Βουλή: Με 178 «ναι» παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς σε Ειδικό Δικαστήριο (video)

Την παραπομπή του πρώην υπουργού Νίκου Παππά αποφάσισε η Βουλή. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν 178, κατά 86 ενώ «παρών» δήλωσαν 12. Ψήφισαν συνολικά 277 βουλευτές ενώ βρέθηκε 1 άκυρο.

«Η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκος Παππάς μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Προσθέτει ότι «η ΝΔ ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα της, υπερψηφίζοντας ένα πόρισμα που ανακαλεί τον κορμό της κατηγορίας εναντίον μου. Και μάλιστα, με διαρροές. Ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του».

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «σήμερα είναι ημέρα ντροπής για έναν πρωθυπουργό που έχει χτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία πάνω στον διχασμό, τις προσωπικές επιθέσεις και τη δολοφονία χαρακτήρα των πολιτικών του αντιπάλων». Αναφέρθηκε εκτεταμένα στη διαχείριση της πανδημίας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «απέτυχε οικτρά και για αυτό και κρύβεται πίσω από διαγγέλματα και διχαστικά τεχνάσματα».

«Δεν θα ακολουθήσω τον ολισθηρό δρόμο του κ. Μητσοτάκη, είμαι εδώ για να ενώνω και όχι για να διχάζω», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για κατάρρευση του εις βάρος του κατηγορητηρίου που είχε ως πυρήνα του τη δωροληψία έκανε λόγο ο Νίκος Παππάς.

«Σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατεδαφίζει το κατηγορητήριο, το οποίο έστησε εναντίον μου και εναντίον μας. Για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιοι οι κατήγοροι αποσύρουν το θεμέλιο, αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Έχω κάνει το καθήκον μου στην παράταξή μου και τον ελληνικό λαό» είπε ο Ν. Παππάς, προσθέτοντας πως είναι υπερήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ ρύθμισε το τηλεοπτικό τοπίο και προστάτευσε τις θέσεις εργασίας.

Ο πρώτος εισηγητής, ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Πλεύρης, χαρακτήρισε τον Νίκο Παππά ως το πρόσωπο μέσω του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο. «Ερχόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε στόχο να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας. Για τη δικαστική ανέλαβε ρόλο ο κ. Παπαγγελόπουλος που ελέγχεται, ενώ για το σκέλος που είχε να κάνει με την ενημέρωση ανέλαβε ο κ. Παππάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Βολές κατά του Ν. Παππά εξαπέλυσαν οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Τάσος Μπαρτζώκας, Άγγελος Τσιγκρής και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

«Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε τον έλεγχο όλων των αρμών της εξουσίας, και όχι την αναβάθμιση και την απεξάρτηση της ενημέρωσης από τον έλεγχο οικονομικών συμφερόντων. Στόχος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειραγώγηση του πεδίου της ενημέρωσης και η κατάργηση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Σημείωσε ότι αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στην αναρχία των μέσων ενημέρωσης «παραβίασε τελικά τον νόμο που ο ίδιος έφτιαξε».

Ιδιαίτερα επικριτικό για τον ρόλο του πρώην υπουργού εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής. «Ο ρόλος του πρώην υπουργού ήταν κεντρικός και καθοριστικός. Προκύπτει ότι αποτέλεσε τον ιθύνοντα νου και κεντρικό συντονιστή ώστε να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγχο καναλιού και εφημερίδας» σημείωσε ο κ. Κεγκέρογλου.

Το ΚΚΕ επιλέγει το «παρών» στην ψηφοφορία. Ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Δελής είπε ότι η προανακριτική επιτροπή αξιοποιήθηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες τους για την άθλια πραγματικότητα στα ΜΜΕ. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διακυβέρνησή του επιχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση και να προχωρήσει σε αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας σε παλιά και νέα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση με την προανακριτική προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από τον απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία και πως τελικά το πόρισμα είναι αναντίστοιχο του μεγάλου θορύβου που συνόδευε την προανακριτική.

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι δεν θα μετέχει στην ονομαστική ψηφοφορία, εγκαλώντας την κυβέρνηση για πολιτική εκμετάλλευση μιας βαθιά ποινικής υπόθεσης. «Η Ελληνική Λύση δεν θα μετέχει σε αυτή τη φαρσοκωμωδία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Το ΜέΡΑ25 που δεν μετείχε στην προκαταρκτική απείχε και από τη σημερινή συνεδρίαση. Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη τονίζει πως η Βουλή αποτελεί νομοθετικό και όχι δικαστικό σώμα και οι βουλευτές δεν είναι ούτε ανακριτές ούτε εισαγγελείς.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος