Σε συμφωνία κατέληξαν τα κόμματα για την ψήφο των ομογενών (video)

Σε συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού κατέληξε πριν από λίγο η διακομματική επιτροπή.

Αναλυτικά τα τέσσερα στα οποία συμφώνησαν τα κόμματα:

1. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και η ψήφος τους θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα της επικράτειας.

2. Αυξάνονται οι έδρες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας από 12 σε 15.

3. Η ψήφος θα γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα στήνονται σε προξενεία και πρεσβείες.

4. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού που λείπουν από τη χώρα μέχρι 35 χρόνια και θα μπορούν να πιστοποιήσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα για δύο χρόνια.

Εκτός από το χρονικό όριο απουσίας από τη χώρα, και φυσικά της εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται και η ενεργή οικονομική – φορολογική σχέση με τη χώρα, με την κατοχή ενεργού ΑΦΜ.

«Ύστερα από πολλές συζητήσεις ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην διακομματική επιτροπή, φαίνεται ότι διαμορφώνεται η κοινή βάση για ένα νομοσχέδιο που θα διευκολύνει επιτέλους την ψήφο των Ελλήνων πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά το πέρας της συζήτησης.

«Φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η βάση των 200 βουλευτών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος και κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξει το νομοσχέδιο και «να δουν οι Έλληνες επιτέλους ένα νομοσχέδιο να ψηφίζεται και από τους 300 βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου».

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ βουλευτής Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Γκιόκας αντίστοιχα, εμφανίστηκαν κατ’ αρχήν θετικοί με τη λύση, αλλά επιφυλάχθηκαν για την τελική τοποθέτηση των κομμάτων τους μετά την αναθεώρηση του άρθρου 54 και την κατάθεση του τελικού κειμένου του νομοσχεδίου. Η αναθεώρηση του άρθρου αυτού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη, είναι αναγκαία για να μην εκπέσουν ως αντισυνταγματικές οι προϋποθέσεις της παραμονής των ψηφοφόρων και της κατοχής ΑΦΜ.

Η εκπρόσωπος του ΜέρΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της δεν μπορεί να δεχτεί την πρόταση, καθώς υπολείπεται από την πρόταση του κόμματός της, ενώ θετικοί με τη συμφωνία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Πολίτης αντίστοιχα.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρεπορτάζ Μ. Μαγκλάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος