Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Θα λάβουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, λένε κυβερνητικές πηγές για τα F-35

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε σήμερα στην οικία του στα Χανιά τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπλίνκεν ακολούθησε συνάντηση εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου τους θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός και ο κ. Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Θα λάβουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, λένε κυβερνητικές πηγές για τα F-35
(Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.

Συζητήθηκε ακόμη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: Θα λάβουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί, λένε κυβερνητικές πηγές για τα F-35

Όσον αφορά στο θέμα του ελληνικού αιτήματος για προμήθεια των F-35, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι “η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί“. Για το γεγονός ότι προηγήθηκε η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία κυβερνητικά στελέχη απαντούσαν: “Η εικόνα μιλάει από μόνη της“.

Άλλωστε, για το θέμα της προμήθειας των F-35 ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα. Όπως τόνισε η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Ο διάλογος μπροστά στις κάμερες:

Εδώ, στο σπίτι είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας, εδώ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω και μάλιστα σε μία εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Βεβαίως, ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Θα ήθελα να σας πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική τιμή, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πάρα πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να φιλοξενείς και να υποδέχεσαι κάποιον στο σπίτι σου. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα και σας ευχαριστώ. Επίσης θα ήθελα να συμφωνήσω σε αυτό που είπατε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις. Εγώ κάνω αυτή τη δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια και έχω πει και στον πρέσβη μας, ότι δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στην ηγεσία που έχετε δείξει εσείς κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό” σημείωσε από πλευράς του ο κ. Μπλίνκεν.

Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ακούσω ποια είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία σας και οι συμμαχίες σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες” πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

Άντονι Μπλίνκεν: Εποικοδομητική η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (video)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μητσοτάκης και Μπλίνκεν υπογράμμισαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης

Επίσκεψη Μπλίνκεν σε Ελλάδα και Τουρκία: Οι Αμερικανοί επιθυμούν τουρκικό «πράσινο φως» στη Σουηδία και «ξεπάγωμα» F-16 και F-35 

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά μέσα από φωτογραφίες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος