Πρόταση δυσπιστίας: Η πρώτη μεγάλη «μάχη» στον δρόμο για τις κάλπες

Array

Καταιγισμός πολιτικών εξελίξεων μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της κυβέρνησης. “Καλοδεχούμενη η πρόταση, έγραψε τον πρόλογο της ήττας τουδηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει με τη δημοκρατία ή με την εκτροπήείπε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πολιτικές αλλά και νομικές ευθύνες του πρωθυπουργού, τον οποίο χαρακτήρισε ένοχο.

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας έχει ξεκινήσει στη Βουλή και στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη προεκλογική σύγκρουση, στην οποία θα τεθούν καθαρά και τα διλλήματα των εκλογών.

Η κυβέρνηση εκφράζει την ετοιμότητά της για την τριήμερη αυτή κοινοβουλευτική μάχη, καθώς σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ήταν κάτι που περίμεναν και τονίζουν ότι είναι μια καλής τάξεως ευκαιρία για να γίνει η σύγκριση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα σχεδόν τέσσερα τελευταία χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι κατά τη συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει μια αντιπαράθεση εφ όλης της ύλης σε κρίσιμους τομείς, όπως στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική αλλά και το κράτος δικαίου.

Οι δύο πλευρές βλέπουν τη διαδικασία σαν μια ευκαιρία συνολικής αντιπαράθεσης, γι αυτό ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει σήμερα στην Αθήνα, ενώ ήδη πολλοί υπουργοί έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν τις ομιλίες τους, όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα όσα παρέλαβαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το έργο που έχει επιτευχθεί, ώστε να γίνει η σύγκριση των προηγούμενων ετών με τα τελευταία σχεδόν τέσσερα έτη.

Επίσης τονίζεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι για μία ακόμη φορά επαναβεβαιώθηκε η συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς δεν θα υπάρχει ούτε μία διαρροή.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί μετά από έξι μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών να απαντήσει για το σκάνδαλο το οποίο είναι πρωταγωνιστής με αποδείξεις πλέον, όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση μομφής επιβεβαιώνει ότι φοβήθηκε για διαρροές, γιατί όπως σημειώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ, για έναν βουλευτή είναι πολύ πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που παρανομεί, όπως λένε, και επιβεβαιώνεται πλέον και με αποδείξεις.

Επιπλέον, αναφέρουν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αναγκάζονται να έρθουν και για τρεις μέρες να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη, όπως λένε, ενώ προσπαθούσαν απλά να περάσουν τις αποκαλύψεις ως κανονικότητα, να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από τη μιντιακή της υπεροπλία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ακόμα ότι οι κ. Καραμανλής, Σαμαράς και όσοι από τη Νέα Δημοκρατία είχαν πει πως είναι αδιανόητο αυτά τα σενάρια να αποδειχθούν, αδειάζοντας τον κύριο Μητσοτάκη, προφανώς και δεν αναμένεται, λέει η Κουμουνδούρου, ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας αλλά θα αφήσουν τον κ. Μητσοτάκη, όπως λένε, να πιει μόνος του το πικρό ποτήρι της ήττας στις εκλογές και η ευθύνη του ανήκει εξ ολοκλήρου.

Κάνουν λόγο επίσης για περαιτέρω εμβάθυνση του χάσματος του κ. Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ και ο κύριος Ανδρουλάκης βρίσκεται προ των ιστορικών ευθυνών, αναφέρεται.

Παράλληλα, κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τη διαδικασία της συζήτησης, λέγοντας ότι έχει προγραμματιστεί για απόψε και αύριο μέχρι τις τρεις τα χαράματα και ολοκληρώνοντας την άρον άρον την Παρασκευή το μεσημέρι για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, πως αναφέρουν, και σημειώνουν “ό,τι και να κάνουν, το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης“.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος