Σε προεκλογικούς ρυθμούς: Έμφαση στην υλοποίηση κυβερνητικών δεσμεύσεων από την ΝΔ – Έτοιμη για μετωπική σύγκρουση η αντιπολίτευση

Σε έντονους προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να επενδύει στην προβολή του κυβερνητικού έργου και την αντιπολίτευση να εντείνει την κριτική της, προβάλλοντας τις δικές της πολιτικές προτάσεις ενόψει της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ανάδειξη του κυβερνητικού έργου από τη Νέα Δημοκρατία

Η επικοινωνία των κυβερνητικών παραδοτέων αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την εκλογική νίκη του Ιουνίου του 2023, το κυβερνών κόμμα παρουσίασε βίντεο, με τη χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI), υπό το σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε και συνεχίζουμε».

Κεντρικό πρόσωπο του βίντεο είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παρουσιάζεται σειρά μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι μειώσεις φόρων, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, οι ανακαινίσεις και οι παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μεγάλα έργα υποδομής, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, η παραλαβή της πρώτης φρεγάτας Belharra, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο NewsAuto.gr, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σχέση του με το αυτοκίνητο και το Ράλι Ακρόπολις. Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιον πολιτικό θα επέλεγε ως συνοδηγό, σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση: «Επειδή τώρα είχα την ευκαιρία να μπω συνοδηγός -και όταν μπαίνεις συνοδηγός με έναν οδηγό σε αμάξι που δεν έχει αγωνιστικά καθίσματα ζαλίζεσαι- εύκολα θα επέλεγα τον Αλέξη Τσίπρα γιατί έχει κάνει τόσες πιρουέτες που αν οδηγούσα εγώ, σίγουρα δεν θα ζαλιζόταν».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την πολιτική αλλαγή – Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

Το πολιτικό διακύβευμα των επόμενων εκλογών έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews και τον Γιώργο Κουβαρά. Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι: «Αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ισχυρό κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές και έχουμε μια πολιτική εικόνα Μητσοτάκη-Τσίπρα, νομίζω ότι θα μπούμε στη μηχανή του χρόνου και θα πάμε πολύ πίσω… Ο μόνος παράγοντας που διασφαλίζει τη σταθερότητα, τη συνέπεια, την αξιοπιστία, χωρίς εξαρτήσεις από τα συμφέροντα, είναι η επιλογή στο ΠΑΣΟΚ. Διότι έχει πρόγραμμα, στελέχη, κουλτούρα δημοκρατίας και διακυβέρνησης.».

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, υποστήριξε ότι η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πολιτική αλλαγή και αποχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καλώντας τις προοδευτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για μια νέα κυβερνητική πρόταση.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην οικονομία, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, με νέους λαογέννητους θεσμούς πραγματικής δημοκρατίας και αιρετούς, ανακλητούς εκπροσώπους.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, υποστήριξε ότι τα πολιτικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται, αφήνοντας όμως, όπως είπε, στο περιθώριο τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η ακρίβεια και η φτώχεια.

Από την Πτολεμαΐδα, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Εορδαίας και εργαζόμενους της ΔΕΗ, τάχθηκε κατά του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, ζητώντας την παράταση του υφιστάμενου λιγνιτικού καθεστώτος ώστε, όπως είπε, να εξασφαλιστεί φθηνότερη ενέργεια για τους πολίτες.

Στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τον νέο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε λόγο για «λοβιτούρες» στις εκλογικές διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υποστήριξε ότι είναι η μόνη κοινοβουλευτική αρχηγός που βρίσκεται καθημερινά στα κοινοβουλευτικά της καθήκοντα.

Στο επίκεντρο και η επιστροφή Τσίπρα – Κυβερνητικά πυρά για τα 6 δισ. ευρώ

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε και η πρώτη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την ίδρυση του νέου πολιτικού του φορέα. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν επιδιώκει την επιστροφή του για προσωπική πολιτική δικαίωση ή για να ηγηθεί της αντιπολίτευσης, αλλά για να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, με στόχο –όπως είπε– τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης και τη διακυβέρνηση της χώρας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί ύπαρξης 6 δισεκατομμυρίων ευρώ διαθέσιμων προς διανομή, υποστήριξε ότι υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: είτε να εννοεί ότι πρέπει να ανακληθούν τα ήδη ληφθέντα μέτρα, είτε να αγνοεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα όρια δαπανών, είτε να επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επιτήρηση και μέτρα λιτότητας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιδιώξεις του πρώην πρωθυπουργού, οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τις προτάσεις του και τον τρόπο με τον οποίο αυτές μπορούν να εφαρμοστούν.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος