Τετράωρες οι Διερευνητικές Ελλάδας -Τουρκίας, ενώ ο Ερντογάν μιλούσε για “χάος στη Μεσόγειο”

Σε καλό λίμα διεξήχθη  ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέος γύρος στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν εκτόξευε και πάλι μύδρους κατά της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.

Τέσσερις ώρες διήρκεσαν  της ελληνικής με την τουρκική αντιπροσωπεία.

Οι δύο ομάδες -η ελληνική με επικεφαλής τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη και η τουρκική με τον Σεντάτ Ονάλ- συναντήθηκαν λίγο πριν τις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στο Σύνταγμα.

Η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει πως προσέρχεται “καλή τη πίστει” και με μόνο ζήτημα τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.

Οι μονομερείς αιτιάσεις της Τουρκίας θ` απαντηθούν την κατάλληλη στιγμή και με τον ενδεδειγμένο τρόπο, δια της διπλωματικής οδού. Είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με τον ομόλογό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά μια τέτοια συνάντηση προϋποθέτει την ύπαρξη κατάλληλου κλίματος,  επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: “Θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο”

“Επικρατεί ένα χάος στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι σαφές σε ποιον ανήκει τι. Μακάρι να μην “θερμανθούν τα νερά”, διότι οποιαδήποτε διαδικασία προχωρήσει χωρίς την Τουρκία, θα γίνει αιτία να “ανέβει η θερμοκρασία”. Τις αποφάσεις εκεί τις παίρνει η Τουρκία”, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα  Figaro τόνιζε ότι  “η  Τουρκία πρέπει  να δείξει ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Εν όψει της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη για το κυπριακό συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαδικασία που θ` ακολουθηθεί κατά τη Διάσκεψη, καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος