Live – Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μέγαρα – Μάνδρα: Μπαράζ 112 για εκκενώσεις οικισμών

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης ανάμεσα σε Μάνδρα και Μέγαρα. «Βροχή» τις τελευταίες ώρες τα 112 για εκκενώσεις οικισμών.

Ειδικότερα, με μήνυμά του το 112 κάλεσε σε εκκένωση 4 περιοχών. Συγκεκριμένα κάλεσε όσους βρίσκονται σε Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν προς Οινόη. Έκκληση για περισσότερα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, έκανε στο ΕΡΤNEWS, ο κ. Χρήστος Στάθης, δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Το 112 ήχησε και πάλι λίγο πριν τις 6 μμ για να εκκενωθεί η Οινόη προς Ερυθρές και λίγο αργότερα ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα. To 112 ήχησε και πάλι, αυτή την φορά για να εκκενωθεί ο Άγιος Παντελεήμονας προς τις Ερυθρές.

Εκκενώνεται ο οικισμός Κιάφα καθώς μετά τις 7μμ εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κιάφα εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα:

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα μεταξύ των οποίων και τα τέσσερα αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία, που διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

Για ακραίες καιρικές συνθήκες που ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς έκανε λόγο κατά την έκτακτη ενημέρωση από αρχηγείο της Πυροσβεστικής στις 6μμ της Πέμπτης (20/7), ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΣ Γιάννης Αρτοποιός. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Αρτοποιός έχουν ξεσπάσει 62 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε Live:

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών απο το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Λίγο πριν τις 2:30 σημειώθηκε αναζωπύρωση στο Μελετάκι.

Live – Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μέγαρα – Μάνδρα: Μπαράζ 112 για εκκενώσεις οικισμών

Ο καπνός είναι πολύς και έντονος ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι άνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και κατευθύνεται με την ένταση του ανέμου στην περιοχή Κανδήλι. Επιχειρούν 7 αεροσκάφη 9 ελικόπτερα στις διάσπαρτες εστίες. Δεν πρόκειται για νέο μέτωπο, αφορά στην φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια στις 17/07. Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ βρίσκονται στα μέτωπα.

Αναζωπύρωση σε Ρόδο και Λακωνία

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη σε διάφορα σημεία. Η εικόνα είναι πολύ καλύτερη σήμερα (20/7) σε σχέση με χθες αλλά δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το πρωί ήρθαν ενισχύσεις από Πειραιά και Κω.

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι.

Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, ενώ άμεσα ξεκίνησε να επιχειρεί ένα ελικόπτερο. Νωρίτερα σήμερα, η φωτιά παρουσίασε σημαντική βελτίωση καθώς δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο.

Σημιεώνεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης (20/7) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για τη δασική πολιτική με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την προστασία των περιαστικών δασών του νομού Αττικής.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την Παρασκευή 21/7, σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Αιγαίο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Live – Μεγάλη αναζωπύρωση σε Μέγαρα – Μάνδρα: Μπαράζ 112 για εκκενώσεις οικισμών

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μέγαρα – Βασίλης Σιώμος, Βαλέρια Δολαψάκη, Δαφνί Λακωνίας – Κώστας Γαζούλης, Ρόδος – Μαριέτα Γαβριλιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος