Οι νέες επαφές του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – Συνάντηση με την Ν. Πελόζι (video)

Η δεύτερη μέρα του πρωθυπουργού στην αμερικανική πρωτεύουσα άρχισε από το Καπιτώλιο όπου αρχικά επισκέφτηκε τη Γερουσία και συναντήθηκε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων. Αμέσως μετά είχε συνάντηση με τη πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσυ Πελοσι με την οποία συζήτησαν όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, με την κυρία Πελοσι να μιλάει με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι συναντήσεις αποτυπώνουν, αφενός την ανάδειξη της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής μείζονος στρατηγικού ενδιαφέροντος για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη σημασία που αποδίδει το Καπιτώλιο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και αφετέρου τη θετική συγκυρία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία ασκεί σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στελεχώνεται από εξέχοντες, πολύπειρους γερουσιαστές που έχουν ηγετικό ρόλο στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Μέλη της Επιτροπής, κυρίως ο ανώτερος Δημοκρατικός Robert Menendez, πρωτοστάτησαν στην προώθηση και υπερψήφιση του East Med Act τον Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων, την πρόεδρο της Βουλής Nancy Pelosi και με τους επικεφαλής τόσο των Δημοκρατικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή, κ. Hoyer όσο και των Ρεπουμπλικάνων, κ. Μc Carthy.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για τις παράνομες και προκλητικές τουρκικές ενέργειες, οι οποίες τείνουν να αποσταθεροποιήσουν την εύθραυστη, ούτως ή άλλως, ισορροπία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα. Ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου για το «μνημόνιο» που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών.

Τόνισε δε τη συνεργασία της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Κύπρο για την υλοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος, όπως σημείωσε, αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν.

Η N. Pelosi έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: «Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουμε την ισχυρή εταιρική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

“Η Ελλάδα επέστρεψε ως μια περιφερειακή δύναμη σε μια περιοχή που παρουσιάζει μεγάλη ένταση”, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας απόψε στην Ουάσινγκτον σε εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων που παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν του. Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός είπε ότι γίνεται σε μια περίοδο που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι σε πολύ καλό σημείο. Είπε επίσης ότι στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, στις επαφές με think tanks, αλλά και με κυβερνητικά στελέχη στο Καπιτώλιο είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντική πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα των σχέσεών των δυο χωρών.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει  συμφωνία για την αναβάθμιση των F16,  “ενώ εκφράσαμε-τόνισε- στην αμερικανική προεδρία την πρόθεσή μας να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των  F35”.

Για τα ενεργειακά, χαρακτήρισε σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ για τον αγωγό EastMed και πως για πρώτη φορά η Ανατολική Μεσόγειος αναγνωρίζεται για την γεωστρατηγική σημασία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεξίωση που θα παραθέσουν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Michael Pence και ο Υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στην ελληνική αποστολή, όπου αναμένεται μάλιστα να τοποθετηθούν.

Τα αποτελέσματα του ταξιδιού στις ΗΠΑ και συνολικά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα τεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή.

Επαφές Μητσοτάκη για αμυντική συνεργασία

Ξεχωριστή σημασία έχει η αναφορά του πρωθυπουργού για το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35. Η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι σημαντική και εκτός του νέου μαχητικού, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα ήθελε και πολεμικά πλοία.

Το F-35 είναι το αεροσκάφος-υπολογιστής, 5ης γενιάς, το εξελικτικό όπλο για την Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο. O πρωθυπουργός σημείωσε χθες κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται να το αποκτήσει από το 2024 και μετά. Οι πληροφορίες λένε για απόκτηση μιας πολεμικής μοίρας, δηλαδή έως 20-24 αεροσκάφη. Το F-35 περνά μέσα από το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper που ξεκινά αυτό το διάστημα και τα δυο αυτά αεροσκάφη έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να συνεργάζονται. Αυτό σημαίνει ότι η εκκίνηση για την μεγάλη αλλαγή σελίδας που αφορά την Πολεμική Αεροπορία θα γίνει προς στα τέλη του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 το οποίο ολοκληρώνεται το 2027. Η 5η γενιά μαχητικών εκτός από ένα στρατηγικό όπλο πρώτης κρούσης προσφέρει «παροχές» σε όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μοιράζει πληροφορίες προς τα άλλα αεροσκάφη 4ης γενιάς, προς τα πλοία του στόλου, προς τις μονάδες του στρατού ξηράς και τα κέντρα επιχειρήσεων. Ικανό να εμπλέξει ταυτόχρονα δεκάδες στόχους, μ’ ένα ραντάρ που σ’ όλες τις ασκήσεις μέχρι τώρα υπερτερεί έναντι όλων των υπολοίπων. Το stealth αεροσκάφος με την ιδιαίτερα μικρής εκπομπής παρατηρησιμότητα από τα εχθρικά ραντάρ, δίνει σαφές πλεονέκτημα σε όποια πολεμική αεροπορία το αποκτά.

Ενδιαφέρον για πολεμικά πλοία

Αν και από στρατιωτικές πηγές δεν επιβεβαιώνεται, θεωρείται βέβαιο ότι σε πολιτικό επίπεδο έχουν υπάρξει συζητήσεις και για μονάδες επιφανείας προς ενίσχυση του Ελληνικού πολεμικού στόλου σαν ενδιάμεση λύση, μέχρι το Πολεμικό Ναυτικό αποκτήσει καινούρια πολεμικά πλοία. Όπως σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος που μίλησε το πρωί στην ΕΡΤ, η χώρα μας ενδιαφέρεται για αμυντικά μέσα που διατίθενται από τις ΗΠΑ, είτε μέσα που παραχωρούνται από το πλεονάζον αμυντικό υλικό που παύει από την ενεργό δράση των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αν τελικά αυτό το υλικό είναι Καταδρομικά ή Αντιτορπιλικά πλοία ή φρεγάτες, ίσως φανεί το επόμενο διάστημα.

Από την παρέμβαση του κ. Τραμπ ήταν ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι τα αμερικανικά συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από την τουρκική προκλητικότητα. Καταστήσαμε σαφές ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις και τονίσαμε ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρο. Δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή”, ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις επαφές του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γ. Τρουπής, Γ. Σιδέρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος