Στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ — Η ατζέντα των επαφών και συζητήσεων

Στην Αθήνα βρίσκεται η Άνγκελα Μέρκελ — και η επίσκεψή της -η τελευταία ως καγκελάριος της Γερμανίας- δεν στερείται συμβολισμών, αφού, μεταξύ άλλων, συμπίπτει με την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ, κατόπιν της πρόσκλησης που της απηύθυνε ο πρωθυπουργός κατά τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, είναι μια επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, καθώς έχει χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει σε μια άλλη φάση τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική.

Η επίσκεψη στην Αθήνα σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας τόσο για τις ισορροπίες εντός Ε.Ε., αλλά και για την Ελλάδα, η οποία πλέον έχει κάνει φυγή προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα, έρχεται σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη συνυπάρχουν η ενεργειακή και η πανδημική κρίση και αναζητούνται λύσεις.

Στη συνάντηση θα γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση με Αιγύπτου-Ελλάδας, ζήτημα μαζί με την γεωπολιτική του διάσταση και τη σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν ακόμα οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.

Μέρκελ και Ελλάδα: Ο ρόλος της στα μνημόνια – Αφόρητη πίεση για λιτότητα – μεταρρυθμίσεις

Η πρώτη επίσκεψη της Μέρκελ στην Ελλάδα έγινε το 2007 επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Οι σχέσεις τους ξεκίνησαν ομαλά, αλλά η ματαίωση της αγοράς των Eurofighter από την ελληνική κυβέρνηση άνοιξε ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όταν στις αρχές του 2010 η Ελλάδα πλησίαζε τη χρεοκοπία, η Μέρκελ ζήτησε από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να λάβει μέτρα, ώστε ν’ αποσυμπιεστούν οι αγορές. Οι «κρουνοί του δανεισμού» όμως ήταν ήδη κλειστοί για την Αθήνα- κι έτσι φτάσαμε στο πρώτο μνημόνιο, την είσοδο του ΔΝΤ στην Ελλάδα και την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης.

Λουκάς Παπαδήμος και Άγκελα Μέρκελ είχαν μια εποικοδομητική σχέση. Το χρέος αναδιαρθρώθηκε, αλλά το PSI και τα επιπλέον μέτρα λιτότητας του δεύτερου μνημονίου αύξησαν στο μέγιστο την κοινωνική ένταση. Η υποβάθμιση εισοδημάτων και ποιότητας ζωής συνδέθηκε με το πρόσωπο της Μέρκελ.

Οκτώ Έλληνες πρωθυπουργοί, τρία μνημόνια. Μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Δεκάδες συναντήσεις και Σύνοδοι Κορυφής με την Ελλάδα στο επίκεντρο. Όπως και στο παρελθόν το αποτύπωμα της γερμανικής πολιτικής στη χώρα μας θα είναι διακριτό για πολλά χρόνια ακόμα.

Γερμανία και Ευρώπη ετοιμάζονται για την «μετά – Μέρκελ» εποχή

Όσο ήταν καγκελάριος η Άγκελα Μέρκελ είχε συνδεθεί με τη διαχείριση κρίσεων, έχοντας τον τρόπο να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την ψυχραιμία, τη μεθοδικότητα και τον πραγματισμό της στην αναζήτηση λύσεων ή έστω συμβιβασμών μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Πρόκειται για την πολιτικό η οποία κατάφερε να περάσει με επιτυχία τη Γερμανία μέσα από τις συμπληγάδες της ευρωπαϊκής προσφυγικής και οικονομικής κρίσης. Η συνθήκη της Λισαβώνας, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, υπήρξε κατά κάποιο τρόπο επίτευγμά της.

Η ίδια πάντως σχολίαζε ότι με τη διακυβέρνησή της ο μέσος Γερμανός μπορεί να αισθανεται ακόμα πιο υπερήφανος για την πατρίδα του.

Η πανδημία, οι φυσικές καταστροφές στη Γερμανία, καθώς και αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισε στο τέλος της θητείας της. Όσο για τα μετά την καγκελαρία σχέδιά της, αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της.

Οι επιτυχίες της και ο σταθερός χαρακτήρας της εξασφαλίζουν ακόμα και σήμερα στην Άνγκελα Μέρκελ ευρύτατη αποδοχή ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες.

Bild: «Φράου Μέρκελ, φέρε πίσω τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων»

Πριν αναχωρήσει η Μέρκελ για την Αθήνα, η Bild της είπε τί πρέπει να κάνει, «Φράου Μέρκελ, φέρε πίσω τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων», ήταν ο τίτλος στο σημερινό της δημοσίευμα. Αλλά ήταν η μόνη παραφωνία.

Φυσικά, η Μέρκελ δεν πρόκειται να επιστρέψει με τα δισεκατομμύρια των Ελλήνων. Αντίθετα, η αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Αθήνα είναι μία ευκαιρία για τη Μέρκελ να συμφιλιωθούν οι Έλληνες μαζί της. «Η καγκελάριος είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αθήνα και χαίρεται για την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει», είπε χθες ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας στην ΕΡΤ.

Η Μέρκελ, επισκέπτεται την Αθήνα μετά τη δημόσια παραδοχή της ότι «η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην καγκελαρία ήταν, όταν στην κρίση χρέους ζήτησε πολλά από τους Έλληνες».

Προηγήθηκε πριν δύο εβδομάδες επίσκεψη της Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη και συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Η ίδια είχε μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, εξαιτίας των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των δύο αυτών χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου στην ερώτηση της ΕΡΤ.

«Χαιρετίζει και υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν ξανά σε πορεία συνομιλιών, ότι διεξάγουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις, «οι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον με διάλογο και σε πνεύμα αλληλο-σεβασμού. Αυτό έκανε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ και στις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία».

Σε αυτό το πνεύμα θα κινηθεί η Μέρκελ και στην Αθήνα.

Η Μέρκελ θα ακούσει σίγουρα τα ελληνικά επιχειρήματα για τις εξαγωγές γερμανικών όπλων και υποβρυχίων στην Τουρκία. Θα ακούσει και την κριτική, γιατί άφησε έξω την Ελλάδα από τη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τη Λιβύη.

Την ενδιαφέρει πρωτίστως το προσφυγικό και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που είναι δικό της «παιδί».

Και στα διμερή, στη διάρκεια της θητείας της θεσμοθετήθηκαν ηΕλληνο-Γερμανική Συνέλευση για τη συνεργασία δήμων και περιφερειών, και το Ελληνο-Γερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας. Αυτά είναι παρακαταθήκη για το διάδοχό της, Όλαφ Σολτς, στον οποίο θα παραδώσει τη σκυτάλη μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Διονύσης Μποτώνης, Γιώργος Παππάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος