Θετικά μηνύματα Πενς-Πομπέο για διμερείς σχέσεις, ελληνική οικονομία: “Στηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας” (video)

Με εύσημα για την Ελλάδα και τη στενή στρατηγική σχέση των δύο χωρών από τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως διατυπώθηκαν στην επίσημη δεξίωση της αμερικανικής κυβέρνησης προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, ολοκληρώθηκε το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυβερνητικά στελέχη αποτιμούν τη συνάντηση θετικά.

Δεξίωση προς τιμή του Κ. Μητσοτάκη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Οι κ.κ. Πενς και Πομπέο εξήραν τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Θετικά μηνύματα Πενς-Πομπέο για διμερείς σχέσεις, ελληνική οικονομία: “Στηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας” (video)Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είπε ότι χάρη στις ηγεσίες Τραμπ και Μητσοτάκη οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δεν υπήρξαν ποτέ ισχυρότεροι.

«Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλιά μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό», ανέφερε ο κ. Πενς.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς την πυλώνα ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας, είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα παρόμοιο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο είχε θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών. Σε αυτό το σημείο εκτίμησε ότι η νέα οικονομική πολιτική της χώρας μας θα παράγει παρόμοια αποτελέσματα προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

«Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, κύριε πρωθυπουργέ», είπε ο κ. Πομπέο απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κλείνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, καθώς και την ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Υψώνοντας ένα ποτήρι με ελληνικό ούζο, ο Μάικ Πομπέο καλωσόρισε την άνθιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, λέγοντας ότι «το μέλλον διαγράφεται φωτεινότερο για τις χώρες και για τη σχέση μας».

Θετικά μηνύματα Πενς-Πομπέο για διμερείς σχέσεις, ελληνική οικονομία: “Στηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας” (video)«Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία μας, μπορεί να είναι η δεκαετία της ελληνικής επιτυχίας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις που είχε στην αμερικανική πρωτεύουσα αφορούσαν από τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας μέχρι τις ευκαιρίες για επενδύσεις.

Θετικά μηνύματα Πενς-Πομπέο για διμερείς σχέσεις, ελληνική οικονομία: “Στηρίζουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας” (video)Συνάντηση του πρωθυπουργού με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων

Συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, αμερικανικών και πολυεθνικών, είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές παρουσίασε τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων επενδυτικών project.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εκφράστηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες.

Εξάλλου, το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 επαναβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για ανάκτηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια.

«Επιβεβαιώθηκε ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, εδώ και πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στο One Channel σχετικά με τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τόνισε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε με τόσο κολακευτικά λόγια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στέλνοντας μήνυμα και στους Αμερικανούς επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ παράλληλα ο κ. Τραμπ εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

Χθες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Καπιτώλιο, όπου αρχικά επισκέφτηκε τη Γερουσία και συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Αμέσως μετά είχε συνάντηση με τη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσυ Πελοσι με την οποία συζήτησαν όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, με την κυρία Πελοσι να μιλάει με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.

Για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στα εθνικά μας θέματα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς από αύριο Παρασκευή.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αποστολή Γ. Τρουπής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος