέλος του πληρώματος, στο λιμάνι της Κέρκυρας και τον παρέλαβε ασθενοφόρο. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας η επίσημη καταγραφή επιβατών και πληρώματος θα γίνει στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση των λιμενικών αρχών καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές με τους ανέμους να πνέουν βορειοδυτικοί 4 μποφόρ.
Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν πέντε σκάφη του Λιμενικού σώματος και ένα σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής και σπεύδουν η φρεγάτα Ύδρα και τρία ελικόπτερα.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Κέρκυρας Μαρία Παγκράτη η φωτιά ξεκίνησε από το τρίτο κατάστρωμα και αυτή τη στιγμή το πλοίο καίγεται από άκρη σε άκρη. Μεγάλη είναι ξη κινητοποίηση των ελληνικών αρχών είναι μεγάλη. Πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει για το σημείο που βρίσκεται το πλοίο, αντιρρυπαντικό σκάφος από την Πάτρα, το ρυμουλκό «Δίας» από το λιμάνι της Κέρκυρας, τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, το «Γρηγόρης» με τρία οχήματα της πυροσβεστικής και τα φέριμποτ «Ευδοκία» και «Κέρκυρα Express» για να περισυλλέξει τους ανθρώπους που βρίσκονται στις λέμβους. Επίσης υπάρχουν και παραπλέοντα πλοία καθώς και της ιταλικής ακτοφυλακής.

Εν τω μεταξύ, σκάφος του Λιμενικού μετέφερε στο λιμάνι της Κέρκυρας έναν ελαφρά τραυματία, πιθανότατα μέλος του πληρώματος όπου τον παρέλαβε ένα ασθενοφόρο που είχε καταφθάσει λίγο νωρίτερα.

Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα πλάνα από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στο πλοίο «Euroferry Olympia».

Φωτιά στο «Euroferry Olympia»: Ταυτοποιήθηκαν 278 από τους 291 επιβάτες – 11 αγνοούμενοι και 2 εγκλωβισμένοι (live-upd)Νωρίς το πρωί μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις έξι” ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος για την ενημέρωση που είχε για τη φωτιά στο πλοίο, σημειώνοντας ότι δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κάτι ανησυχητικό όσον αφορά την κατάσταση υγείας επιβατών και πληρώματος. Ο κ. Κατσαφάδος τόνισε ότι οι καλές καιρικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή βοήθησαν στην έγκαιρη επέμβαση των Λιμενικών αρχών. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, υπογράμμισε ο κ. Κατσαφάδος.

Δείτε επίσης:

Ρεπορτάζ: Μ. Μοσχάτ, Μ. Παγκράτη, Β. Σιώμος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος