Α. Μπλίνκεν: Επισκέφτηκε την Τουρκία – Στην ατζέντα τα F16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην Τουρκία και οι συναντήσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο, τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών και τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γιάννης Μανδαλίδης: «Πριν λίγη ώρα έληξε και η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Α. Μπλίνκεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο Ιμπραήμ Καλίν. Αυτί το συνηθίζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Και πριν διοριστεί ο Χακάν Φιντάν, υπουργός Εξωτερικών, συνήθιζε αυτό το δίδυμο, δηλαδή Φιντάν -Καλίν, να το έχει πάντα μαζί του. Και είναι, ήταν οι άνθρωποι πάντα ειδικών αποστολών του Τούρκου προέδρου.

Να πούμε ότι η συνάντηση του Α. Μπλίνκεν η με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν διήρκησε περίπου δύο ώρες.
Αρκετά μακρά συνομιλία είχαν οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν οι Τούρκοι, δίνουν οι τουρκικές αρχές, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε ότι περιμένει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαδικασία για την αγορά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία, ενώ για το θέμα της Σουηδίας είπε ότι η τελική απόφαση εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα έχει περάσει από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όμως εκκρεμεί και η έγκριση της Ολομέλειας, η οποία θα συνέλθει στις 16 Ιανουαρίου μετά τις διακοπές για την Πρωτοχρονιά.
Και φυσικά υπάρχει και μια υπογραφή, η τελευταία υπογραφή από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Κατά τα άλλα, η τουρκική πλευρά έστειλε μήνυμα στην αμερικανική πλευρά, ότι δεν θέλει εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα, ότι η Τουρκία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή των τροφίμων, δηλαδή των σιτηρών στην πραγματικότητα, που παράγονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξελίξεις στη Γάζα, γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα, ένα θέμα που υπάρχει σοβαρή διαφωνία στον άξονα Άγκυρας – Ουάσινγκτον. Και εκεί η τουρκική πλευρά ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια και λύση δύο κρατών».

Συνέχισε λέγοντας πως: «Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαφώς είναι ότι οι δύο πλευρές διαφωνούν στο θέμα του Ισραήλ.
Το κλίμα στην Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά του Τύπου ή της κοινής γνώμης, αλλά και επισήμως από την τουρκική κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρα ενάντια στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ισραήλ και σαφώς αυτό βαρύνει τις σχέσεις.
Από εκεί και πέρα, σαφώς όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχει, είναι εμφανής η αμερικανική δυσαρέσκεια για τη σχέση της Τουρκίας με τη Χαμάς, που άλλωστε η τουρκική πλευρά δεν έχει κάποιο λόγο, δεν φροντίζει και να κρύβει τη φιλική της διάθεση προς τη Χαμάς.

Οι πληροφορίες ότι υπήρξαν υπήρχαν οικονομικές συναλλαγές της Χαμάς με έδρα την Τουρκία είναι και παλιές και να υπενθυμίσουμε ότι η αμερικανική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα που διαμένουν στην Τουρκία, είτε είναι Τούρκοι πολίτες είτε είναι ξένοι υπήκοοι, γιατί ακριβώς χειρίζονται το οικονομικό χαρτοφυλάκιο της Χαμάς».

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε ανταπόκρισή της από την Ουάσινγκτον, η Λένα Αργύρη αναφέρει ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ, αναφέρει πως: «Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken συναντήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Hakan Fidan. Οι κ Blinken και  Fidan συνέχισαν τις συζητήσεις για τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο ΥΠΕΞ Μπλινκεν υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης, τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους αμάχους και την ευθύνη όλων των πλευρών να χαράξουν μια πορεία προς τα εμπρός που θα επιτυγχάνει διαρκή ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς, τους Παλαιστίνιους και την ευρύτερη περιοχή.

Συζήτησαν επίσης κοινές προτεραιότητες ως Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τόνισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των τελικών βημάτων για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την αντιμετώπιση των κυρώσεων και της φοροδιαφυγής στον έλεγχο των εξαγωγών».


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος