Το παρασκήνιο των παραιτήσεων Μπρατάκου και Παπασταύρου, οι αντιδράσεις και η επόμενη ημέρα στο Μαξίμου

Σύνοψη
  • Με εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων αναμένεται να καλυφθούν οι θέσεις των Παπασταύρου και Μπρατάκου
  • Να αφήσει πίσω του το τριήμερο της κοινοβουλευτικής μάχης επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου
  • Από το κάδρο φεύγει η μετακίνηση στο Μαξίμου του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη
  • Σε Βορίδη, Σκέρτσο, Κοντεογεώργη πιθανότατα οι αρμοδιότητες Παπασταύρου και Μπρατάκου

Με εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων αναμένεται να καλυφθούν, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι θέσεις των κ.κ Παπασταύρου και Μπρατάκου, οι οποίοι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Η παραίτηση δεν είναι άγνωστη λέξη για εμάς», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις. Κυβερνητικά στελέχη επεσήμαναν ότι ο Υπουργός Επικρατείας και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ «ανέλαβαν με θάρρος την ευθύνη των πράξεών τους», εξηγώντας ότι η συμμετοχή τους σε μια κοινωνική συνάντηση έστειλε λάθος μήνυμα.

Έχει να κάνει με ένα λάθος μήνυμα το οποίο εστάλη με μία λάθος συνάντηση. Αυτό δεν ακυρώνει την προσφορά ανθρώπων. Υπάρχει κάτι στη ΝΔ που λέγεται παραίτηση και στα άλλα κόμματα είναι άγνωστο” τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Οι δύο παραιτήσεις ανακοινώθηκαν λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Εκτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό, σε συνεννόηση με τους δύο πρώην υπουργούς, τους δύο συναδέλφους μου, ότι αυτό εξέπεμψε ένα λάθος μήνυμα. Από τη στιγμή που έχει ανοίξει όλη αυτή η συζήτηση και εμείς λέμε αυτά τα οποία λέμε για το πώς κατέληξε το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει αυτήν την πρόταση δυσπιστίας, προφανώς, η συγκεκριμένη παρουσία των συγκεκριμένων δύο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εξέπεμπε ένα λάθος μήνυμα” δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

Ποιο είναι το μήνυμα; Ότι δεν συγκυβερνά με κανένα οικονομικό συμφέρον. Ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και μόνο αυτή είναι που ορίζει το πώς κυβερνιέται η χώρα” είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Μετά τις παραιτήσεις των δύο κορυφαίων υπουργών, η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε τα βέλη της στον πρωθυπουργό.

Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, οι δύο πιο στενοί σας συνεργάτες γιατί αποπέμφθηκαν, αφού εκτελούσαν εντολές σας από τον Καναδά;” ρωτά με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφθορά. «Ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερούς του συνεργάτες, αποδεικνύοντας ότι ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης – και μάλιστα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού – δεν αλλάζουν ούτε στο ελάχιστο την ουσία: Αφενός τις αδιαμφισβήτητες σχέσεις και τα παζάρια της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο κι αν όλα αυτά βαφτίζονται «κοινωνικές συναναστροφές», αφετέρου το ανέκδοτο των ημερών, ότι δήθεν τα «οργανωμένα συμφέροντα» πολεμούν την κυβέρνηση της ΝΔ” σχολίασε το ΚΚΕ.

Εάν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός νομίζουν ότι θα διασωθούν με παραιτήσεις, ακόμα και κορυφαίων υπουργών έπειτα από τις συντριπτικές αποκαλύψεις του Κυριάκου Βελόπουλου, πλανώνται“, αναφέρει η Ελληνική Λύση.

Δεν είναι δυνατόν να πιστέψω πως οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν είχαν ενημερώσει ή να μην το γνώριζε ο πρωθυπουργός” τόνισε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

“Είναι η πολλοστή φορά που αποκεφαλίζεται κάποιος για να προστατευτεί ο Μητσοτάκη. Οτιδήποτε έχει γίνει στην κυβέρνηση είναι ευθύνη Μητσοτάκη” σχολίασε η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις των δύο υπουργών θα καλυφθούν με εσωτερικές αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επόμενη ημέρα στο Μέγαρο Μαξίμου

Να αφήσει πίσω του το τριήμερο της κοινοβουλευτικής μάχης επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου. Μια συζήτηση που ναι μεν βοήθησε στην αποκάλυψη της αλήθειας για τα Τέμπη, ωστόσο ενίσχυσε και τη συσπείρωση της ΝΔ.

Όπως τονίζουν δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και έτσι τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα “ξαναμοιράσει την τράπουλα“.

Το κυβερνητικό έργο πρέπει να προχωρήσει και η απόφαση που ελήφθη είναι μετά τις παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου να προχωρήσουν σε εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων και όχι ανασχηματισμό.

Από το κάδρο φεύγει η μετακίνηση στο Μαξίμου του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη και πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να «μοιράζει» τις αρμοδιότητες των κ.κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου στον Μάκη Βορίδη, τον Άκη Σκέρτσο και τον Θανάση Κοντεογεώργη.

Για τους δυο στενότατους συνεργάτες του πρωθυπουργού που παραιτήθηκαν ξεκαθαρίζουν ότι ανέλαβαν με θάρρος την εύθυνη των πράξεων τους και προσθέτουν ότι σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνεται η μέχρι σήμερα προσφορά τους όπως και η προσωπική τους σχέση με τον πρωθυπουργό.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης, Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος