Αποφασίζει σήμερα η Bουλή επί του πορίσματος της προανακριτικής για τον Ν. Παππά (video)

Την αποδοχή ή μη της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής, να ασκηθεί δίωξη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της “παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή” στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, αποφασίζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής. Δήλωση έκανε προς τους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής το πρωί της Τετάρτης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που εκείνη έστησε εναντίον μου και εναντίον της. Πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιο οι κατήγοροι αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Είναι ημέρα δικαίωσης. Σήμερα το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, πρέπει να βγάλει συμπεράσματα», είπε ο κ. Παππάς

Στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο κ. Παππάς επισήμανε πως «Οι ίδιοι οι κατήγοροι απέσυραν το κατηγορητήριο»

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε πως “Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, όπου οι ίδιοι οι κατήγοροι ομολογούν ότι δεν βρήκαν καν επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα πάνω στο οποίο έχτισαν το κατηγορητήριο. Το κατηγορητήριο, λοιπόν, γκρεμίστηκε. Γκρεμίσατε εσείς το ίδιο του το θεμέλιο. Την κατηγορία για κακούργημα. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στην παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και απέναντι στον ελληνικό λαό. Είμαι περήφανος για το ότι τολμήσαμε αλλά και καταφέραμε να ρυθμίσουμε το τηλεοπτικό τοπίο, με τα σωστά μας και με τα λάθη μας, για το ότι το δημόσιο εισέπραξε τίμημα για τις άδειες, που τριάντα χρόνια δεν καταβάλλονταν, για το ότι προστατέψαμε και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας στο τηλεοπτικό πεδίο και συνολικά στον οπτικοακουστικό τομέα.”

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής. Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου. Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

«Το ΜέΡΑ25 τονίζει πως η Βουλή αποτελεί νομοθετικό και όχι δικαστικό σώμα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του σχετικά με την προανακριτική εξέταση στην υπόθεση Νίκου Παππά, το γραφείο Τύπου του κόμματος και ανέφερε χαρακτηριστικά πως είναι “Θεσμικό σφάλμα, η δυνατότητα να μετατρέπεται η Βουλή σε εισαγγελική αρχή, καθώς χρησιμοποιείται από τα κόμματα για επίθεση στους πολιτικούς τους αντιπάλους”

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί έως τις 19:00, με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία, στην οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, δεν συμμετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης. Η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν η Βουλή αποφασίσει την άσκηση δίωξης, θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, ο κ. Παππάς, ως υπουργός Επικρατείας και ακολούθως ως υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, παρέβη τα καθήκοντά του [..] με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον (επιχειρηματία) κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό”. Η επιτροπή δεν ζήτησε την άσκηση δίωξης κατά του κ. Παππά για το αδίκημα της δωροληψίας, δηλαδή για το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento. Ζήτησε ωστόσο να διαβιβαστούν το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη.

Η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής ελήφθη “κατά πλειοψηφία”, με τους βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής να τάσσονται υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του κ. Παππά.

“Καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων” είχαν αναφέρει στο δικό τους πόρισμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μέλη της προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ στην επιτροπή, “αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων”.

Η Ελληνική Λύση αποχώρησε από τη διαδικασία με τη θέση ότι “οι ποινικές υποθέσεις να κρίνονται για όλους πολίτες, βουλευτές, υπουργούς- από το φυσικό ανεξάρτητο δικαστή”.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΜέΡΑ25 δεν είχε συμμετάσχει καθόλου στις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής, με τον επικεφαλής του κόμματος Γ. Βαρουφάκη να χαρακτηρίζει την όλη διαδικασία “επαίσχυντη”.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, που αναμένεται να τοποθετηθεί στη σημερινή διαδικασία της ολομέλειας, είχε χαρακτηρίσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ως μια “κακόγουστη φάρσα, που εξελίχθηκε σε φιάσκο [..] Αυτή η Προανακριτική Επιτροπή στήθηκε μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, επειδή ωφέλησε το δημόσιο, επειδή φορολόγησε για πρώτη φορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς και, κυρίως, επειδή εξέθεσε τη διαχρονική και διαπλεκόμενη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων” είχε πει ο κ. Παππάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος