ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ: Νέοι τριγμοί από την αποχώρηση Τόσκα εν μέσω κόντρας για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. – Χωρίς Αχτσιόγλου η συνεδρίαση του Ε.Γ.

Τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ συζητά το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο, που συνεδριάζει κατά πάσα πιθανότητα χωρίς, την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία από το περιβάλλον της έχει ενημερώσει αρμοδίως ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση, στην οποία και πιθανότατα θα καθοριστούν οι επόμενες πολιτικές της πρωτοβουλίες για το κόμμα, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν στη σύνθεση οργάνων, μετά τις αποχωρήσεις των στελεχών της «Ομπρέλας» από την Κεντρική Επιτροπή και την Πολιτική Γραμματεία. Μεγάλο ζητούμενο την ώρα που έχει βαθύνει το εσωκομματικό ρήγμα, είναι υπάρχει ακόμη δυνατότητα συνεννόησης ανάμεσα σε πλειοψηφία και μειοψηφία. Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου και των διαφωνούντων, σχετικά με το μαξιλάρι των 37 δισ., απο την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο  Νίκος Τόσκας. Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, αναφέρει ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τα προβλήματα και δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέρος τους. Τονίζει ακόμα ότι οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων δεν χρειάζονται ένα κόμμα με μπόλικο life style

Στ. Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση, αλλά θέλει σχέδιο

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινή συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης διατήρησε το άνοιγμα προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και των στελεχών που βρίσκονται κοντά της, αλλά ήταν άκρως αιχμηρές οι αναφορές στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας την απόλυτη διαφωνία τους στις θέσεις του περί φορολόγησης και χαρακτηρίζοντας το μαξιλάρι των 37 δισ. ως την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα κερδίσω τις εκλογές αλλά θέλω χρόνο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος που αυτοαποκαλείται αριστερός αντιδρά στην άμεση δημοκρατία», είπε ο κ. Κασσελάκης και ανέφερε για τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αρνούνται να επιστρέψουν τις έδρες, ότι «είχαν συμφωνήσει σε κώδικα δεοντολογίας, ενώ το καταστατικό ορίζει ότι πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους». Αλλά προφανώς, το καταστατικό ισχύει μόνο όταν βολεύει τον καθένα, σχολίασε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη ότι «χάθηκαν 600.000 ψήφοι στην αποχή και αυτό κάποιοι πρέπει να το πάρουν χαμπάρι» ενώ πρόσθεσε ότι «εγώ θέλω μια κυβερνητική σύγχρονη αριστερά».

Ποιοι συμμετέχουν στο Εκτελεστικό Γραφείο

Στο Εκτελεστικό Γραφείο μετέχουν ex officio ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου), η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Αντιπαράθεση για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Τσίπρα


«Τώρα μαθαίνουμε ότι η πατριωτική Αριστερά δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους», απάντησε την κριτική ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με ανάρτησή του ο Γιάννης Δραγασάκης, υπερασπίστηκε τον πρώην υπουργό οικονομικών κάνοντας λόγο για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019.

«Εφ’όσον θέλεις να αναφέρεσαι στο κυβερνητικό έργο, είναι απαραίτητο να διαβάσεις τον απολογισμό του κόμματος του οποίου ηγείσαι, ώστε να μην εκτίθεσαι και να μη δίνεις λαβή στη Νέα Δημοκρατία με τα συκοφαντικά επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο Αλέξης Χαρίτσης επικρότησε όσα ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Γ. Σταθάκης: Ανοησίες Κασσελάκη- Δεν ήταν προϊόν φόρων το μαξιλάρι των 37 δισ.

«Οι δηλώσεις  του κ. Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ένα θέμα κατά του Τσακαλώτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δισ. και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.  Τα 37 δισ. σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δισ. ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια  ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δις που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην «τσέπη», είπε ο κ. Σταθάκης.

«Δεν παραδίδει την έδρα» υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητη πλέον, Πέτη Πέρκα, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «αυτό που μετακινήθηκε σε σχέση με την ψήφο των πολιτών που είναι πρόσφατη η εντολή είναι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο πρόεδρο».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως αισθάνεται περήφανη για το «μαξιλαράκι των 37 δις. έναντι κινδύνου της χώρας και ο κόσμος πραγματικά το άκουσε.
Αναφερόμενη στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξή του , η κ. Πέρκα είπε ότι «ο κ. Κασσελάκης, θέλοντας να χτυπήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αναπαράγει επιχειρήματα του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», όπως έκανε με το θέμα του μνημονίου και του «μαξιλαριού» των 37. δισ. ευρώ.

«Δεν είναι μόνο αυτοί που φύγανε. Είναι και αυτοί που έχουν μείνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι οποίοι κάποιοι, πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αποκλειστική θα έλεγα ευθύνη του κυρίου Κασσελάκη», είπε στο Ertnews o πρώην υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, προσθέτοντας ότι «με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και μετατροπής του σε ένα κόμμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά πλέον».

Πηγή: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος