Συνάντηση Δένδια – Ερντογάν στην Άγκυρα την Πέμπτη

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την Πέμπτη, θα γίνει δεκτός από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τις 15.00 ώρα Ελλάδας. Το απόγευμα ο κ. Δένδιας θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη και τη Συρία.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός, με δηλώσεις που αφορούν στην Κύπρο. Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε τουρκική νεολαία, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικών πλοίων στην Κύπρο σε περίπτωση που αμφισβητηθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτή την πιθανότητα για κοινές γεωλογικές έρευνες και γεωτρήσεις με την Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Τώρα μπορούμε να κάνουμε από κοινού σεισμολογικές έρευνες με τη Λιβύη και μπορούμε να κάνουμε επίσης και γεωτρήσεις. Εξ αιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα επειδή δεν έχουν τα μέσα. Δεν έχουν τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Για “ένα από τα γνωστά παραληρήματα του κ. Ερντογάν και με αιτία” έκανε λόγο ο διπλωματικός αναλυτής της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης, επισημαίνοντας ότι η κινητικότητα της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή ενοχλεί την Τουρκία. Για την συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου την Πέμπτη, εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προσδοκίες από καμία πλευρά.

Ένα βήμα πιο κοντά στον διάλογο για ΑΟΖ Ελλάδα & Λιβύη

Στην άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι, κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα την Τετάρτη.

Οι μεταβατικές αρχές της Λιβύης δείχνουν τον προσανατολισμό της πυξίδας της Τρίπολης και προς την Αθήνα, με ακόμη μια δημόσια δήλωση, με την ψυχρολουσία επί του τουρκικού να διαδέχεται το ξεκάθαρο μήνυμα επί του ελληνικού εδάφους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο δημόσιο τετ-α-τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μοχάμεντ Αλ Μένφι επισήμανε την λιβυκή ετοιμότητα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και ταυτόχρονα να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως πύλη για την Ε.Ε.

“Χαιρετίζω την πρόθεση τη δική σας αλλά και του Πρωθυπουργού της Λιβύης, η χώρα σας να συζητήσει με την Ελλάδα κρίσιμα ζητήματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Φροντίζουμε για το άνοιγμα νέων οριζόντων στις σχέσεις, ιδιαίτερα στις σχέσεις με την Ελλάδα. Και αν κάποια στιγμή αυτές οι σχέσεις πέρασαν από κάποιες δύσκολες στιγμές, αυτό μπορεί να επιλυθεί μέσα από διάλογο” τόνισε, από την πλευρά του, ο Μοχάμεντ Αλ Μένφι.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, έλαβε την διαβεβαίωση για την ελληνική συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της χώρας του. Ταυτόχρονα, την διπλή υπενθύμιση με την έμμεση αλλά διακριτή αναφορά της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο είναι η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων αλλά και ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα.

“Στο πλαίσιο αυτό, ενέργειες μονομερείς ή διμερείς που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν έχουν θέση και αποδοκιμάζονται από τη διεθνή κοινότητα” υπογράμμισε η κα. Σακελλαροπούλου.

“Να συνεργαστούμε, να υπάρχουν κοινές επιτροπές από τις δύο χώρες για να μπορέσουμε να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή θέση και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα” είπε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.

Στην Κωνσταντινούπολη, υπό τον ασφυκτικό κλοιό των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο Νίκος Δένδιας συναντιόταν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το ελληνικό Προξενείο.

“Το οικουμενικό πατριαρχείο και η ομογένεια αισθάνονται τις επιπτώσεις των καλών ή των κακών σχέσεων” τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

“Τα ελληνοτουρκικά θα τα πούμε αύριο στην Άγκυρα με τον φίλο Μεβλούτ” δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Τα εύσημα προς την ελληνική διπλωματία για τον ρόλο που διαδραματίζει απένειμε, μέσω της ΕΡΤ, ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν με θέρμη τις προσπάθειες για διάλογο, και υποστηρίζουν τον σταθεροποιητικό ρόλο που η Ελλάδα προσπαθεί να διαδραματίσει στην ευρύτερη περιοχή, στην Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο στα Βαλκάνια. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ο υπουργός (Εξωτερικών) Δένδιας οικοδομεί πάνω στην ώθηση που έχουν δημιουργήσει οι διερευνητικές συνομιλίες, και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν την προσπάθεια σε αυτό το πνεύμα” σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Την ίδια ώρα, η πολυεθνική άσκηση Ηνίοχος βρίσκεται στην βιτρίνα της διαφήμισης των ενόπλων δυνάμεων των χωρών που συμμετέχουν. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία δημοσίευσε εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τις συνεκπαιδεύσεις που διεξάγονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ με συμμετοχή Ν. Δένδια και Ν. Παναγιωτόπουλου

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας και Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συμμετείχαν την Τετάρτη στην έκτακτη κοινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Συμμαχικών δυνάμεων από τη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει στην φάση αυτή να αναλογιστεί την φύση της μελλοντικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η δημιουργία ενός κενού ασφαλείας στην χώρα, το οποίο θα έβαζε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο Αφγανιστάν μέχρι τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα δικαιώματα των γυναικών και των ανηλίκων.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα τέτοιο σενάριο θα είχε επιπτώσεις για τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μέσω μιας σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Με προσευχή στην Αγία Σοφία άρχισε το ραμαζάνι

Με προσευχή στην Αγία Σοφία, το ιερό και ιστορικό σύμβολο των απανταχού ορθοδόξων χριστιανών, άρχισε το ραμαζάνι, η περίοδος της νηστείας για τους μουσουλμάνους. Κίνηση που έρχεται να προστεθεί, λίγους μήνες μετά, στην προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί το βυζαντινό κόσμημα της Κωνσταντινούπολης. Ο εμβληματικός Ναός του 6ου αιώνα μετατράπηκε σε τζαμί από τον Τούρκο πρόεδρο τον Ιούλιο του 2020, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις και κατακραυγή.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χρύσα Ρουμελιώτη, Δημήτρης Γκάτσιος

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος