Φωτιές: Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα – Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά

Array

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι επίγειες δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο, τα πύρινα μέτωπα, σε όλη τη χώρα.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών συνεχίζονται και σήμερα στο δάσος της Δαδιάς, στον Έβρο, όπου για πέμπτη ημέρα επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Το βόρειο τμήμα προς το χωριό και τις εγκαταστάσεις της Μονάδας εξελίσσεται καλά, καθώς λειτούργησε αποτελεσματικά η αντιπυρική ζώνη και η διαπλάτυνσή της, ενώ μικρή “βοήθεια” παρείχε η μικρής διάρκειας βροχόπτωση στην περιοχή. Το μέτωπο στο βορειοανατολικό τμήμα προς τη Μονή και το δασικό φυτώριο επίσης βελτιώθηκε, καθώς λειτούργησε πολύ καλά η ζώνη που ανοίχτηκε από τις δυνάμεις (υλοτόμους και πυροσβέστες) περιμετρικά της Μονής. Βελτιωμένο είναι και το ανατολικό μέτωπο προς Λυκόφη.

Το βάρος δίνεται στο νοτιοδυτικό και δυτικό τμήμα, ώστε να εξασφαλιστεί η αποικία του μαυρογύπα. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση σε αυτό το τμήμα, με αποτέλεσμα να την ανοίξει αρκετά προς τα εκεί. Δεν έχει όμως θιχτεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στη Δαδιά ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή είχε σύσκεψη με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛ.ΑΣ. και το Στρατό. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ήταν δύσκολη η βραδιά που πέρασε καθώς σημειώνονταν συνεχώς αναζωπυρώσεις και με μεγάλη προσπάθεια από όλους και σωστό συντονισμό, πραγματοποιήθηκαν προληπτικές οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών, κυρίως ατόμων από ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά προβλήματα. Η μετακίνηση έγινε πολύ σωστά και οι κάτοικοι βρίσκονται ήδη σε ξενοδοχεία.

Σήμερα το πρωί έγινε εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τους επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, την Περιφέρεια και τον Δήμαρχο της περιοχής, και αποφασίστηκε να επιχειρήσουν στο νοτιοδυτικό μέτωπο νέες επίγειες δυνάμεις που θα προσπαθήσουν να «κλείσουν» τις εστίες και να οριοθετηθεί η περιοχή.

«Είναι μια δύσκολη μάχη, είναι μια μάχη για να διασφαλίσουμε την προοπτική αυτού του εξαιρετικού οικοσυστήματος. Μετά τη δύσκολη αυτή μάχη, θα πρέπει οι ειδικοί να εξετάσουν το ζήτημα της αποκατάστασης των προβλημάτων που δημιούργησε η φωτιά. Κυρίως να σκεφτούμε την ανθεκτικότητα αυτού του οικοσυστήματος για το μέλλον», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα

Καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα Ηλείας. Οι άνεμοι κόπασαν και πλέον έχουν μείνει διάσπαρτες εστίες.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία σε τρεις “γλώσσες”. Προς Γρύλλο η κατάσταση δεν κρίνεται ανησυχητική, προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά έργα και την αντιμετωπίζουν με επίγειες και εναέριες δυνάμεις και προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά μηχανήματα.

Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βρίσκεται εκτάκτως στα Κρέστενα και θα επισκεφθεί το Δημαρχείο και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Δύσκολη μάχη στη Λέσβο

Σοβαρές αναζωπυρώσεις προκαλεί η ενίσχυση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο.

Επιχειρούν 83  πυροσβέστες, με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα. Επίσης επιχειρούν από αέρος  6 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Τρεις πυρκαγιές στη Χαλκιδική

Με τη συνδρομή εναέριων μέσων και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν το πρωί σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στην κορυφογραμμή του Κασσανδρινού, κοντά στην περιοχή Μόλα Καλύβα, στη θέση «Ζαΐτη», όπου καίγεται πευκοδάσος. Στο σημείο, εκτός από επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Καρβουνάς, στο Ν. Μαρμαρά Σιθωνίας, αλλά και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα. Και οι τρεις φωτιές εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν ύστερα από πτώσεις κεραυνών.

Πυρκαγιά στην Πέλλα

Πυρκαγιά ξέσπασε, νωρίς το πρωί, σε χορτολιβαδική έκταση στη δημοτική ενότητα Μενηίδος Πέλλας. H φωτιά καίει εκτάσεις με θάμνους.

Επιχειρούν 38 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και εννέα οχήματα. Στη μάχη της κατάσβεσης συμμετέχει και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στη Μεσσηνία

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι, του δήμου Πύλου – Νέστορος, στην Μεσσηνία και στην συνέχεια επεκτάθηκε προς την περιοχή της Χρυσοκελλαριάς.

Πάντως, στο μέτωπο της φωτιάς εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 120 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 25 οχήματα, προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα

Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, με κατηγορία κινδύνου 4 σε:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

Φωτιές: Βελτιωμένη η κατάσταση στα Κρέστενα – Καλύτερη η εικόνα στη Δαδιά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος