Τσίπρας για αμυντική συμφωνία: Ο Μητσοτάκης τα δίνει όλα στις ΗΠΑ – Χώρα δορυφόρος η Ελλάδα

“Αμήχανο” και “στριμωγμένο” χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, αυτή η αμηχανία και η δυσκολία” έχουν να κάνουν με τα “αποτελέσματα της πολιτικής” της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε, δε, στην “αντιπολιτευτική ομιλία” – όπως την χαρακτήρισε – του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που “θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης”.

Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα ‘μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα‘”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να “υπερασπιστεί” μια συμφωνία με τις ΗΠΑ “δίχως ανταλλάγματα” και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να “πριμοδοτήσουν” την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα “κρίσιμα εθνικά θέματα” να “υπεραμύνεται” μιας πολιτικής που “έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά“, σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν “πολλές ευκαιρίες” για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ“, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι “δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί“.

Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις” πρόσθεσε και τόνισε ότι “εδώ είναι η διαφορά μας“, καθώς “επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς“.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται πλέον «χώρα-δορυφόρος» διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα δίνει όλα στις ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος