Σύνοδος ΝΑ Ευρώπης: Ηγετικός ρόλος της Ελλάδας εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων – Η απάντηση της Αθήνας στις νέες απειλές Ερντογάν

Σε κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων και απειλών συνεχίζει να επιδίδεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου με φόντο τουρκική στρατιωτική άσκηση στη Σμύρνη, την οποία παρακολούθησε μαζί με τον ακροδεξιό κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Σκληρή απάντηση στις αιτιάσεις της τουρκικής ηγεσίας έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν δική τους ατζέντα με λόγια και πράξεις πρωτόγνωρες , με απερισκεψία, μακριά από την πραγματικότητα, ενάντια στη λογική και την νομιμότητα. Ωστόσο, υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα ότι αυτά τα θέματα είναι τόσο ευαίσθητα ώστε δεν πρέπει να είναι για εσωτερική κατανάλωση και ότι μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες» είπε ο κ. Ερντογάν.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε με ανάρτησή του στο twitter στα αγγλικά, στην οποία καλεί τη διεθνή κοινότητα «να αποφασίσει τι σημαίνει να απαιτεί η Ελλάδα 40.000 χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για τη Μεγίστη [Καστελλόριζο], το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας, αλλά περισσότερο από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκτός ορίων και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Oμέρ Τσελίκ, ο οποίος παραθέτοντας εικόνες από την στρατιωτική άσκηση έγραψε στο twitter: «Ίσως έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Και ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα με αφορμή τα δύο χρόνια από την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας.

Ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος δίνουν στη σύνοδο Κορυφής για τη συνεργασία της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη υπό τον πρωθυπουργό, οι παρουσίες του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Στη σύνοδο θα εκπροσωπηθεί και η Τουρκία με τον υφυπουργό ευρωπαϊκών υποθέσεων Φαρούκ Καϊμακτσί.

Στο Ισραήλ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε τετ α τετ με τον ομόλογό του και με τον υπουργό Άμυνας, ενώ είδε από κοντά και ενημερώθηκε για το αντιαεροπορικό σύστημα IRON DOME, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron αλλά και τις ναυτικές ειδικές επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Η Ελλάδα έχει εδραία επιχειρήματα από τις διεθνείς συνθήκες

Τη διαχρονική πορεία του τουρκικού αναθεωρητισμού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνει σε 16 χάρτες η Αθήνα, στο πλαίσιο της εκστρατείας διεθνοποίησης των προκλήσεων και των παρανομιών της Άγκυρας.

Συνυπογράφοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αλλά και το Πρωτόκολλο του 1932 με την Ιταλία, η Τουρκία παραιτήθηκε από την κυριαρχία όλων των νησιών μακρύτερα των 3 μιλίων από τις ακτές της – με εξαίρεση την Ίμβρο και την Τένεδο – και αποδέχτηκε τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα.

Κι ενώ έως τότε η Άγκυρα δεν είχε διεκδικήσει επιπλέον επιρροή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, τον Νοέμβριο του 1973 η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε άδειες στην κρατική εταιρεία πετρελαίου για έρευνες πιθανών κοιτασμάτων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο Βόρειο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του καθεστώτος Ιωαννίδη για εύρεση μεγάλων πετρελαϊκών αποθεμάτων στην περιοχή της Θάσου. Ήταν η πρώτη ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι άδειες συμπεριέλαβαν αργότερα σχεδόν όλο το Βόρειο Αιγαίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων.

Χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα το ζήτημα της έρευνας και διάσωσης, το 1988 η Άγκυρα τέμνει το Αιγαίο στον 25ο μεσημβρινό, διεκδικώντας έλεγχο πέραν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το 1996 οι Τούρκοι προχώρησαν στην πλέον προκλητική κίνηση, αμφισβητώντας την κυριαρχία «απροσδιόριστων», όπως γράφεται χαρακτηριστικά, σε αριθμό νησιών και νησίδων του Αιγαίου. Ήταν η ανυπόστατη θεωρία των «γκρίζων ζωνών». Είχε προηγηθεί η έμπρακτη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στα Ίμια, λίγα μίλια νοτιοανατολικά της Καλύμνου.

Τον Οκτώβριο του 2018 παρουσιάζεται σε χάρτη το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Όποια περιοχή είχε έως τότε αμφισβητηθεί από την Τουρκία, συμπεριλαμβανόταν υπό τουρκική επήρεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αναγνωρίζεται ούτε το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα στα 6 ναυτικά μίλια.

Περίπου ένα χρόνο μετά υπογράφεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, με την Άγκυρα ν’ απαιτεί υφαλοκρηπίδα μέχρι και τον 28ο μεσημβρινό, αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη και τα κυριαρχικά δικαιώματα νησιών όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Ήταν το πρώτο βήμα υλοποίησης του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας. Ο Χάρτης κατατέθηκε αργότερα και στα Ηνωμένα Έθνη.

Τελευταία εμμονή της Άγκυρας, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, όπως αποτυπώνονται με πράσινο χρώμα στον χάρτη, αν αυτά δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Γιώργος Σιδέρης

«Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα»

Σε αυτούς τους δύο άξονες κινείται η Αθήνα απέναντι στη λόγω και έργω αποχαλίνωση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων αξιωματούχων της γείτονος.

Η Ελλάδα καλεί συνεχώς τη γείτονα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας προτάσσει τις ισχυρές θέσεις της, τις ισχυρές συμμαχίες της και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της στην περιοχή.

Ακριβώς αυτόν τον ηγετικό ρόλο της χώρας σηματοδοτεί και η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί, σε μία κρίσιμη συγκυρία, εδώ στη Θεσσαλονίκη με προεδρεύοντα τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η Σύνοδος είναι ότι το «παρών» θα δώσουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν οι πρόεδροι Σερβίας, Σλοβενίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, και o αναπληρωτής πρωθυπουργός Ρουμανίας.

Η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Φαρούκ Καϊμακτσί.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η Σύνοδος αποτελεί ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Συζήτηση θα υπάρξει και για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

αποστολή Θεσσαλονίκη: Δημήτρης Γκάτσιος

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Νομιζω το ύφος του τούρκου προέδρου και το περιεχόμενο των δηλώσεων του δείχνουν ότι έχει διαμορφώσει στο μυαλό του ένα ολοκληρωμένο σενάριο το οποίο είναι σε λογική κρίσης και πάντως όχι απλού παζαριού η ακόμη περισσότερο συνεννόησης, αναφέρει ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι αυτή την στιγμή με ευθύνη της Τουρκίας δεν υπάρχει κανένας δίαυλος, κανένας έστω και σε χαμηλό επίπεδο μηχανισμός εκτόνωσης των εντάσεων και αυτό είναι επικίνδυνο, επισημαίνει ο κ. Μελέτης. Επίσης ο διεθνής παράγοντας δεν έχει ουσιαστική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν εκτός του κ. Πούτιν, ο οποίος προφανώς μόνο συμφέρον έχει από μια κλιμάκωση των εντάσεων στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος