Συνεχίζεται η απομάκρυνση των οχημάτων στην Αττική Οδό – Πώς ξεκίνησε το χάος – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εφιάλτη διαρκείας βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς». Στην Αττική οδό συνεχίζεται η απομάκρυνση εκατοντάδων αυτοκινήτων, ενώ το 90% των 3.500 οχημάτων που έμειναν ακινητοποιημένα σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και για ένα 24ωρο, έχουν μετακινηθεί είτε στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, είτε εκτός της Αττικής Οδού. Υπολογίζεται ότι 500 περίπου αυτοκίνητα είναι ακόμη εγκαταλελειμμένα και κλειδωμένα σε διάφορα σημεία της Αττικής Οδού Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στο κομμάτι προς Δουκίσσης Πλακεντίας.

Θα αποδοθούν ευθύνες και κυρώσεις διαμηνύει η κυβέρνηση, ενώ ήδη ανακοινώθηκε αποζημίωση ύψους 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο μετά το χάος που επικράτησε.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Στρατού στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στην Αττική Οδό. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, στρατός και ΕΚΑΜ μοίραζαν κουβέρτες, νερό και τρόφιμα και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστούν όλες οι ανάγκες, κυρίως σε ιατρική φροντίδα αλλά και φιλοξενία σε νοσοκομεία, των ανθρώπων που βρέθηκαν σε τόσο δυσχερή θέση.

Όπως έγινε γνωστό ένας 62χρονος οδηγός που είχε εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό υπέστη έμφραγμα. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, η πρόσβαση στο ασθενοφόρο άργησε να επιτευχθεί, λόγω των συνθηκών, με αποτέλεσμα να παραληφθεί 12 ώρες μετά τον εγκλωβισμό του και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» όπου και μπήκε στη μονάδα εμφραγμάτων. Η κατάστασή του είναι σταθεροποιημένη και θα υποβληθεί σε στεφανιογραφία.

Στη λεωφόρο Μεσογείων, Ι.Χ. παρατημένα στη μέση του δρόμου και το συσσωρευμένο χιόνι δυσχεραίνουν τη διέλευση των οχημάτων που κινούνται με χαμηλές ταχύτητες. Ο κεντρικός δρόμος έχει πλέον ανοίξει με μία λωρίδα ανά ρεύμα.

Τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο δεν περιορίστηκαν στην Αττική οδό. Οι Λεωφόροι Μεσογείων και Μαραθώνος μετατράπηκαν σε πάρκινγκ μετά τον πολύωρο εγκλωβισμό των οδηγών. Υπήρξαν προβλήματα στις μετακινήσεις ανθρώπων που είχαν σοβαρή ανάγκη.

Η Περιφέρεια Αττικής παρακαλεί τους οδηγούς τους να τα παραλάβουν διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος.

Οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα από την Τρίτη και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό. Πρόκειται για μίνι-λεωφορεία, τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο και σε συνεχή δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αττικής Οδού:

Οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους:

  • Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  • Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  • Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
  • Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:

  • Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
  • Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
  • Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης

Στο σκοτάδι και στο κρύο, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν εντός των σπιτιών τους, παραμένουν από χθες και για 18 ή ακόμα και για 24 ώρες πολλές οικογένειες. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι επέφεραν πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε στις 23:00:

«Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνέχεια της πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με την πορεία της
αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Δίκτυο Ηλεκτρικής Ενέργειας από την κακοκαιρία «ΕΛΠΙΔΑ», επισημαίνει ότι τα συνεργεία συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά έως και αυτή την ώρα, στοχεύοντας στην πλήρη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι ζημιές σε 8 γραμμές, με τις περισσότερες
εκκρεμότητες να αφορούν αυτή την ώρα σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων οικισμών στην περιοχή των Σφακίων εξαιτίας νέας έντονης χιονόπτωσης που έπληξε την περιοχή σήμερα το μεσημέρι.

Οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των οικισμών Αταλάντης έχει ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 95% των περιοχών της Αττικής που αντιμετώπιζαν προβλήματα ηλεκτροδότησης από τις ζημιές στο Δίκτυο λόγω κακοκαιρίας.

Τέλος, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν επανηλεκτροδοτηθεί όλα τα νοικοκυριά, όσοι
καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν άμεσα με τον ΔΕΔΔΗΕ τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Παρατείνεται και αύριο η αργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Κλειστά και αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αττική.

Κλειστά επίσης λιανεμπόριο και τράπεζες  ενώ ανοικτά θα είναι τα φαρμακεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων σε Αττική και περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία. Δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.

Αναστέλλονται και αύριο τα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα των νομών Αττικής και Εύβοιας.

Κ. Σκρέκας στην ΕΡΤ: Εφόσον κριθεί ότι επιβάλλεται θα δοθεί αποζημίωση σε όσους υπέστησαν ζημιές από τις διακοπές ρεύματος

«Την εκτίμηση ότι ο μηχανισμός έμαθε πάρα πολλά από την εμπειρία της Μήδειας» εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ. Συμπλήρωσε ότι «διανύουμε ουσιαστικά το πρώτο 24ωρο της κρίσης και έχει ολοκληρωθεί ένα συντριπτικό ποσοστό επανηλεκτροδότησης των περιοχών που είχαν πρόβλημα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα δοθεί αποζημίωση σε όποιους ταλαιπωρήθηκαν από τις διακοπές της ηλεκτροδότησης ο κ. Σκρέκας είπε ότι αφού ο ΔΕΔΔΗΕ καταγράψει τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν ζημιές λόγω της διακοπής ρεύματος, εφόσον κριθεί ότι επιβάλλεται, θα υπάρξει αποζημίωση.

Πολιτική σύγκρουση

Η διαχείριση των προβλημάτων που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία έγινε πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία θέτει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των ζημιών από τον χιονιά.

«Δεν είναι ώρα για πινγκ πονγκ ευθυνών, τώρα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι θα έρθει η ώρα της αποτίμησης και της απόδοσης ευθυνών.

«Θέλω αρχικά να ζητήσω μία ειλικρινή συγγνώμη στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι μακριά από τα σπίτια τους σε τέτοιες συνθήκες και σε όσους εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται χωρίς να έχουν ρεύμα… Είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο δημιούργησε προβλήματα τα οποία ξεπέρασαν τους όποιους σχεδιασμούς με ευθύνες συγκεκριμένες σε κάθε επίπεδο. Είμαστε εδώ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές αλλά και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας που ταλαιπωρήθηκαν», επανέλαβε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σφοδρά πυρά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Α. Τσίπρας:

«Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», δήλωσε.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στην Αττική Οδό.

«Οι ολιγωρίες και οι αδράνειες έχουν ονοματεπώνυμο. Κυριάκος Μητσοτάκης και Κώστας Καραμανλής», ανέφερε ο τομεάρχης υποδομών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Παππάς.

«Ήταν γνωστό ότι θα έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας, παρόλα αυτά δεν υπήρξε σχέδιο και συντονισμός. Αυτό δεν είναι επιτελικό κράτος, όπως επαγγέλλεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά επιτελικό χάος που ταλαιπωρεί διαρκώς τον ελληνικό λαό», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο «επιτελικό κράτος» από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η Ελληνική Λύση θα επιδιώξει την απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, στο ακέραιο. Όπως επίσης και την αντίστοιχη αποζημίωση σε κάθε Έλληνα πολίτη που μαρτύρησε από την ανυπαρξία του ανεύθυνου κράτους και της επικίνδυνης κυβέρνησης», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Όσο ο καιρός είναι καλός, οι ολιγάρχες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους επιδίδονται τέλεια στο να μαζεύουν διόδια, διόδια, διόδια. Το πρώτο χιόνι όμως ξεσκεπάζει την ανικανότητά τους. Ο χιονιάς, η πανδημία, η ακρίβεια ανέδειξαν το μεγάλο ψέμα ότι, δήθεν, ο ιδιωτικός τομέας τα κάνει όλα καλύτερα» είπε ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Συνεδριάζει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, με πλούσια ατζέντα και σειρά νομοσχεδίων.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

«Η σύγκριση με νέα οδό και Αττική οδό είναι τόσο προφανής που επιβεβαιώνει πόσο ανεδαφικοί είναι οι ισχυρισμοί της εταιρείας διαχείρισης της Αττικής οδού», δήλωσε υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης

Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την απίστευτη ταλαιπωρία των πολιτών που εγκλωβίστηκαν με κίνδυνο για την ασφάλειά τους διασχίζοντας τον πιο ασφαλή δρόμο, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συγγνώμη για την ταλαιπωρία ζήτησε η εταιρεία. Υπήρχαν ακροβολισμένα εκχιονιστικά μηχανήματα αλλά δεν επιχείρησαν προκειμένου να ανοίξουμε τον δρόμο λόγω κίνησης, είπε στην ΕΡΤ ο Διευθυντής Κυκλοφορίας και Συντήρησης, Φάνης Παπαδημητρίου, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι αύριο το πρωί να δοθεί στην κυκλοφορία.

Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Συντονισμένες ενέργειες για τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των ΜΜΜ, πραγματοποιούν οι Συγκοινωνίες Αθηνών (όμιλος ΟΑΣΑ) σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, και μετά από αυτοψίες των εποπτικών συνεργείων του Ομίλου ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα εκτέλεσης δρομολογίων, αύριο θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ με πρόγραμμα αργίας.

Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν μεταξύ 06.30 – 07.00, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης παγετού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Με γνώμονα την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων, τα εποπτικά συνεργεία θα παρακολουθούν διαρκώς τις συνθήκες του οδικού δικτύου και τα δρομολόγια θα προσαρμόζονται αναλόγως.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς κανονικά θα λειτουργούν αύριο οι γραμμές 2 και 3 του μετρό. Στο τμήμα «Δουκ. Πλακεντίας» – Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν θα πραγματοποιούνται ενδιάμεσες στάσεις.

Στη γραμμή 1 η συγκοινωνία, θα διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη και αντίστροφα με προοπτική έως το μεσημέρι να δοθεί και το υπόλοιπο τμήμα της γραμμής σε λειτουργία.

Στο δίκτυο του τραμ, τα δρομολόγια θα διεξάγονται ως εξής:

-Γραμμή 6 “Σύνταγμα – Πικροδάφνη” με τερματική στάση Λ. Βουλιαγμένης

-Γραμμή 7 “Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος” με τερματική στάση Κολυμβητήριο

Έως το μεσημέρι αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως η κυκλοφορία στο δίκτυο του τραμ.

Στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει σταθερή ροή πληροφόρησης για τη λειτουργία των ΜΜΜ προς ενημέρωση του επιβατικού κοινού από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oasa.gr .

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, και υπό την προϋπόθεση της ελεγμένης και ασφαλούς λειτουργίας της υποδομής του δικτύου του ΟΣΕ, για αύριο Τετάρτη 26/01/2022, ημέρα Αργίας, προβλέπεται να εκτελεστεί κανονικά το πρόγραμμα αργιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ: δηλαδή, όπως κάθε Κυριακή, δεν θα κυκλοφορήσουν τα 1532, 1537, 1552, 1557 της Χαλκίδας και τα 4+4 ζεύγη στη γραμμή Κορωπί-Λιόσια.

Οι επιπλέον αλλαγές των δρομολογίων για το κοινό, για την 26η Ιανουαρίου συνίστανται στις ακυρώσεις:

– των πρωινών IC-50 και IC-51 στη γραμμή Αθήνας και Θεσσαλονίκης

– των πρωινών στη γραμμή της Χαλκίδας 11530, 1530, 1533.

Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511 ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr

Νωρίτερα εικόνες χάους επικρατούσαν στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου “Ελευθέριος Βενιζέλος“, μετά την ακύρωση των πτήσεων λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, με εκατοντάδες ταξιδιώτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Δρομολόγια πλοίων

Κανονικά τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά και Λαύριο. Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα. Μόνο με πλοία κλειστού τύπου τα δρομολόγιο για Αργοσαρωνικό.

Συνεχίζεται η απομάκρυνση των οχημάτων στην Αττική Οδό – Πώς ξεκίνησε το χάος – Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Κλειστές οι πορθμιακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Κεραμωτή-Θάσος.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για αλλαγές η τροποποποιήσεις των δρομολογίων.

Ρεπορτάζ: Κάτια Νιάκαρη, Τίνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Γκάτσιος, Νίκος Καπόγλης, Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Μπουγά, Ηλίας Κούκος, Σόνια Φίλη, Νίκος Κουντούρης, Κατερίνα Μπατζάκη, Γιώργος Παντελάκης, Ραλλού Αλεξοπούλου, Ζώης Κακκαβάς, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Αλέξανδρος Μέμος, Γιώργος Παπαδάκης, Μαρία Σταθοπούλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Γιάννης Σουλιώτης

Επιμέλεια: Κάτια Αντωνιάδη, Ειρήνη Βασάλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος