Βουλή – Συνεδρίαση Θεσμών & Διαφάνειας: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ – Μιλά για «συνταγματική εκτροπή»

Array

Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία διεξάγεται για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Αφορμή η στάση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Κ. Μπούρα στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ο οποίος με επιστολή του στις 17/1 ζητούσε να ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή επικαλούμενος την ύπαρξη ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος.

Ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος πρώτος έθεσε το θέμα ζητώντας από τον πρόεδρο της Επιτροπής να ορίσει ημερομηνία σημειώνοντας πως «πρόκειται για μείζον θέμα δημοκρατίας που το θέτει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αρχής και πρέπει να ανταποκριθούμε», αίτημα με το οποίο συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της ΝΔ.

Ο κ. Μπούρας από την πλευρά του ανέγωνσε την επιστολή και ζήτησε από τον Ράμμο να ξαναστείλει την επιστολή του κάνοντας πιο συγκεκριμένο το αίτημα του, καθώς δεν διευκρινίζεται ποια είναι αυτά τα ζητήματα και σχολιάζοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα να λέει αν θα είναι απόρρητη η συνεδρίαση ή όχι. Στη συνέχεια κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μαζέψουν υπογραφές και αν τον θέλουν να καταθέσουν αίτημα με τη διαδικασία των 2/5 και να τον φέρουν στην Επιτροπή, με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρούν καταγγέλλοντας τη διαδικασία και κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή.

Σε δηλώσεις του στο περιστύλιο της Βουλής ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «θλιβερή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό».

«Η ΝΔ δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθεαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του (…) Θα έρθει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ να καταθέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τις δυνατότητες που δίνει στην αντιπολίτευση ο Κανονισμός της Βουλής» είπε.

Ένταση στην Επιτροπή

Είχε προηγηθεί μια διαδικασία σε υψηλούς τόνους, με τους βουλευτές ΝΔ κάνουν λόγο για πολιτικοποίηση του θέματος.

Ειδικότερα ο κ. Μαρκόπουλος έθεσε ζήτημα πολιτικοποίησης του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής και αναρωτήθηκε αν ο κ. Ράμμος κάνει πολιτική πέραν των συνταγματικών του ορίων σημειώνοντας ότι είναι πρωτοφανές να αυτοπροσκαλείται.

»Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κρίνουμε τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών. (….) Αν η πρόθεσή του να ενημερώσει για θέματα που θίγουν ένα κόμμα, δε σημαίνει ότι ο κ. Ράμμος γίνεται πολιτικά ιδιοτελής (…) Οφείλουμε να αποδεχτούμε το αίτημα του κ. Ράμμου, γιατί σέβεται απόλυτα την κοινοβουλευτική δεοντολογία» σχολίασε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Το ΚΚΕ από την πλευρά του συμφωνησε με την ενημέρωση από το κ. Ράμμο ωστόσο μετά την αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε υποβάθμιση της υπόθεσης των συνάκροάσεων στον Περισσό το 2016-2017 «Μετά το σόου αποχωρούν…. Ο στόχος είναι προφανής: Να θαφτεί για ακόμη φορά η υπόθεση των συνακροάσεων – υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ, με την άθλια συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ήθελαν ποτέ να συζητηθεί και κυρίως να φωτιστεί η συγκεκριμένη υπόθεση. » είπε ο βουλευτής κ. Συντυχάκης.

«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η λέξη πολιτικοποίηση. Ο ρόλος μας εδώ είναι και ελεγκτικός. Εφόσον δημιουργήθηκε θέμα, θα έπρεπε εμείς να του ζητήσουμε να έρθει και όχι να μας ζητάει εκείνος και εμείς να αρνούμαστε. Θετικοί να έρθει ο κ. Ράμμος», είπε η Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΜΕΡΑ25.

Ρεπορτάζ Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος