Προεκλογική… Πρωτομαγιά με την Οικονομία στο επίκεντρο της μάχης Μητσοτάκη – Τσίπρα

«Η ΝΔ είναι με την Πρωτομαγιά, ο Τσίπρας με την Πρωταπριλιά» το μήνυμα Μητσοτάκη - «Να μη λυγίσουν σε εκβιασμούς και τρομοκρατία» το κάλεσμα Τσίπρα στους εργαζόμενους

Είκοσι ημέρες πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η Πρωτομαγιά και οι πολιτικές για την εργασία βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μητσοτάκης για τα μέτρα υπέρ των εργαζομένων: «Η ΝΔ είναι με την πρωτομαγιά και ο Τσίπρας με την Πρωταπριλιά»

Προτάσσοντας τα μέτρα που η κυβέρνηση έχει λάβει την τελευταία τετραετία για τους εργαζόμενους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κηφισιά, εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Είναι ευκαιρία να σκεφτούμε ποιο είναι το κόμμα ποια είναι η κυβέρνηση που αγωνίστηκαν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, ποιοι αύξησαν τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρω. φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία είναι με την πρωτομαγιά και ο Τσίπρας είναι με την πρωταπριλιά γιατί από ψέματα άλλο τίποτα έχει μείνει ένα μήνα πίσω» ανέφερε.

Ο πρωθυπουργος με βίντεο που ανεβασε στο TikTok, παρουσίασε τις δέκα φιλεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης που όπως σημειωσε υλοποιήθηκαν, σημειώνοντας:

«Λοιπόν κυκλοφορεί μια φημη ότι φιλεργατικές πολιτικές είναι μόνο οι αριστερες πολιτικες ειμαι εδώ για να το κανω rebuttal για να το διαψευσω».

Ο Κυριακος Μητσοτάκης επισήμανε μεταξύ άλλων:

  • αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20%
  • θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας για καταγραφή των υπερωριών,
  • αύξηση των αδειών μητρότητας κα για πρώτη φορά την θέσπιση αδειών πατρότητας.

Η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου επισήμανε σχετικά ως απάντηση στον πρωθυπουργό:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, κατήργησε το 8ωρο, νομιμοποίησε τις απλήρωτες υπερωρίες, έβαλε πλάτη στην εργοδοτική ανομία. Είδαμε ακόμα και εκβιασμούς εργαζομένων παρουσία του κ. Άδωνι Γεωργιάδη».

Τσίπρας στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα: Οι εργαζόμενοι να δώσουν ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας

Τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, παραμένουν τραγικά επίκαιρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. 

Κάλεσε τους εργαζόμενους «να ενώσουν τις δυνάμεις, τη φωνή και την ψήφο τους, να μη λυγίσουν στους εκβιασμούς και στην τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές», να δουν αυτές τις εκλογές την 21η Μάη «ως μια σημαντική ευκαιρία ώστε με την ψήφο μας να δώσουμε απάντηση σε όλα όσα έχουν συμβεί αυτά τα 4 χρόνια στην ζωή μας, να δώσουμε μια απάντηση για να επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα». «Φέτος, θα τη γιορτάσουμε δυο φορές την Εργατική Πρωτομαγιά, και την 1η του Μάη και την 21η του Μάη», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας την ψήφο όλων των εργαζομένων για «να έρθουμε πρώτοι και με διαφορά», ζητώντας «ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, να φέρουμε την αλλαγή, την ασφάλεια και αξιοπρέπεια στην εργασία και την καθημερινότητα».

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα εργασιακά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι «εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο, έφτασε ακόμα και να καταργήσει θεσμικά το οχτάωρο, μια εμβληματική κατάκτηση για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα». Σχολίασε ότι «την Πρωτομαγιά δεν πηγαίνουμε εμείς σε εκθέσεις λουλουδιών, τιμούμε τους εργατικούς αγώνες και τους ανθρώπους του μόχθου», τονίζοντας ότι «η Πρωτομαγιά δεν είναι μια έκθεση για λουλούδια, αλλά παρακαταθήκη αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για δικαιοσύνη και προκοπή». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τιμήσει την Πρωτομαγιά σήμερα εδώ στη Δραπετσώνα, γιατί, «εμείς δεν μπορούμε να βολευτούμε με την ιδέα ότι στη Δραπετσώνα και στις λαϊκές περιοχές πια δεν θα έχουμε ζωή. Σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της χώρας μας θέλουμε να έχουμε ζωή, όχι μονάχα στην Εκάλη, στην Κηφισιά και τη Γλυφάδα, όλοι να έχουν ζωή». Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να έχουν ζωή οι εργαζόμενοι», «να έχουμε δουλειά, να έχουμε μισθούς, να έχουμε αξιοπρέπεια, να έχουμε δικαιοσύνη».

Η δραστηριότητα των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης

Στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έδωσε το παρόν ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνοντας ότι πραγματικοί μισθοί, μόνο το 2022, μειώθηκαν 7,4%.

«Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ… Γι’ αυτό λοιπόν στις 21 Μαΐου καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για να οικοδομήσουμε μια νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ενίσχυση του ΚΚΕ για να αντιμετωπιστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές ζήτησε από το Σύνταγμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα», τόνισε.

Αιχμηρά σχόλια με αφορμή την ημερα της εργατικης πρωτομαγιάς από ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση.

«Είναι τραγελαφικο να ακους πολιτικους που εκοψαν μισθους και εξοστρακισαν χιλιαδες ελληνοπουλα πολιτικους που στερησαν το ψωμι από τους ελληνες να ομιλουν για εργαζομενους» αναφέρουν από την Ελληνική Λύση.

«Τα τελευταία 15 χρόνια βλέπουμε συστηματική υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το ΜΕΡΑ 25 είναι εδώ για να δωσει αγωνα για τα ήδη κεκτημενα δικαιωματα τα οποια μας αναγκαζουν να τα ξαναδιεκδικησουμε από την αρχη. Η προεκλογική αντιπαράθεση εντείνεται με επίκεντρο την οικονομία» σημείωσε ο εκπρόσωπος τυπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Έντμαν.

Στην Κηφισιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ψήφο αυτοδυναμίας ζήτησε από την Κηφισιά, ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να κλείσει κάθε χαραμάδα -όπως είπε- στα σενάρια μιας δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Οι πολίτες δεν θέλουν μία δεύτερη φορά στη συμφορά», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιχειρεί να πείσει τους πολίτες με ψέματα.

«Θέλω μόνο να κάνω την αντίστιξη μεταξύ ενός κόμματος το οποίο έχει ένα κοστολογημένο και μελετημένο πρόγραμμα και μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία υπόσχεται παροχές που ξεπερνούν τα 70 δισ. χωρίς να λέει τίποτα άλλο συγκεκριμένο, αναζητώντας και πάλι να κοροϊδέψει τους πολίτες, όπως το έκανε το 2015. Η Ελλάδα του γκρίζου και της μιζέριας ήταν η δική τους Ελλάδα που την αφήσαμε για τα καλά πίσω το 2019. Η δική μας Ελλάδα είναι πιο αισιόδοξη, πιο φωτεινή» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις βασικές δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας με αιχμή την οικονομία και την αναμόρφωση του κράτους, υπογράμμισε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγήσει στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, έκανε λόγο για εκκωφαντική σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νεοναζιστικό μόρφωμα.

«Λυπάμαι που κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν το μάτι στα άκρα και να ψαρεύουν ψήφους σε θολά νερά. Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα επιχειρηματολογώντας επί της ουσίας της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υπόμνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών. Απών ακόμα μια φορά από το δημοκρατικό καθήκον» επισήμανε.

Σε μία σύντομη βόλτα στο κέντρο της Κηφισιάς, ο Πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μήνυμα στους νέους, καλώντας τους να προσέλθουν στην κάλπη, ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τη σύζυγό του- επισκέφθηκε την ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς, συνομίλησε και φωτογραφήθηκε με πολίτες, δέχθηκε δώρα και ξεναγήθηκε στα περίπτερα.

Ακόμη, είχε έναν σύντομο διάλογο με έναν πωλητή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού συνεχίζεται με συνεντεύξεις, ομιλίες και περιοδείες στις γειτονιές της Αττικής και στην περιφέρεια.

Οι τρεις θεματικές εκδηλώσεις της ΝΔ

Τις επόμενες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία -σε τρεις ειδικές εκδηλώσεις- εξειδικεύει τις βασικές δεσμεύσεις της για την επόμενη τετραετία, αρχής γενομένης από αύριο το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών, με την πρώτη θεματική εκδήλωση, με τίτλο: «Καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους».

Θα ακολουθήσει αντίστοιχη εκδήλωση, για την Οικονομία και στα μέσα του μήνα για την μεταρρύθμιση στο κράτος.
  
Είναι ένα μοντέλο που η ΝΔ είχε ακολουθήσει και το 2019, με τον ΚΜ να συνομιλεί σε αυτές τις εκδηλώσεις με ανθρώπους της καθημερινότητας και με νέους. Ο στόχος είναι προφανής: Να αναδειχθεί ότι τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη -ένα σχέδιο συγκεκριμένο και κοστολογημένο- αλλά να τονιστεί και η μεγάλη διαφορά -όπως λένε τα γαλάζια στελέχη- που υπάρχει με όσα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας που εξαντλούνται στο μότο του: «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και τα οποία -όπως υπογράμμισε και σήμερα ο πρωθυπουργός- είναι πλήρως ανεφάρμοστα.

Με αφορμή τις 4 επιθέσεις σε εκλογικά περίπτερα της Νέας Δημοκρατίας στην Αττική, το τελευταίο 48ωρο, η Πειραιώς κάνει λόγο για τραμπούκους και καλεί όλα τα κόμματα να τις καταδικάσουν, επισημαίνοντας ότι το κυβερνών κόμμα θα συνεχίσει στον δρόμο του προγραμματικού διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού.

Μήνυμα αλλαγής έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Μήνυμα αλλαγής στις 21 του Μάη έστειλε από τη Δραπετσώνα και τη μεγάλη συναυλία του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας. «Λεμε ως εδώ», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και περιέγραψε το στόχο του  κόμματος του στη φράση – σύνθημα: «Δικαιοσύνη Παντού».

Μια συναυλία αφιερωμένη στην εργατική Πρωτομαγιά σε ένα χώρο υψηλού συμβολισμού, που, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η δική του κυβέρνηση που τον έσωσε από την κερδοσκοπία και τον παρέδωσε στο λαό, για να συμπληρώσει παραφράζοντας τον στίχο του ποιητή “ότι εμείς δε βολευόμαστε στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι και στις λαικές περιοχές να μην έχουμε ζωή.”

Απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους, να μη λυγίσουν -όπως είπε-στους εκβιασμούς και στη τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες. Να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που -όπως σημείωσε- το καθεστώς Μητσοτάκη δε θα επιτρέψει να ψηφίσουν από το τόπο εργασίας τους. «Γιατί φοβάται την επιλογή τους» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΕΡΤ | Λίνα Μπεθάνη – Μαρίνα Παπαδάκη – Εμμανουέλα Αργείτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος