Σε θετικό πρόσημο επέστρεψε η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ στις 15 Μαΐου, υπάρχει μία σημαντική διόρθωση προς τα πάνω μετά την ενσωμάτωση των νεότερων στοιχείων από τον τζίρο στον κλάδο των υπηρεσιών και το ισοζύγιο πληρωμών του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης το 1ο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,4% από -0,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στην αναθέρμανση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των επενδύσεων και των εξαγωγών.
Για διάψευση, για μια ακόμα φορά, “της εικόνας ολικής καταστροφής που ενορχηστρώνει η ΝΔ και αναπαράγει μεγάλη μερίδα του συστημικού Τύπου», κάνει λόγο το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σχετικά με την αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ που δείχνει ανάπτυξη και προσθέτει “Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως η πολυπόθητη ανάπτυξη βρίσκεται ήδη εδώ. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μομέντουμ για οριστική υπέρβαση της κρίσης”.
Βελτίωση καταγράφεται και σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο επίσης κατά 0,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για ύφεση 0,1%.
“Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της χώρας αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 0,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,1%. Ακόμα πιο θετική είναι η εικόνα στον κλάδο των επενδύσεων που αυξήθηκε κατά 11,9%” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φραμπουράρης με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα βελτιωμένα στοιχεία για την ανάπτυξη, θα ενισχύσουν την ελληνική διαπραγματευτική θέση στο επικείμενο eurogroup, σε ότι αφορά στη συζήτηση για το χρέος και τα πλεονάσματα.
Εν τω μεταξύ, με έντονο τρόπο αντέδρασε ο εφοπλιστικός κόσμος στα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί φορολογικών προνομίων της ελληνικής ναυτιλίας.
Ο κ. Σόιμπλε αγνοεί το ιδιαίτερα ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τη γερμανική ναυτιλία και στρέφεται εναντίον της ελληνικής ναυτιλίας, που τυχαίνει να εκπροσωπεί το 50% της κοινοτικής. Μια πρωτιά που μάλλον ενοχλεί. Αν στόχος των δηλώσεών του είναι να τορπιλίσει τους στενούς δεσμούς της ελληνικής ναυτιλίας με τον τόπο της, τότε αποδεικνύεται ότι δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφολιστών, Θεόδωρος Βενιάμης.
Πώς εξηγεί η ΕΛΣΤΑΤ την επιστροφή στην ανάπτυξη
Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Άκης Αθανασόπουλος, Μαίρη Πολλάλη
Σχετικές ειδήσεις:Τζανακόπουλος: Καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις (video)
Φλαμπουράρης: Να κλείσει η αξιολόγηση και να βρεθεί βιώσιμη λύση για το χρέος
Ο Σόιμπλε δεν επιθυμεί να δει την Ελλάδα σε αναπτυξιακή πορεία, δηλώνει η Ένωση Εφοπλιστών
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος