Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα — Ζάιμπερτ: Είναι ιδιαίτερα χαρούμενη για την επίσκεψη

Στην Αθήνα θα βρίσκεται απόψε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία αύριο Παρασκευή (29/10) θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο θα βρεθούν διμερή και ευρωπαϊκά ζητήματα καθώς και το μεταναστευτικό. Ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχθεί την κα Μέρκελ στις 10:50 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

ανταπόκριση από το Βερολίνο για την ΕΡΤ: Γιώργος Παππάς

Η Άνγκελα Μέρκελ χαίρεται για την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα. Η υπηρεσιακή πλέον, καγκελάριος της Γερμανίας, φτάνει στην Αθήνα το απόγευμα της 28/10 και θα παραμείνει στην ελληνική πρωτεύουσα μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Στην ερώτηση της «ΕΡΤ», με ποια συναισθήματα μεταβαίνει στην Αθήνα μετά τη δημόσια δήλωσή της ότι η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην καγκελαρία ήταν όταν στην κρίση χρέους ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ απάντησε:

«Η καγκελάριος είναι ευγνώμων για την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφθεί την Αθήνα και χαίρεται για την επίσκεψη και τις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα όχι μόνον με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Σακελαροπούλου».

Στην ερώτηση τί κομίζει στην Αθήνα μετά και τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Tούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τη μεσολάβησή της στην αποκλιμάκωση της ελληνο-τουρκικής κρίσης εξαιτίας των τουρκικών ερευνών για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ζάιμπερ είπε:
«Πεποίθησή μας είναι – και αυτός ήταν ο γνώμονας για την γερμανική κυβέρνηση – ότι οι σχέσεις γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προς το συμφέρον όχι μόνον των δύο αυτών χωρών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Για αυτό χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε ως γερμανική κυβέρνηση το γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία μπήκαν ξανά σε πορεία συνομιλιών, ότι διεξάγουν διερευνητικές διαπραγματεύσεις για να βρουν λύσεις στα δύσκολα, ανοιχτά μεταξύ των δύο χωρών ζητήματα. Διότι είναι σαφές, ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον με διάλογο και σε πνεύμα αλληλο-σεβασμού. Αυτό έκανε σαφές η καγκελάριος Μέρκελ και στις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία».

Η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα Πέμπτη δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Παρασκευή το πρωί θα έχει συνάντηση με νέους της κοινωνίας πολιτών και θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, καθώς και η οικονομική συνεργασία», είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ ανακοινώνοντας την επίσκεψη. Μετά τη συνάντησή τους, Μητσοτάκης και Μέρκελ θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Για την καγκελαρία του Βερολίνου, η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα είναι «ένα σημαντικό δείγμα της εμπιστευτικής και στενής συνεργασίας μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε τομείς όπως η προστασία του κλίματος, η πανδημία και οι συνέπειές της καθώς και η μετανάστευση, στα οποία Γερμανία και Ελλάδα έχουν στενή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασία».

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Ελλάδα ήταν τον Ιανουάριο του 2019. Η σημερινή επίσκεψη της Μέρκελ θα είναι και η τελευταία στη 16χρονη θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος