Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο: Μπαράζ εκκενώσεων, το χρονικό της αναζωπύρωσης

Για τέταρτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ελέγξουν το μέτωπο των πυρκαγιών. Στη Δυτική Αττική η εικόνα λίγο μετά τις 8 μμ είναι κάπως καλύτερη μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που προκλήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (20/7).

Η αναζωπύρωση του μετώπου έγινε περίπου στις 4 μμ και εκκενώθηκαν με μήνυμα από το «112» πολλοί οικισμοί. Αρχικά δόθηκε εντολή εκκένωσης για τέσσερις περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. οι οποίες ήταν: Άγιος Σωτήρας, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι. Στη συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης για Οινόη, Άγιο Ιωάννη Κορακά, Άγιο Παντελεήμονα και Κιάφα.

Αεροσκάφη και ελικόπτερα, αλλά και ενισχύσεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα από το εξωτερικό παλεύουν όλες αυτές τις ώρες με τις φλόγες, ωστόσο ο πυκνός καπνός πάνω από τα μέτωπα δυσκολεύει το έργο των εναέριων μέσων.

Για ακραίες καιρικές συνθήκες που ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς έκανε λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση από αρχηγείο της Πυροσβεστικής στις 6μμ της Πέμπτης (20/7), ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (19/7) στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Δυστοπικό βίντεο: Σπίτι με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μέσα στο δάσος έγινε παρανάλωμα

Για τις πυρκαγιές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης

Πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Λακωνία και Ρόδο: Μπαράζ εκκενώσεων, το χρονικό της αναζωπύρωσης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα, κυρίως στη Δυτική Αττική.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες για νέες πυρκαγιές ή αναζωπυρώσεις στις ήδη υπάρχουσες, ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε επικοινωνία με ομολόγους του προκειμένου να εξασφαλιστεί βοήθεια τόσο σε εναέριες όσο και σε επίγειες δυνάμεις που θα συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών που βρίσκονται ήδη στο πεδίο υπό αντίξοες συνθήκες από την περασμένη Δευτέρα.

Επίσης η αυριανή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα μετατίθεται για το επόμενο διάστημα ενώ ο πρωθυπουργός δεν θα παραστεί την Κυριακή στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Πηγή: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Μάνδρα – Βαλέρια Δολαψάκη, Κώστας Νούσης, Βασίλης Σιώμος, Ελένη Μπουγά Λακωνία – Κώστας Γαζούλης – Επιμέλεια: Γιώργος Γεραφέντης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος