Προβλημάτων συνέχεια και χωρίς την «Ελπίδα» (Live)

Σε κλοιό ψύχους σήμερα η χώρα με την “Ελπίδα” να αφήνει στη θέση της στις πολικές θερμοκρασίες και στον ισχυρό παγετό. Στην Αττική άλλη μια μέρα ταλαιπωρίας περιμένει τους οδηγούς που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν με τη συνδρομή πυροσβεστών, στρατιωτών και αστυνομικών από το μαρτύριο της χιονοκαλυμμένης Αττικής Οδού, εφιάλτης απόγνωσης που για κάποιους ξεπέρασε το 24ωρο, καθώς πρέπει πλέον να καταφέρουν να παραλάβουν και τα οχήματά τους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Αλλά και οι υπόλοιπες μετακινήσεις στο Λεκανοπέδιο θυμίζουν σήμερα επικίνδυνη πρόκληση καθώς οι περισσότεροι δρόμοι που δεν είναι κεντρικοί και δεν έχουν καθαριστεί, όπως και τα πεζοδρόμια θυμίζουν παγοδρόμια και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή.

Όλες οι εξελίξεις σε απευθείας μετάδοσή από την ΕΡΤ1

Τα ακραία φαινόμενα της “Ελπίδας” έχουν υποχωρήσει και μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να περιοριστούν στην περιοχή της Κρήτης, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά στα ηπειρωτικά τους 5 βαθμούς.

Πώς ξεκίνησε το χάος – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Η Αττική Οδός παραμένει κλειστή. Η περιπέτεια εκεί έφτασε τους περισσότερους στα όρια τους, περίπου 20 τούς οδήγησε να αναζητήσουν ιατρική συνδρομή χωρίς να σταθεί δυνατό στα ασθενοφόρα να πλησιάσουν, ενώ ένας 62χρονος οδηγός έπειτα από 12ωρη ταλαιπωρία κατέληξε τελικά στο νοσοκομείο με έμφραγμα. Ήδη πολίτες έχουν απευθυνθεί σε δικηγόρους κινώντας νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας διεκδικώντας μεγαλύτερες αποζημιώσεις ακόμα και για βλάβες στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τα τελευταία 500 (από τα 3.500) αυτοκίνητα που απέμειναν ακινητοποιημένα σε όλη την Αττική Οδό μεταφέρονται σταδιακά στη ΛΕΑ, προκειμένου να τα παραλάβουν οι οδηγοί τους από συγκεκριμένα σημεία. Τα περισσότερα βρίσκονται στο κομμάτι προς Δουκίσσης Πλακεντίας. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες εκχιονισμού. Από χθες οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό.

Προβλήματα και στις Λεωφόρους Μεσογείων και Μαραθώνος με τη συνολική εικόνα να θυμίζει απέραντο πάρκινγκ. Η κίνηση γίνεται σε μια λωρίδα ανά ρεύμα. Κάποια εκχιονιστικά μηχανήματα και μπουλντόζες σε σημεία των Μεσογείων, Μαραθώνος και Κατεχάκη έχουν ξεκινήσει να μεταφέρουν όγκους πάγου ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να απεγκλωβιστούν σταθμευμένα και ατάκτως ακινητοποιημένα οχήματα, ενώ συνεργεία κάνουν κοπές δέντρων. Η Περιφέρεια απευθύνει έκκληση να τα μεταφέρουν οι ιδιοκτήτες τους διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος ωστόσο η πρόσβαση στα σημεία δεν είναι εύκολη καθώς ακόμα και οι κάθετες οδοί στις κεντρικές αρτηρίες δεν είναι αποχιονισμένες.

Πίστες σκι θυμίζουν οι γειτονιές της Αθήνας

Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία

Στο ύψος της Παλλήνης υπάρχουν δεκάδες λεωφορεία ακινητοποιημένα τα οποία δεν μπόρεσαν να μπουν στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας ωστόσο θα μετακινηθούν. Όπως είπε στην εκπομπή “Από τις Εξι” ο δ/νων Σύμβουλος του ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου γίνονται ενέργειες με επόπτες για να εκτιμηθεί πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ. Σε κέντρο, νότια και δυτικά προάστια θα κινηθούν κανονικά και με πρόγραμμα αργίας, ωστόσο στο βόρειο άξονα τα δρομολόγια φτάνουν μέχρι το Χαλάνδρι, στην Κηφισίας στο ύψος του δαχτυλιδιού και το πώς θα εξελιχθεί αργότερα θα εκτιμηθεί μέσα στην ημέρα. Τα δρομολόγια ξεκινούν μεταξύ 06.30 – 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Που παραμένουν διακοπές στο ρεύμα

Την εικόνα των προβλημάτων συμπλήρωσαν χθες και οι διακοπές ρεύματος σε πολλες περιοχές. Στο σκοτάδι και στο κρύο, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν εντός των σπιτιών τους, παρέμειναν για 18 ή ακόμα και για 24 ώρες πολλές οικογένειες, λόγω βλαβών από την κακοκαιρία και πτώσεις δέντρων. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΗΕΕ εχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής και προχωρά η αποκατάσταση που εκκρεμεί σε 8 γραμμές. Στα νησιά, αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλες οι βλάβες εκτός από ορισμένα χωριά στα Σφακιά. Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης, να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή και να καλέσουν
*στο 11500 ή 21-11 -900-500 ή
* να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης.

Σε αργία οι πληγέντες νομοί

Υπενθυμίζεται ότι παρατείνεται και σήμερα η αργία σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία,Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη και δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στους πληγέντες νομούς από την κακοκαιρία, κλειστά και σήμερα λιανικό εμπόριο και τράπεζες, ανοικτά τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, ενώ αναστέλλονται τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα σε Αττική και Εύβοια.

Οι συγκοινωνίες στην Αττική γίνονται με προγραμματισμό αργίας και δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια  των αμαξοστοιχιών από και προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα.

Πού υπάρχουν διακοπές κυκλοφορίας στην Αττική

Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
– Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων “Cyclon” ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών. (Aπό 07:20 ́ ώρα της 22-01-2022).
– Διονύσου, από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ προς τον Αγ. Πέτρο. (Πεντέλη). (Από 08:00 ́ ώρα της 24-01-2022)
– Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:20 ́ της 24-01-2022)
– Λ. Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από την περιοχή της Ανατολής Ν. Μάκρη προς την Πεντέλη. (Από ώρα 09:20 ́ της 24-01-2022)
– Ανωνύμου οδού (Καισαριανή) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος Καλοπούλα προς τον Υμηττό. (Από ώρα 09:30 ́ της 24-01-2022)
– Λ. Φυλής, από το ύψος της ταβέρνας « Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύορεύματα κυκλοφορίας. (Από ώρα 10:35 ́ της 24-01-2022)
– Τατοΐου από το ύψος της οδού Χλόης έως τα Βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας(Από 10:30 ώρα της 24-01-2022)

Διακοπές στην κυκλοφορία υπάρχουν επίσης σε Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, στα ορεινά σε Θεσσαλία και Αχαΐας, σε Άνδρο, Τήνο, Σύρο και Νάξο, όπως και σε Κάρπαθο, Ρόδο και στα ορεινά της Κρήτης.

Αποτίμηση, πρώτες αποζημιώσεις και συζήτηση για απόδοση ευθυνών

Θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις διαμηνύει η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρά σε μια πρώτη αποτίμηση των προβλημάτων και της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού στο πλαίσιο έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη ανακοινώθηκε αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο μετά το χάος που επικράτησε στην Αττική Οδό, ενώ την παραίτησή του υπέβαλλε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρειας  ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. ο διευθύνων σύμβουλος Βασίλειος Χαλκιάς.

Τα ερωτήματα, πάντως, για τον Γολγοθά που βίωσαν χιλιάδες πολίτες σε έναν από τους πλέον σύγχρονους αυτοκινητόδρομους της χώρας αναζητούν απαντήσεις:

-Γιατί εισέρχονταν οχήματα στην Αττική οδό, ενώ ήταν κλειστή;
-Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε άμεσα έκτακτο σχέδιο απεγκλωβισμού από την εταιρεία;
-Γιατί δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών, όπως η παροχή νερού και φαγητού;
-Γιατί δεν υπήρχε σχέδιο να παραμείνει ανοιχτή η ΛΕΑ;

Ο υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης για την κατάσταση στην Αττική Οδό, και διαβεβαίωσε ότι θα καταλογιστούν οι ευθύνες και θα υπάρξουν συνέπειες. Παράλληλα μιλώντας στο Mega διευκρίνισε ότι όσοι λάβουν την αποζημίωση δε χάνουν το δικαίωμα να κινηθούν νομικά κατά της εταιρείας.

Τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτης έρευνας για την ακινητοποίηση αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τη Δευτέρα αποφάσισε η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. από την πλευρά της συμφώνησε να καταβάλει από 1000 ευρώ στους επιβάτες των αμαξοστοιχιών 885 Καλαμπάκα-Αθήνα, I/C 54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), I/C 55 (Θεσσαλονίκη-Αθήνα), I/C 56 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) και I/C 57 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα).

“Η διαχείριση κρίσεων δεν είναι τόσο έτοιμη όσο νομίζουμε. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες γι αυτό πρέπει να τα δούμε όλα. Και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους”, είπε χθες μιλώντας στο Σκάι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας  Χ. Στυλιανίδης, ζητώντας εκ νέου συγγνώμη από όσους ταλαιπωρήθηκαν.

Η ΕΜΥ πάντως διά του διευθυντή της, Θοδωρή Κολυδά σχολιάζοντας αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η κακοκαιρία χτύπησε νωρίτερα από το αναμενόμενο απάντησε ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως. «Η κακοκαιρία Ελπίδα χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ως ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο. Δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια», γράφει σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.

Σε σχέση με την ταλαιπωρία και ζημία από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ είπε ότι αφού ο ΔΕΔΔΗΕ καταγράψει τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν ζημιές λόγω της διακοπής ρεύματος, εφόσον κριθεί ότι επιβάλλεται, θα υπάρξει αποζημίωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος