Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του πρωθυπουργού στα Χανιά.

Μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών καθώς όπως συμφώνησαν οι κ.κ Μητσοτάκης και Μπλίνκεν, οι μεταξύ τους σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Εδώ, στο σπίτι είναι το καλύτερο μέρος που συμβολίζει το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας, εδώ στη Σούδα, στο νησί της Κρήτης. Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά να σας καλωσορίζω και μάλιστα σε μία εποχή όπου οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που έχουν υπάρξει ποτέ. Βεβαίως, ζούμε σε πάρα πολύ δύσκολες εποχές που βρίθουν προκλήσεων και είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς να στεκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου και να ενισχύουμε αυτές τις διμερείς σχέσεις ως σύμμαχοι, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια θα επιστρέψουν σε αυτήν την περιοχή” τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές

Θα ήθελα να σας πω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική τιμή, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πάρα πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να φιλοξενείς και να υποδέχεσαι κάποιον στο σπίτι σου. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό για μένα και σας ευχαριστώ. Επίσης θα ήθελα να συμφωνήσω σε αυτό που είπατε σχετικά με τις διμερείς σχέσεις. Εγώ κάνω αυτή τη δουλειά τα τελευταία 30 χρόνια και έχω πει και στον πρέσβη μας, ότι δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές και αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στην ηγεσία που έχετε δείξει εσείς κυρίως και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό” σημείωσε από πλευράς του ο κ. Μπλίνκεν.

Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ή για τον πόλεμο στη Γάζα, αυτό μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε και γι αυτό βρίσκομαι εδώ. Θέλω να ακούσω ποια είναι η άποψή σας και να σας πω ότι η συνεργασία σας και οι συμμαχίες σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες” πρόσθεσε.

Ο κ. Μπλίνκεν έφθασε στα Χανιά λίγο μετά τις 17:00 όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Είχε προηγηθεί το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη όπου συνάντησε τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Χακάν Φιντάν.

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές
(Evelyn Hockstein/Pool Photo via AP)

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Μπλίνκεν σε Μητσοτάκη: Δεν θυμάμαι καμία άλλη εποχή όπου οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπήρξαν πιο ισχυρές

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος