Στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων (video)

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να γίνει νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του Eξωτερικού μέχρι το τέλος του χρόνου. Στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού θα εγγραφούν όσοι μπορούν να αποδείξουν διετή παραμονή στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία. Το πρώτο βήμα είναι η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων για την ψήφο των Eλλήνων του εξωτερικού μέσα από το άρθρο 54 που θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Βουλή. “Λευκός καπνός” βγήκε από τη διακομματική επιτροπή καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται να ψηφίσουν, για να γίνει νόμος του κράτους.

Η ψήφος των αποδήμων θα είναι ισότιμη με αυτήν των υπολοίπων Ελλήνων, που ψηφίζουν εντός της χώρας, υπό την προϋπόθεση, τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, στην Ελλάδα.

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ετοιμάσει το ΥΠΕΣ θα στηρίζεται στην εξής βάση:

  • Ισότιμη ψήφος για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο επικρατείας του κόμματος που επιλέγουν
  • Αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία η σε άλλα σημεία που θα στηθούν εκλογικά τμήματα
  • Σημείο κλειδί η απόδειξη της διετίας στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία .

Την ερχόμενη Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη, προσχέδιο για τη ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού το οποίο θα βασίζεται στους κανόνες και στις αρχές πάνω στις οποίες υπήρξε η διακομματική συμφωνία.

Στόχος είναι τα μέλη της Επιτροπής Αναθεώρησης να ενημερωθούν, να το αξιολογήσουν και παράλληλα να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα συζητηθεί το άρθρο 54 του Συντάγματος, να δώσουν και συνταγματικό έρεισμα για τη ψήφο των αποδήμων, με μία πλήρη και απόλυτα τεκμηριωμένη πρόταση.

Όπως ανέφερε, ο κ. Γεραπετρίτης οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για το ψηφοδέλτιο επικρατείας το οποίο θα είναι διευρυμένο και θα φθάνει στους 15 από 12, ενώ όλα τα κόμματα που λαμβάνουν το εκλογικό όριο του 3% θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν έναν βουλευτή προερχόμενο από την ομογένεια.

“Είναι σημαντική η διεύρυνση του αριθμού των βουλευτών επικρατείας απο 12 σε 15 γιατί ισοδυναμεί με εκλογή βουλευτών επικρατείας από όλα τα κόμματα που εκλέγουν βουλευτή”, τόνισε ο κύριος Γεραπετρίτης.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που εκφράστηκαν, ο κ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι η νέα ρύθμιση «θα δίνει τη δυνατότητα στον κοινό νομοθέτη να ρυθμίσει με τρόπο που δεν θα χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση, δεν επηρεάζει τον τρόπο και τη φύση αλλά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος».

“Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι η ελληνική Βουλή βουλεύεται για να βρει πραγματικές λύσεις που δεν θα τις πάρει ο πρώτος άνεμος και θα τις πετάξει στο καλάθι των αχρήστων», σχολίασε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας σημειώνοντας ότι «φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί 10ετίες».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι πρέπει η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. «Ο νόμος θα κριθεί για αντισυνταγματικότητα στους περιορισμούς και πρέπει η εισαγωγή τους να καλύπτει τις επιλογές του νομοθέτη», τόνισε. Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης τονίζει ότι το ΚΙΝΑΛ επέδειξε “πνεύμα κατανόησης γιατί υποχώρησε από τις θέσεις του”.

Περιμένουμε το νομοσχέδιο γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες τόνιζε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος .

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση του κόμματος, μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54, τονίζοντας ότι “αναμένουμε την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου”.

Το ΜέΡΑ 25 επαναλαμβάνει ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής «τον εμπαιγμό που παρουσιάζεται ως διευκόλυνση των εκλογικών δικαιωμάτων των αποδήμων» και προσθέτει ότι «ο λευκός καπνός που επικαλούνται τα φιλοκυβερνητικά ρεπορτάζ μετά την τελευταία συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής προσκρούει επάνω στις “κόκκινες γραμμές” του ΜέΡΑ25».

Ειδικότερα, το ΜέΡΑ 25, σε σημερινή του ανακοίνωση, τονίζει ότι «δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα».

Θετική με τη συμφωνία εμφανίστηκε η “Ελληνική Λύση”.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

Σχετική είδηση:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος