Μ. Βαρβιτσιώτης-Le Figaro: Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο – Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro και την Alexia Kefalas ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο περιθώριο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Παρίσι. Ο κ. Βαρβιτσιώτης θα έχει συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχος καθώς και με τον ομόλογό του Clément Beaune και στο επίκεντρο των συζητήσεων πρόκειται να βρεθούν οι ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Στη συνέντευξη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι “η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες. Να δείξει συγκεκριμένα ότι ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην περιοχή, για τη συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρώπη”.

Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Clément Beaune και άλλους Γάλλους αξιωματούχους, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι στις τελευταίες Συνόδους Κορυφής οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι ένα αμιγώς ελληνο-τουρκικό πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα ευρύτερο πρόβλημα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικής στρατηγικής στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Γι’ αυτό, όπως επισημαίνει, η ΕΕ έστειλε ένα καθαρό μήνυμα στην Τουρκία, προτρέποντάς τη να διαλέξει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει: αυτόν της μονομέρειας, της αδιαλλαξίας και της πολεμικής ρητορικής του 19ου αιώνα ή αυτόν της διεθνούς συνεργασίας, της συνεννόησης, της διπλωματίας. “Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει”, δηλώνει.

Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι κατά την προηγούμενη χρονιά “είδαμε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής”.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Le Figaro, το ταξίδι του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών στη Γαλλία εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια για κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων και ενίσχυση των ελληνικών θέσεων ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου.

Σειρά επαφών και συναντήσεων

Στην ατζέντα των συνομιλιών με τον Γάλλο ομόλογό του, που θα γίνουν το απόγευμα στο Παρίσι, περιλαμβάνονται ακόμα ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19, το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το μεταναστευτικό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κοινωνική Διάσταση της ΕΕ, η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, οι διμερείς πολιτικές, οικονομικές-εμπορικές, πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, το Κυπριακό.

Κατά τη διήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Αναπληρωτής Υπουργός θα έχει επαφές με μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γαλλικής Γερουσίας. Ειδικότερα, θα έχει σήμερα συναντήσεις με αντιπροσωπείες Ομάδων Ελληνογαλλικής Φιλίας Βουλής και Γερουσίας, ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής για Ευρωπαϊκά Θέματα, κα. Sabine Thillay.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος