Τετ α τετ Μητσοτάκη -Τζόνσον στο Λονδίνο: Οικονομία, Τουρισμός και Γλυπτά του Παρθενώνα στην ατζέντα

Σημαντική συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον (15:15 τοπική ώρα), στην Downing Street, θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην συνάντηση ο πρωθυπουργός, θα επιχειρήσει με τον Βρετανό ομόλογο του μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, τις επενδύσεις, τον τουρισμό εν όψει του 2022 αλλά κυρίως την από κοινού εξεύρεση τρόπων περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Μ. Βρετανίας στους παραπάνω τομείς. Επιπλέον κατά την παραμονή του σήμερα και αύριο 17/11 στο Λονδίνο, θα έχει συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων, ενώ θα μετάσχει σε εκδήλωση για τους Έλληνες της Διασποράς. Σημαντικό ζήτημα στο σημερινό τετ α τετ του με τον κ.Τζόνσον θα αποτελέσει για τον κ. Μητσοτάκη και η επαναφορά από την πλευρά της χώρας μας του αιτήματος στο ανώτατο επίπεδο, για την επιστροφή των Γλυπτών τού Παρθενώνα ώστε το μνημείο να αποκατασταθεί στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπως διεφάνη και από την ομιλία του την προηγούμενη Παρασκευή από το βήμα της UNESCO.

Η εφημερίδα Γκάρντιαν εξαιρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν από τους λίγους Έλληνες ηγέτες που έχουν δώσει τέτοια προτεραιότητα στον επαναπατρισμό των γλυπτών, ο οποίος περιέγραψε την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμμετάσχει σε συνομιλίες ως «χαμένη μάχη».

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από το αξίωμα που κέρδισε η κεντροδεξιά κυβέρνησή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε στον Ομπζέρβερ, ότι ήταν έτοιμος να ανταλλάξει ανεκτίμητα τεχνουργήματα που δεν είχαν φύγει ποτέ πριν από την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τα μάρμαρα με αφορμή τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του έθνους φέτος. Απευθυνόμενος στην Unesco, είπε ότι δεν υπάρχει «καλύτερη στιγμή από τώρα» για την επιστροφή των αρχαιοτήτων, που εδώ και καιρό θεωρούνταν ο πιο σημαντικός σύνδεσμος, συμβολικά, μεταξύ των σύγχρονων Ελλήνων και των προγόνων τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται επίσης να δώσει έμφαση στο ζήτημα της διαρροής της στέγης στην γκαλερί Duveen του μουσείου του Λονδίνου, όπου εκτίθενται οι αρχαιότητες του 5ου αιώνα π.Χ., σύμφωνα με την εφημερίδα . «Είναι πολύ σημαντικό για αυτόν». «Τα επιχειρήματά μας είναι πολύ ισχυρά. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε καλό διάλογο» ανέφερε κυβερνητική πηγή .

Οι συνεχιζόμενες εργασίες συντήρησης στο Βρετανικό Μουσείο, με το ξέσπασμα του κορονοϊού, εμπόδισαν τη δημόσια προβολή των έργων για σχεδόν ένα χρόνο.
Το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα κλασικά γλυπτά πρέπει να αποκατασταθεί στην ολότητά του όπως διεφάνη και από την ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της UNESCO, που για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

Νωρίτερα φέτος, ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι η Βρετανία ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης των μαρμάρων, που τώρα φέρουν την ετικέτα «Γλυπτά του Παρθενώνα» στην έκθεσή τους στο Βρετανικό Μουσείο ενω εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή το ότι «τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα με βάση το τότε οθωμανικό καθεστώς και ότι το βρετανικό μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα, χωρίς πολιτικές επιρροές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημειώσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι το εν λόγω ζήτημα αφορά στις δύο κυβερνήσεις και ότι πρέπει να συζητηθεί με ειλικρίνεια. Θα τονίσει, δε, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε έναν καλή τη πίστει διάλογο με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και θα επισημάνει ότι η επανένωση των «κλεμμένων» γλυπτών είναι ένα διακυβερνητικό ζήτημα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Βρετανικού Μουσείου.

Κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν εξάλλου στην απόφαση της UNESCO τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς για πρώτη φορά αναγνωρίζει τον διακρατικό χαρακτήρα της διαφοράς σε αντίθεση με την πάγια θέση του Λονδίνου ότι τα Γλυπτά αποτελούν ζήτημα μεταξύ των Μουσείων.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία της η Διακυβερνητική Επιτροπή Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) της UNESCO εξέδωσε απόφαση που αφορά την επιστροφή των Γλυπτών τού Παρθενώνα, αναδεικνύοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα της διαφοράς και αποδομώντας το βρετανικό επιχείρημα ότι πρόκειται για ζήτημα μεταξύ των μουσείων. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η επίλυσή του παραμένει εκκρεμής λόγω της στάσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάλεσε, δε, επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει σε διάλογο καλή τη πίστει με την Ελλάδα.

Πάντως, το ραντεβού Μητσοτάκη-Τζονσον θα εκπέμψει και ευρωπαϊκά μηνύματα, καθώς λαμβάνει χώρα σε μία κρίσιμη περίοδο για τον ευρω-βρετανικό διάλογο γύρω από την διευθέτηση σημαντικών εκκρεμοτήτων στο φόντο του Brexit.

Μάλιστα, η παρουσία Μητσοτάκη στο Λονδίνο -ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε προτού αναχωρήσει για τη βρετανική πρωτεύουσα επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μίχαλ Μάρτιν όσο και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ- αναμένεται να υπογραμμίσει την βούληση των Βρυξελλών για την ανάγκη υπέρβασης των δυσκολιών και διασφάλισης των ευρω-βρετανικών σχέσεων βάσει των σχετικών συμφωνιών.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται το Λονδίνο εν μέσω αυτής της συγκυρίας και, όπως λένε, θα μεταφέρει την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας με τους εταίρους της και την Ιρλανδία στις σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας.

Εξάλλου, στο ραντεβού του στη Downing Street, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει στον Βρετανό ομόλογό του το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τη Λιβύη και το χρονοδιάγραμμα των εκλογών.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εκφράσει προς τον συνομιλητή του την εκτίμησή του για τις προσπάθειες τόσο του ίδιου όσο και των συνεργατών του προκειμένου να καταλήξει η πρόσφατη Διάσκεψη της COP26 στη Γλασκώβη σε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στα εγκαίνια της έκθεσης «Ancient Greeks: Science and Wisdom» στο Science Museum, ενώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς διαμορφωτές γνώμης και εκπροσώπους βρετανικών ΜΜΕ.

Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος