Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτικής της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης για δυο δεκαετίες, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενη την κ. Μέρκελ.
Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας έχουν στέρεες βάσεις και φυσικά έχουν περιθώριο ενίσχυσης και ενδυνάμωσής τους σε πολλούς τομείς πέραν από το οικονομικό και εμπορικό, τον τουρισμό, τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν απευθύνει μήνυμα προς την Τουρκία: «Προσβλέπουμε πάντα στη στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα είναι πιστή στην Ευρώπη και πιστεύει πάντα στις σχέσεις καλής γειτονίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Αλλά ο διάλογος προϋποθέτει την καλή διάθεση και της άλλης πλευράς, δεν μπορεί να είναι μονομερής».
Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα. Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση και η Ελλάδα αισθάνθηκε δικαιολογημένα μόνη. Όμως η περίοδος αυτή χρησιμεύει για την άντληση χρήσιμων συμπερασμάτων για το παρόν και το μέλλον, επισήμανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σας εύχομαι μετά την αποχώρησή σας από την πολιτική σκηνή να είστε δημιουργική και δραστήρια αλλά και να απολαύσετε οικογενειακές και προσωπικές σας στιγμές», πρόσθεσε.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα, είπε η ‘Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας με τη σειρά της για στέρεες βάσεις «παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα». Προκλήσεις όπως το Ευρώ αλλά το μεγαλύτερο θέμα ήταν το Μεταναστευτικό στο οποίο η Ελλάδα ανταπεξήλθε επιτυχώς, πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφερόμενη στην πανδημία επισήμανε ότι η Ελλάδα είχε ήδη δοκιμαστεί οικονομικά.
Για το υπόλοιπο της ζωής μου θα παραμείνω πολιτικός αλλά θα παραδώσω την ευθύνη, είπε επίσης.
Διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ, την τελευταία της ως καγκελάριος, λίγο πριν παραδώσει τα σκήπτρα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στον Όλαφ Σόλτς.
Το πρόγραμμα της Καγκελαρίου άρχισε στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Την κ. Μέρκελ, η οποία έφθασε χθες το βράδυ, υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας δείπνο προς τιμήν της στην οικία του στον Λυκαβηττό.
Οι δύο ηγέτες είχαν δίωρη κλειστή συνάντηση κατά την οποία τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της Τουρκίας, δεδομένου ότι η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο των επισκέψεων της σε χώρες που συνδέθηκαν άμεσα με τη πολυετή θητεία της στην Καγκελαρία, μετέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το προσφυγικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, διεθνή και οικονομικά ζητήματα στην ατζέντα
Η επίσκεψη της στην Αθήνα, μια επίσκεψη με χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πέραν των συμβολισμών που φέρει,σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.
Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Να σημειωθεί ότι την ενδιαφέρει πρωτίστως το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι δικό της «παιδί».
Υπενθυμίζεται ότι η ίδια είχε μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εξαιτίας των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.
«Οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των δύο αυτών χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο εκπρόσωπος της Kαγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ σε ερώτηση της ΕΡΤ.
«Χαιρετίζει και υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν ξανά σε πορεία συνομιλιών, ότι διεξάγουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις, «οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον με διάλογο και σε πνεύμα αλληλο-σεβασμού. Αυτό έκανε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ και στις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία».
Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η Μέρκελ και στην Αθήνα, όπου θα ακούσει και τα ελληνικά επιχειρήματα για τις εξαγωγές γερμανικών όπλων και υποβρυχίων στην Τουρκία, όπως και την κριτική, γιατί άφησε έξω την Ελλάδα από τη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη Λιβύη.
Αναμένεται να συζητηθεί επίσης η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το οποίο έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.
Η Μέρκελ, επισκέπτεται την Αθήνα μετά τη δημόσια παραδοχή της ότι «η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην καγκελαρία ήταν, όταν στην κρίση χρέους ζήτησε πολλά από τους Έλληνες».
“Επίσκεψη συμβολισμού, αλλά και ουσίας”
Η κ. Μέρκελ έρχεται για μια επίσκεψη συμβολισμού αλλά και ουσίας, περισσότερο για εμάς, σχολίασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων κ. Υφάντης
Ο ίδιος είπε πως θα ήταν πολύ νωρίς για μια αποτίμηση του τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. «Θα επαναλάβει αυτά που έχει πει ενδεχομένως με άλλα λόγια, ότι έγιναν λάθη. Θα ήταν χρήσιμο για το θυμικό μας να ακουστεί»
Πρόσθεσε πως και στη Γερμανία ήταν έντονη η συζήτηση διαχείρισης τη κρίσης και ο γερμανικός λαός την επιβράβευσε με επανειλημμένες νίκες. «Η Μέρκελ διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολεμικής Ευρώπης, η οποία ακόμα και στη Γερμανία γέννησε όχι όμορφα πράγματα, όπως την άνοδο της ακροδεξιάς που ξύπνησε άσχημες μνήμες. και που φαίνεται πως ήρθε για να μείνει» είπε.
Αναφερόμενος στην αλλαγή σκυτάλης με το Ολαφ Σόλτς είπε πως θα έχουμε έντονα στοιχεία συνέχειας καθώς οι Γερμανοί αγαπούν τη σταθερότητα
Διαβάστε επίσης Μέρκελ και Ελλάδα: Ο ρόλος της στα μνημόνια
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος