Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι με  αυτή αναβαθμίζεται και ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο ο γεωστρατηγικός ρόλος της χώρας. Για συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη μετατόπιση και πως δεν προβλέπεται συγκριμένη διάρκεια αλλά είναι «επ’ αόριστον».

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή

«Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Το λέμε καθαρά είμαστε με την συμμαχία της Δύσης, προερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και πορευόμαστε με την Δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Φοβάμαι ότι αυτό το οποίο κάνετε σήμερα κύριε Μητσοτάκη δεν θα το έκανε κανένας πολιτικός και από τη μεταπολίτευση και μετά αλλά δεν θα το έκανε και καμιά σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Θα το έκανε μια χώρα δορυφόρος γιατί αυτό λέγεται δορυφοριοποίηση της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας για αμυντική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στις ΗΠΑ – Χώρα δορυφόρος η Ελλάδα

«Και δεν μπορώ να ακούω ανοησίες από το κόμμα που είχε υπουργό τον κύριο Καμμένο που είχε πει να συνδεθούμε με το δολάριο και να κάνουμε την Κάρπαθο αμερικανική βάση και το αεροδρόμιο της Καρπάθου εναλλακτικό του Κανάβεραλ. Αυτόν είχατε υπουργό άμυνας και έρχεστε εδώ να κούνησε το δάχτυλο» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία αναφερόμενος και σε κάποιες δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ για τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα. «Και επειδή επικαλεστήκατε τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ θα διαβάσω τι έλεγε ο κ. Πάιατ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά στην ελληνοαμερικανική συμφωνία. Είπε επί λέξη πως “μένει έκπληκτος γιατί αυτή η σχέση ξεκίνησε επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ, τα 4 μέρη που επεξεργαζόμαστε είχαν εντοπιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν υποδειχθεί. Κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος ΗΠΑ και μοιράζονται αυτήν την δέσμευση”. Τον συναντήσατε τον κ. Πάιατ τον περασμένο Φεβρουάριο χωρίς να ανακοινώσετε τι του είπατε;».

«Έλα μωρέ να πω μια δύο κουβέντες για το εσωτερικό και εγώ στηρίζω τη συμφωνία. Και αυτά τα είπε ο κ. Πάιατ. Τα αμφισβητείτε κ. Τσίπρα. Τα αμφισβητείτε κ. Κατρούγκαλε. Μας κοροϊδεύετε ψιλό γαζί και δικαιολογείτε τη στάση σας σα να είναι αντιπολιτευτική υποχρέωση» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιλοαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί. Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

«Αυτή η συμφωνία ισχύει για 5 χρόνια. Αλλά εάν εσείς θέλετε να την καταγγείλετε, θα έλθετε δύο χρόνια πριν και θα την καταγγείλετε» είπε, απαντώντας στην δευτερολογία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για την Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία. «Πως λοιπόν αυτή είναι μία επ’ αόριστον συμφωνία κ. Τσίπρα; Δεν ξέρετε ελληνικά;» ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα και συμπλήρωσε: «Αυτό ψηφίζουμε κ. Τσίπρα και τίποτε άλλο».

«Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει, παρά τις όποιες ενστάσεις έχει, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-ΗΠΑ. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής για τη χώρα, δεν υπάρχουν, όμως, περιθώρια για απώλεια στρατηγικών συμμαχιών» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Για κατάπτυστη έκανε λόγο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας την οποία θα καταψηφίσει το κόμμα του. «Η σημερινή ημέρα, η 12η Μαΐου, κατά την οποία η κυβερνητική πλειοψηφία θα ψηφίσει την κατάπτυστη συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ (κατ’ όνομα και μόνο αμυντική, αλλά στην πραγματικότητα πολύ – πολύ επιθετική), θα μνημονεύεται τα επόμενα χρόνια ως ένα αρνητικό ορόσημο για όλα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια» ανέφερε.

«Υποδεέστερη όλων των προηγούμενων συμφωνιών», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Από τη συμφωνία αυτή έχει αφαιρεθεί το άρθρο 51 που αποτελούσε ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης ή απειλής χρήσης βίας. Η συμφωνία αυτή άλλαξε επί τα χείρω. Επίσης δεν αναγράφεται και άρα δεν δεσμεύονται οι ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, δεν αναγράφεται ότι θα σέβονται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου, δεν αναγράφεται ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη και τα πλοία θα σέβονται την ελληνική περιοχή θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης. Πείτε μου είναι σωστό αυτό; Είναι εθνικό; Ε, όχι! Δεν είναι καλή συμφωνία»» επεσήμανε.

Πηγές: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος