Σκληρή στάση Μητσοτάκη στην Τουρκία – Σενάριο για πρόκληση Ερντογάν στην Κύπρο

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι όσο η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιπλέον, παρουσίασε εκ νέου το δίπτυχο αντιμετώπισης της τουρκικής παραβατικότητας που περιλαμβάνει ισχυρή αποτροπή και ανοιχτό παράθυρο διαλόγου υπό τους όρους του Διεθνούς Δικαίου.

Την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν υπέδειξε ως υπαίτιους της διαρκούς έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας αφενός όλες τις παρανομίες της Άγκυρας από το 2019 έως και σήμερα, αποκαλύπτοντας αφετέρου τι διημείφθη στην τελευταία μεταξύ τους συνάντηση, τον Μάρτιο στην Πόλη.

Μιλώντας στον Σκάι 100,3 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο εξακολουθεί να υπάρχει από την Τουρκία ανοιχτή αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας. Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να δεχθώ υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, ούτε μπορώ να δεχθώ μια επιχειρηματολογία η οποία συνδέει την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τη δήθεν στρατικοποίησή τους».

Λίγες ώρες μετά την παρέμβαση Αμερικανών βουλευτών εναντίον του πιθανού επανεξοπλισμού της Τουρκίας ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, συνοδευόμενος από μέλη της, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θεωρώ πως αυτή η επίσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ν’ αντιληφθείτε τι ακριβώς συμβαίνει στο πεδίο, αλλά και για να διαπιστώσετε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γκρέγκορι Ουέλτον Μικς σημείωσε: «το μήνυμα που στείλατε την ημέρα εκείνη, στις εποχές που ζούμε και δεδομένης της σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα της δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς -εν έτει 2022- αντιμετωπίζει κινδύνους, ήταν εξαιρετικά σημαντικό».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για την παραβατική τουρκική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «ο Υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Πρέπει να σταλθεί με την τροπολογία, αλλά και από τον Λευκό Οίκο ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι αν θέλετε F-16, αν θέλετε αυτές τις αμυντικές σχέσεις πρέπει ν’ αλλάξετε πολιτική και ιδιαίτερα πρέπει να σταματήσετε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Έντι Ζεμενίδης.

Ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα ανέφερε ότι «εχθές κυκλοφόρησε στην Ουάσινγκτον ότι ο κ. Ερντογάν θα κάνει κάτι μεγάλο στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου». Το σενάριο που επικρατεί, υποστήριξε είναι  ότι μπορεί να ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει η πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μετέφερε τη δυσφορία των Ελλήνων για την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία.

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών, για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας. Όπως είπε «θα δείτε όλοι ότι είναι ένας τελείως διαφορετικός τρόπος αντίληψης που θα μας επιτρέψει τώρα και στο μέλλον να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της πατρίδας μας, σε καιρούς που διαγράφονται διαρκώς δυσκολότεροι».

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος