Tι δήλωσε ο Γ. Οικονόμου για το άρθρο του Politico και την ομιλία του πρωθυπουργού για τις επισυνδέσεις

Array

«Κάθε φορά που υπάρχει μια συζήτηση σε αυτό το επίπεδο της Βουλής για κάποιο σπουδαίο θέμα της επικαιρότητας, ο Πρωθυπουργός υπεύθυνα, σοβαρά, θεσμικά κάνει μια τοποθέτηση, η οποία βάζει το θέμα στις σωστές του διαστάσεις και εκεί που έχει προκύψει πρόβλημα ή λανθασμένος χειρισμός που χρήζει βελτιώσεις, δείχνει θεσμικά το δρόμο με τον οποίο μπορούν να διορθώνονται τα πράγματα για να μην ερχόμαστε στο μέλλον αντιμέτωποι με αντίστοιχες περιπτώσεις» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπροσώπος, Γιάννη Οικονόμου.

Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» και τους δημοσιογράφους, Γιάννη Καντέλη και Αντώνη Αντζολέτο
για τη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τις υποκλοπές επισήμανε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ως στόχο να τοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις σε ό,τι αφορά στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Και όπως δήλωσε, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές, «είναι ένα θέμα που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, από την άλλη την ανάγκη σεβασμού και προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως της ιδιότητας που έχει ο καθένας και προς την κατεύθυνση αυτή θα προτείνει και μια σειρά από παρεμβάσεις».

Η Δημοκρατία είναι ο λόγος και ο αντίλογος

Αναφερόμενος στο θέμα των επισυνδέσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε και την ελληνική απάντηση στην ΕΕ όσον αφορά το θέμα:

«Υπήρξε γύρω στα τέλη Ιουλίου, από ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Ε.Ε., μια επιστολή σε μια σειρά από Μόνιμους Αντιπροσώπους, όχι μόνο στον Έλληνα Μόνιμο Αντιπρόσωπο, στον Πολωνό, στον Ισπανό και άλλους, από τους οποίους ζητούσε διευκρινίσεις για τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στις χώρες τους, τι καθεστώς επικρατεί και διευκρινίσεις για διάφορα άλλα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία για τα κακόβουλα λογισμικά κ.ο.κ..».

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Politico ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «υπήρξε εκεί μια πάρα πολύ αναλυτική απάντηση του Έλληνα Μόνιμου Αντιπροσώπου, μέρος της οποίας, περίπου το ¼, δημοσιεύθηκε στην αρχή στο Playbook του Politico την πρώτη φορά. Η απάντηση αυτή και ο τρόπος με τον οποίο δημοσιεύονταν έδινε, ενδεχομένως, την αίσθηση σε όσους το διάβαζαν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έλεγε περίπου ότι δεν υπάρχει τίποτα, νίπτουμε τας χείρας μας, και, εν πάση περιπτώσει, όλο αυτό είναι ένα δημιούργημα των ΜΜΕ.

Το σύνολο της επιστολής δεν έλεγε καθόλου όλα αυτά. Έλεγε, καταρχάς, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε στη διάθεση της Επιτροπής και των θεσμικών οργάνων για να συνεργάζεται, να καταθέτει στοιχεία, να εξηγεί, να υπάρχει ένας κοινός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έλεγε ότι σε καμία περίπτωση οι ελληνικές κρατικές Αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα κακόβουλα λογισμικά. Έλεγε ότι υπάρχουν νόμιμες επισυνδέσεις, οι οποίες διέπονται από μια σειρά διαδικασιών που ισχύουν στο θεσμικό πλαίσιο. Και αυτή είναι η πολύ καθαρή γραμμή που έχουμε κρατήσει από την αρχή. Είναι η γραμμή της αλήθειας.

Δεν έχουν οι ελληνικές κρατικές Αρχές αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Υπάρχει ένα πρόβλημα που οφείλουμε να βρούμε απάντηση. Αυτήν την απάντηση δεν την ψάχνει μόνο η Ελλάδα, την ψάχνουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και από την άλλη πλευρά, πρόσφατα, όπως προέκυψε το θέμα της νόμιμης επισύνδεσης, έχουμε πει ότι μέσα από μια σειρά διαδικασιών είτε αυτές αφορούν την Ελληνική Δικαιοσύνη, είτε αφορούν τις θεσμικές διαδικασίες στη Βουλή που ξεκίνησαν, συνεχίζονται και θα κορυφωθούν και το επόμενο διάστημα, δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά ούτε πάνω σε αυτό το θέμα».

Στεκόμαστε αποτελεσματικά στο πλευρό της κοινωνίας

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση λόγω της ακρίβειας ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι «το Σεπτέμβριο θα έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης στην Ευρώπη, ένα πρόγραμμα 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε 6 εκατομμύρια καταναλωτές οικιακού ρεύματος, το οποίο επί της ουσίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν μικρότερες αυξήσεις από αυτές που θα πλήρωναν.

Μιλάμε για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, που οφείλεται στο μηχανισμό τιμολόγησης, που η Κυβέρνηση έχει εφαρμόσει από τον Ιούλιο και μετά, στην κατάργηση επί της ουσίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, που αποδεικνύει έμπρακτα τη βούλησή μας να στεκόμαστε αποτελεσματικά στο πλευρό της κοινωνίας, για να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα που έχουμε και που, δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται, είναι ακόμη μπροστά μας.

Οι ίδιες μεγάλες προσπάθειες θα καταβληθούν σε όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου των πολιτών. Χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας, χωρίς να λέμε ότι οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και ανεξάντλητες και χωρίς να εξωραΐζουμε τα πράγματα, δεν πρόκειται σε κανέναν τομέα η Κυβέρνηση αυτή να πετάξει «λευκή πετσέτα». Είτε με στοχευμένα μέτρα, είτε με τα γενικότερα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής και την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, είμαστε εδώ για να μπορέσουμε μαζί με την κοινωνία, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, να έχουν οι κρίσεις αυτές το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στη ζωή της κοινωνίας. Με σχέδιο, με επαγγελματισμό, με σταθερότητα, με κοινωνική συνείδηση, έχοντας στραμμένη την προσοχή μας στα μεγάλα επίδικα, αυτά που πραγματικά απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες».

Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία κοστολογούνται.

«Αυτό που έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, είναι ότι συναισθανόμαστε απόλυτα την αγωνία, τους φόβους και τις πραγματικές δυσκολίες που έχει η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικογένεια, η επιχειρηματική τάξη, για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που δημιουργούν οι εξωγενείς εισαγόμενες κρίσεις στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Προς την κατεύθυνση αυτή κάθε δυνατότητα που υπάρχει, θα αξιοποιηθεί για να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και οριζόντια, εκεί που οι ανάγκες δεν μπορούν να μπουν στο ζύγι, όπως, για παράδειγμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα. Από εκεί και πέρα, χρειάζονται εφεδρείες, χρειάζεται σωφροσύνη, χρειάζεται να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να αναλύουμε αυτά που γίνονται παντού στον κόσμο.

Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η αποτελεσματική επίδραση των μέτρων, για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όχι η επικοινωνιακή τους διάσταση, ούτε η διαφήμισή τους. Ζούμε σε καιρούς που τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα δύσκολα.
Συντελούνται γύρω μας πράγματα που δεν είναι συνηθισμένα με τον τρόπο ζωής που είχε συνηθίσει η ευρωπαϊκή κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Οφείλουμε, λοιπόν, χωρίς πανικό, χωρίς τρόμο, αλλά με ρεαλισμό να αναλύουμε σωστά την εικόνα.

Οφείλουμε με ένα επαγγελματικό σχέδιο να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να εγγυηθούμε στην ελληνική κοινωνία ότι θα έχει όσο το δυνατόν μικρότερο «αποτύπωμα» η κρίση αυτή στη ζωή τους. Να διαβεβαιώσουμε ότι κανένας δεν θα μείνει πίσω και κανέναν δεν θα αφήσουμε μόνο του. Αυτή είναι και η δική μας αγωνία. Η πολιτική μας να δημιουργεί μέρισμα, το οποίο θα δίνεται στην κοινωνία για να την στηρίξει και να ανοίγει δρόμους για να μπορεί ο κόσμος να προκόβει και να ζει, όπως του αξίζει να ζει» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τις νέες τουρκικές προκλήσεις

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Το καλοκαίρι, μέχρι στιγμής, έχει κυλήσει ήρεμα. Αυτό δεν είναι κάτι που έχει γίνει στην τύχη. Είναι το αποτέλεσμα μιας διπλωματίας που έχει περάσει τα μηνύματά της, εκεί που έπρεπε να τα έχει περάσει.

Είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής ενίσχυσης του γεωστρατηγικού «αποτυπώματος» της χώρας μέσα από μια αποφασιστική, σταθερή και πολύ αποτελεσματική πολιτική επιλογή του Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Πράγματι συνεχίζεται αυτή η τακτική της Τουρκίας με κατασκευές, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, με πράγματα που είναι εντελώς έξω του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και των Συμβάσεων. Είναι σαφές ότι η διεθνής κοινή γνώμη ούτε συμμερίζεται, αλλά ούτε βλέπει με καλό μάτι αυτό τον αναθεωρητισμό της απέναντι πλευράς.

Νομίζω ότι τα μηνύματα αυτά είναι πάρα πολύ καθαρά. Εμείς σταθερά επιθυμούμε ησυχία, ειρήνη. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης. Ταυτόχρονα είναι και ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά στα εθνικά και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία είναι και κατοχυρωμένα και καλώς προστατευμένα.

Οι Έλληνες πάντοτε διαβάζουμε καλά την Ιστορία, πάντοτε την αξιολογούμε και τη λαμβάνουμε υπόψη μας, έχοντας, όμως, στραμμένο το βλέμμα μας στο μέλλον μας, όχι στο παρελθόν. Γι’ αυτό καταφέραμε ο Ελληνισμός να παραμένει οικουμενικός. Γι’ αυτό καταφέρνουμε πάντοτε να ανεβαίνουμε επίπεδα και να κερδίζουμε την υποστήριξη και την απήχηση των απόψεών μας.

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση πάντοτε είναι ανοιχτοί στις συνομιλίες που πρέπει να εδράζονται σε κάποιες ελάχιστες βασικές παραδοχές και σε ένα πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να πάει γραμμή πίσω από το Διεθνές Δίκαιο και από τον αμοιβαίο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος