K. Μητσοτάκης: Λάθος η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη – Υπήρξα θύμα συνακροάσεων

Array

Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών. Ο πρωθυπουργός ο οποίος έλαβε πρώτος τον λόγο, επανέλαβε ότι ήταν λάθος η παρακολούθηση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο η κυβέρνηση έλαβε άμεσα μέτρα για την λειτουργία της ΕΥΠ. Ζήτησα παραιτήσεις και να έρθει η υπόθεση στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποκάλυψε ότι και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα.

Παίρνω τον λόγο στη σημερινή συζήτηση η οποία διεξήχθη με μεγάλη ταχύτητηα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε λύσεις τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων. Εξέφρασε την προσδοκία για συζήτηση σε κλίμα εθνικής ευθύνης και την ελπίδα να αναζητηθούν κάποιες συγκλίσεις.

Υπογράμμισε ότι δέχθηκε με αυτοκριτική όσα έγιναν για τη νόμιμη επισύνδεση Ανδρουλάκη και τόνισε ότι δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι ήταν λάθος. Δέχθηκα αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια και να συγκροτηθεί εξεταστική, ανέφερε και σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι κατέθεσε 4 τομές αλλαγών για μια νέα πραγματικότητα στον χώρο των μυστικών υπηρεσιών.

«Γι΄ αυτό άλλωστε υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του κυρίου Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ, αλλά και στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια, με ειδική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που πλέον εγκαθιστά πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας στις επικοινωνίες, την οποία και καταθέτω στα πρακτικά. Δέχτηκα, επίσης, αμέσως η υπόθεση να έρθει στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και συμφώνησα προφανώς να συγκροτηθεί Εξεταστική Επιτροπή με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που καλό είναι να θυμίζουμε ότι καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και καλά κάνετε σήμερα και το αξιοποιείτε. Παράλληλα, κατέθεσα τέσσερις τομές αλλαγών με στόχο να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα πραγματικότητα στο σκοτεινό χώρο των μυστικών υπηρεσιών».

Κάθε πρωτοβουλία να σεβαστεί το έργο της ΕΥΠ ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις επιτυχίες της σε διάφορους τομείς που όπως είπε ορθώς δεν γίνονται γνωστές. Έκανε λόγο για εθνικό βραχίονα που δεν επιτρέπεται να παραλύσει.

Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο, που επιτελεί η ΕΥΠ συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020.

Οι μυστικές υπηρεσίες κινούνται σε κάθε εποχή πάνω σε μια λεπτή γραμμή και η αναγκαία μυστικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι 500 παράνομα λογιστικά κυκλοφορούν παγκοσμιώς στην αγορά.

Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της ελευθερίας και της ασφάλειας, σημείωσε. Σε πολλές χώρες της ΕΕ υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχουν νέες μέθοδοι παρακολούθησης, αυτό απαντά και η κ. Μετσόλα στην επιστολή Παπαδημούλη, είπε.

Υπήρξα θύμα συνακροάσεων 

Κι εγώ πληροφορούμαι από δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που υπήρξα υποψήφιος πρωθυπουργός -με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις εν δυνάμει πρωθυπουργός- όπως και ή σύζυγος και η κόρη μου, είπε και κατέθεσε τη σχετική ανάρτηση Τέλογλου λέγοντας ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε τα τότε παράκεντρα.

«Για να μην επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας, όπου ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεχόταν πυρά γιατί παρακολουθούσε βουλευτές της, ανακαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί με άλλη μέθοδο το κινητό τηλέφωνο του ιδίου του πρωθυπουργού, του κυρίου Σάντσεθ. Υπήρξαν παραιτήσεις και εκεί. Δεν δημιουργήθηκε, όμως, καμία πολιτειακή κρίση. Αλλά και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους, τους οποίους συχνά επικαλείστε και καλά κάνετε, ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός. Με βάση τις τότε δημοσκοπήσεις, εν δυνάμει Πρωθυπουργός, όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική ανάρτηση του κυρίου Τέλλογλου, τον οποίον συχνά επικαλείστε και θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κύριο Τσίπρα Πρωθυπουργό. Με άλλα λόγια, το πρόβλημα είναι διεθνές αλλά το πρόβλημα έχει και βαρύ παρελθόν στην χώρα μας».

Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται αλλά όχι να διαχωρίζονται με την ιδιότητα τους και μόνο και να είναι στο απυρόβλητο, ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός. Χρειάζεται διαφάνεια αλλά στο όνομα της διαφάνειας δεν θα γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μια μυστικής υπηρεσίας σημείωσε και πρόσθεσε ότι αν πιστεύετε αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος ότι κανείς βουλευτής δεν πρέπει να παρακολουθείται τότε σκεφτείτε τι θα γινόταν στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια

«Πρέπει να εκλείψει η παρεξήγηση, που σκόπιμα διακινείται μεταξύ παράνομων λογισμικών και των νόμιμων επισυνδέσεων. Για τα πρώτα υπάρχουν ρητές διαβεβαιώσεις, ότι δεν τα χρησιμοποιούν οι ελληνικές αρχές και εμπεριέχεται σε απόρρητο πόρισμα που ζητώ να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

Επισήμανε ότι ένα μέρος των επισυνδέσεων γίνεται από ΕΥΠ και άλλες από άλλες υπηρεσίες κι ότι επειδή η Ελλάδα είναι σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία έχει τη δύναμη να αντιμετώπιζει τις ελλείψεις της και να προχωράει με διαρθρωτικές τομές. Έκανε λόγο για 4 πεδία αλλαγών στην ΕΥΠ από την κυβέρνηση που θα ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

«Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι.

Διαχώρισα τις θέσεις μου από πρακτικές άλλων εποχών, είπε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ότι πάει πολύ να τον αποκαλεί επικεφαλής εγκληματικής την ώρα που οι συνεργάτες μιλούσαν για παρακολουθήσεις και συγκεκριμένα οι κ.κ Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης, Κοτζιάς και Βαρουφάκης τον οποίο κάλεσε όταν ανέβει στο βήμα να διευκρινίσει που είχε ο ίδιος πει σε ομιλία του ότι επί Ρουμπάτη δεν ήταν χρυσή περίοδος, καθώς τότε «το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της ίδιας της κυβέρνησής μας».  Η πολιτική μου διαδρομή έχει δείξει κ. Τσίπρα ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο είπε και πρόσθεσε ότι είναι «απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης. Να παρουσιάσει ένα ατυχές γεγονός, ως μια δήθεν γενικευμένη κατάσταση. Και μια επιχειρησιακή αστοχία, ως τάχα πολιτική εντολή της κυβέρνησης, εντολή η οποία, υποτίθεται, – την αποδίδετε την εντολή παρακολούθησης του κυρίου Ανδρουλάκη σε μένα προσωπικά – θυμίζει κάποιες αρνητικές στιγμές από το ιστορικό παρελθόν».

«Όταν λέτε ότι κατόπιν εντολής μου έγινε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι ψέμα, ανέντιμο και ανήθικο για αυτό και επιστρέφεται σε αυτούς που τα λένε. Δίνετε απλόχερα επιχειρήματα σε όλους όσοι θέλουν την Ελλάδα αδύναμη στο εξωτερικό» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.

«Αμέσως μετά την εκλογή του κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε, αρνήθηκε, όπως το κάνει και τώρα. Έχει πει πως δεν επιθυμεί καμία επαφή με την κυβέρνηση, είναι δικαιώμά του να επιλέγει φίλους και συμμάχους, αλλά να γνωρίζει πως τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «Να μας πείτε εάν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά που υπήγαγε την ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, όπως το έκανα και εγώ. Φαίνεται πως ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτη, εξ ου και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη εάν ψηφίζοντας Ανδρουλάκη, τελικώς ψηφίζεις Τσίπρα».

K. Μητσοτάκης: Λάθος η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη – Υπήρξα θύμα συνακροάσεων
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI)

Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι. «Το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και στην ευθύνη της Βουλής, αποστολή μας να κάνουμε καλύτερη την αποστολή της ΕΥΠ και να χαράξουμε κόκκινη γραμμή με το χθες, σε αυτή τη συγκυρία με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια πρέπει να έχουμε κοινή θέση» είπε και συμπλήρωσε πως «οι γείτονες μας παραμένουν απρόβλεπτοι και πως στον Έβρο μεθοδεύεται ήδη νέο κύμα εισβολής με δήθεν ανθρωπιστικό προσωπείο».

Για το περιστατικό στον Έβρο με τους 38 ανθρώπους είπε το θέμα είναι σαφές τι έχει συμβεί και πως η Τουρκία έσπρωξε τους 38 σε σημείο της τουρκικής επικράτειας εκτός δικαιοδοσίας και χαρακτήρισε θλιβερό ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα».

Ζητάτε εκλογές για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια – Θα αναμετρηθούμε στο τέλος της 4ετίας

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεγάλη εικόνα λέει πως η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα ύστερα από 12 χρόνια εκτός από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. αφήνει πίσω τα μνήμονια, τους φόρους και μαζί με αυτούς τις πλατείες του λαϊκισμού. «Επιμένω σε αυτή τη μεγάλη εικόνα γιατί αυτή θα αναμετρηθεί με τα δύσκολα στοιχήματα της συγκυρίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδος να εκτρέψουν την πορεία».

«Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν κάνουν πίσω, αυτήν την απόφαση δεν την εκχωρούμε σε κανένα. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας, χωρίς να αναλογίζετε τι σημαίνει, δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία, που πιέζεται; Για να οδηγήσετε την χώρα σε αστάθεια. Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος, δεν θα φυγομαχήσω και στο τέλος της 4ετίας θα έρθω να αναμετρηθούμε. Αυτή η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Δεν θα χάσουμε ποτέ το στόχο της Ελλάδος που αξίζουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος