Την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος η Εύα Καϊλή και οι υπόλοιποι συλληφθέντες

Array

Την Τετάρτη θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, αναφέρει η νέα ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Η εισαγγελία στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι, σε υπόθεση της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με επικεφαλής έναν ανακριτή στις Βρυξέλλες, η οποία συνεχίζεται εδώ και περισσότερους από τέσσερις μήνες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση οργάνωση, νέες έρευνες πραγματοποιήθηκαν σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Από την Παρασκευή, με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηλεκτρονικές πηγές δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων έχουν «παγώσει» για να αποτραπεί η εξαφάνιση στοιχείων που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Ο σκοπός της σημερινής αναζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν να κατασχέσει αυτά τα δεδομένα. Υπήρξαν επίσης διαφορετικές έρευνες στην Ιταλία την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου. Αυτή η έρευνα κατέστη δυνατή με την υποστήριξη της Eurojust. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 20 έρευνες, συμπεριλαμβανομένων 19 σε ιδιωτικές κατοικίες και αυτή στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νομικές διατάξεις για έρευνες σε σπίτια βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ποικίλλουν ανάλογα με την εθνικότητα και την τοποθεσία τους. Με συγκεκριμένους όρους, σε περίπτωση που η έρευνα διεξήχθη από το Βέλγιο σε έναν Βέλγο βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρέπει να εφαρμοστούν οι βελγικοί κανόνες ασυλίας που χορηγούνται στους Βέλγους βουλευτές. Για να διεξαχθεί έρευνα σε Βέλγο ευρωβουλευτή, το βελγικό σύνταγμα απαιτεί εντολή από τον πρώτο πρόεδρο του εφετείου κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου ανακριτή και παρουσία του προέδρου της ενδιαφερόμενης συνέλευσης (στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Και οι δύο προϋποθέσεις λοιπόν πληρούνταν αυτό το Σαββατοκύριακο. Όλα αυτά έγιναν με άριστη συνεργασία και με την υποστήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του κοινοβουλίου επισημαίνει η ανακοίνωση. Σημειωτέον ότι η ύπαρξη αδικήματος «επ’ αυτοφώρω» καθιστά επίσης δυνατόν το να ενεργούν, και ιδίως για τη διεξαγωγή ερευνών, ακόμη και σε περίπτωση βουλευτικής ασυλίας.

Το θέμα κυριάρχησε στις συζητήσεις στις αίθουσες του Κοινοβουλίου τη Δευτέρα στο Στρασβούργο, όπου η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δεσμεύτηκε να ξεκινήσει πλήρη έρευνα. “Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση” τόνισε νωρίτερα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Μέτσολα δήλωσε με προφανή πικρία ότι “όσο θα προσπαθούμε να λειτουργούμε με περισσότερη διαφάνεια τόσο θα υπάρχει και κάποιος που θα θέλει να υποταχθεί σε δεκάρες”.

Με αφορμή την υπόθεση Καϊλή, πέντε πολιτικές ομάδας με πρωτοβουλία της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότειναν εξάλλου τη διενέργεια έκτακτης συζήτησης με θέμα: “Υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και η ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα”. Η ολομέλεια αποφάσισε κατά πλειοψηφία η συζήτηση να γίνει αύριο το απόγευμα (Τρίτη 13/12) και κατόπιν να εκδοθεί ψήφισμα.

Όσον αφορά στην Εύας Καϊλή, κρατείτο στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σεν Ζιλ αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκε στις νέες φυλακές που δημιουργήθηκαν στην περιοχή Haren, στο βορειοανατολικό άκρο της περιφέρειας των Βρυξελλών.

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην αυριανή απόφαση του δικαστή, εάν θα την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή αν δεν της επιτρέψεινα βγει. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δικηγόρο ο οποίος είναι ελληνικής καταγωγής και θεωρείται από τους κορυφαίους για να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια τέτοια υπόθεση με έναν δικαστή πάρα πολύ αυστηρό. Θεωρείται από τους πιο ακέραιους σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων, οπότε χρειαζόταν και έναν πολύ ισχυρό δικηγόρο. Ο δικηγόρος της, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο Αντρέ Ριζόπουλος.

Παράλληλα υπάρχει μια πληροφορία που λέει ότι μέσω του δικηγόρου της τής ζήτησαν να παραιτηθεί και η κα Καϊλή αρνήθηκε.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή, μελών της οικογένειάς της και του συντρόφου της προχώρησε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστούν περιουσιακά στοιχεία, που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα (ακίνητα, λογαριασμοί, εταιρείες και λοιπά).

Επιπλέον δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί μίας real estate εταιρείας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φέρεται να έχει ιδρυθεί προσφάτως από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος