Συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Η ομιλία του Α. Τσίπρα (video)

Συνεδριάζει και την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό αντικείμενο το κείμενο απολογισμού της πορείας του κόμματος και τα συμπεράσματά του. Οι εργασίες ξεκίνησαν με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Η σύνθεση απόψεων σε κρίσιμα εσωκομματικά ζητήματα είναι το ζητούμενο της Κ.Ε. η οποία πραγματοποιείται μετά από εσωκομματικές αναταράξεις, κι αφού χρειάστηκε να αναβληθεί καθώς ήταν προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ακολούθησε μπαράζ συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, έως ότου επιτευχθεί ένας προωθητικός συμβιβασμός όλων των πλευρών στην τελευταία συνεδρίαση της Π.Γ. την περασμένη βδομάδα.

Η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα

“Πρέπει να πάρουμε μια ξεκάθαρη απόφαση από τη ΚΕ, ότι θα υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, που θα αποφασισθεί σε συνεννόηση και με τους συντρόφους μας που θα ενσωματωθούν ισότιμα στο κόμμα μας στη πορεία προς το συνέδριο” . Αυτό τόνισε ο Αλ.Τσίπρας στην εν εξελίξει  συνεδρίαση της ΚΕ , εκφράζοντας τη βεβαιότητα, ότι στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης  θα αποφασισθεί με πολύ μεγάλη πλειοψηφία η πρόταση για τη προσθήκη και θα επικυρωθεί στο Συνέδριο.

Ιστορική και συμβολική χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου συζητείται ο απολογισμός στη βάση ενός κειμένου, εκκινεί από το 2012 και την πολιτική ανατροπή που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση «απέναντι στα κόμματα του παλιού πολιτικού συστήματος», διατρέχει με αναστοχαστικό πνεύμα το πρώτο εξάμηνο του 2015 «και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές και καταλήγει σε μια αναλυτική και σε βάθος αποτίμηση της διακυβέρνησης μας από το Σεπτέμβρη του ‘15 μέχρι τον Ιούλιο του ‘19».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι πρώτη φορά στην Ελλάδα κόμμα που κυβέρνησε έχει την «πολιτική γενναιότητα» να αποτιμήσει τη δική του διακυβέρνηση και μάλιστα «με αυστηρή αυτοκριτική διάθεση». «Να τονίσει τις επιτυχίες, τις νίκες, τις ορθές επιλογές αλλά και να επισημάνει τις αστοχίες, τις αδυναμίες ακόμα και τις ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τον στρατηγικό προσανατολισμό».

Σημείωσε ότι ο απολογισμός δεν είναι ούτε ενδοσκόπηση, ούτε αυτομαστίγωμα, ούτε μελαγχολική αυτοκριτική, αλλά «έχει το βλέμμα στραμμένο στον κόσμο, την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους αριστερούς, τους προοδευτικούς, τους δημοκράτες πολίτες που κουράστηκαν με την αυταρέσκεια, την αυτάρκεια, την αλαζονεία των παλιών πολιτικών δυνάμεων».

Επέκρινε αυτές τις δυνάμεις ότι «αποσιώπησαν» σκόπιμα τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, επενδύοντας στη λήθη, γιατί στόχος τους, είπε, είναι η επιστροφή στην εξουσία για να ξανακάνουν τα ίδια «λάθη». «Έτσι δεν είδατε και δεν πρόκειται να δείτε ποτέ συλλογικές αποτιμήσεις της διακυβέρνησης Σημίτη, Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, ούτε θα δείτε για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί από ό,τι φαινεται πολύ πιο σύντομα από όσο φανταζόμασταν αρχικά, θα έρθει η ώρα της». Σχολίασε ότi «απλώς μετά την ήττα θα επιδοθούν στην αποδόμηση του πρώην αρχηγού και η ζωή θα συνεχιστεί», με μόνο στόχο τη νομή της εξουσίας.

Τόνισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση «όχι μόνο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά θα αποδείξουμε στη πράξη και για άλλη μια φορά ότι δεν είμαστε το ίδιο με τη δεξιά και το παλιό πολιτικό σύστημα». Υπογράμμισε ότι «είμαστε κόμμα εξουσίας, αλλά όχι ενσωματωμένο στο δικό τους σύστημα εξουσίας».

Τοποθετήσεις στελεχών

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τους αντιπάλους του κόμματος, είπε ότι «κάποιοι ενοχλήθηκαν, άλλοι αιφνιδιάστηκαν και άλλοι τον αντιμετώπισαν τον απολογισμό (τα τμήματα που διέρρευσαν στα ΜΜΕ) με αγωνία γιατί διαστρεβλώνει τα δικά τους αφηγήματα». «Αν δεν κάναμε απολογισμό δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε συλλογική τη μοναδική εμπειρία που είχαμε και θα αγνοούσαμε τις ανάγκες των μελών και των φίλων του κόμματος», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Θοδώρης Δρίτσας είπε ότι «δουλέψαμε με την επίγνωση ότι είχαμε την υποχρέωση να σταθούμε με ευθύνη απέναντι σε γεγονότα πρωτοφανή». Σημείωσε πως το κείμενο αυτό έχει και το στοιχείο της ιστορικότητας, χωρίς να υποκαθιστά τον ρόλο του ιστορικού. Επιδιώκουμε να επεξεργαστούμε συλλογικά και με συντροφικότητα τι πρέπει να κρατήσουμε, τι να απορρίψουμε, να διορθώσουμε, να βελτιώσουμε και μακάρι αυτό να είναι το βασικό όχημα στον προσδυνεδριακό διάλογο.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποβεί ιστορική «γιατί συνιστά το σημείο τομής ανάμεσα σε ένα παρελθόν που μας έφερε εδώ και ένα μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας». Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο απολογισμός στόχευσε να είναι πολιτικός και συλλογικός, να εντοπίζει τις επιτυχίες και τα λάθη.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση:

1.Ως προς τον τίτλο του κόμματος, ο Πρόεδρος Α. Τσίπρας θα καταθέσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή, για σχετική προσθήκη στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε δημοψήφισμα των μελών με δεσμευτικό χαρακτήρα, τις ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

2.Το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη ΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει επ αυτού, ότι αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που προχωρά σε πλήρη αποτίμηση της κυβερνητικής του θητείας, συζητώντας ανοιχτά και δημοκρατικά τα επιτεύγματα, τις ιστορικές κατακτήσεις αλλά με ειλικρίνεια και τις όποιες παραλείψεις ή αστοχίες.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο αποφασίστηκε, να προταθεί στην Κ.Ε.:

-Συνεδρίαση της ΚΕΑ στις 23.02, το επόμενο Σ/Κ (στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ) όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο.

-Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου

-Υπολογίζεται ότι στο Συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

-Θα εξεταστεί η δυνατότητα ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων συμβουλευτικού χαρακτήρα για προγραμματικά ζητήματα στη διαδικτυακή πλατφόρμα του iSYRIZA.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος