Συνάντηση Ν. Δένδια με μέλη της Βουλής των ΗΠΑ: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα – Κατανόηση από την αμερικανική πλευρά

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής Γκρέγκορι Μικς καθώς και μέλη της εν λόγω Βουλής. Παρών ήταν επίσης ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών καταρχάς αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης, τόσο ως ενεργειακό κόμβο σε μια κρίσιμη, όπως αποδείχθηκε συγκυρία, καθώς και στην σημασία της για την ασφάλεια και άμυνα των Νατοϊκών Συμμάχων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχήμα «3+1», για την οποία η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, καθώς και τον μετασχηματισμό σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αντιπροσωπείας για τις θέσεις που λαμβάνει το Αμερικανικό Κογκρέσο, μέσω της σχετικής νομοθεσίας, αναφερόμενος για παράδειγμα στο “East Med Act 2019”.

Αναφέρθηκε στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς, όπως, υπογράμμισε, οι εν λόγω χώρες είναι δημοκρατίες με βαθιές ρίζες, με σεβασμό στο Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Δένδιας στη συνέχεια, προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την απειλή πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις.

Τόνισε ότι οι θέσεις μας εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Αναφέρθηκε επί τούτου στις διμερείς συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς και στην πολιτική συμφωνία για την παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Κατά τις ίδιες πηγές, η αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις θέσεις μας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος